Ένα Μαλλιαρό Aρκούδι made in SKG
της Χριστίνας Παρασκευοπούλου Εικόνες: Ελένη Βράκα Ένα νέο συγκρότημα ξεκίνησε την πορεία του τους τελευταίους μήνες στη Θεσσαλονίκη, με βλέψεις για το εξωτερικό, και ακούει στο όνομα Woolbear. Με ηλεκτρονικούς ήχους που θυμίζουν μεγάλα ονόματα της παγκόσμιας σκηνής, το συγκρότημα έκανε μια δυναμική είσοδο στον χώρο, κυκλοφορώντας το πρώτο του άλμπουμ «Lunar Operator», πραγματοποιώντας συναυλίες […]
της Χριστίνας Παρασκευοπούλου Εικόνες: Ελένη Βράκα
Ένα νέο συγκρότημα ξεκίνησε την πορεία του τους τελευταίους μήνες στη Θεσσαλονίκη, με βλέψεις για το εξωτερικό, και ακούει στο όνομα Woolbear. Με ηλεκτρονικούς ήχους που θυμίζουν μεγάλα ονόματα της παγκόσμιας σκηνής, το συγκρότημα έκανε μια δυναμική είσοδο στον χώρο, κυκλοφορώντας το πρώτο του άλμπουμ «Lunar Operator», πραγματοποιώντας συναυλίες σε Θεσσαλονίκη και Γερμανία, κι όλα αυτά μόλις μέσα στους τελευταίους μήνες, με περισσότερα να έπονται.
Οι τέσσερις φίλοι που το απαρτίζουν ασχολούνται με την μουσική από μικρά παιδιά. Όπως αναφέρουν, «Στην εφηβεία, μας ιντρίγκαρε το γεγονός να φτιάχνουμε και να παίζουμε μουσική με τους φίλους μας ως ένα σύνολο, και στην πορεία είδαμε ότι έχει περισσότερο ενδιαφέρον. Μετά από πολλά χρόνια τριβής κι ενασχόλησης έχει γίνει ένα αναπόσταστο μέσο έκφρασης του εαυτού μας». Οι φίλοι λοιπόν από νωρίς άρχισαν να συμμετέχουν στη μουσική σκηνή της πόλης, καθώς εδώ και χρόνια συνεργάζονταν και μοιράζονταν το ίδιο στούντιο ως μέλη δυο συγκροτημάτων, των “The Vipervikings” και των “Grain of Sense”. Με τα προηγούμενα project αυτά ήταν ενεργοί για περίπου 6-7 χρόνια και μέσα σ’ αυτό το διάστημα κατάφεραν να παίξουν σε πολλά μέρη στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, παίρνοντας παράλληλα μέρος σε φεστιβάλ όπως το Rockwave Festival, το Ejekt Festival και το Schoolwave. Επίσης, κυκλοφόρησαν αρκετά EP και σαν μία από τις πιο σημαντικές εμπειρίες τους μετράνε το ταξίδι στο Los Angeles για την ηχογράφηση του LP «The Empire of Sleep».
Έχοντας συνεργαστεί ο ένας με τον άλλον αρκετά χρόνια, η ιδέα να τρέχουν ένα σχήμα αντί για δύο φάνταζε πιο ιδανική. Έτσι, τον Ιανουάριο του 2014 αποφάσισαν να δημιουργήσουν μια καινούρια αγγλόφωνη μπάντα, τους Woolbear, οι οποίοι είναι ο Στάθης Αγγελής (φωνή/κιθάρα), ο Βασίλης Παράς (φωνή/synthesizers), ο Κώστας Κυριάκου (μπάσο/κιθάρα) και ο Γιώργος Σαζώτης (drums/synthesizers). Γιατί Woolbear; Πολύ απλά καθώς αυτό που είχαν στο μυαλό τους εξ’ αρχής ήταν να βρουν κάτι που θα είναι μοναδικό, εύηχο, πιασάρικο και θα μένει εύκολα στο μυαλό. Μάλλον το πέτυχαν.
Η μουσική της νέας μπάντας είναι κατά ένα μεγάλο ποσοστό ηλεκτρονική, αλλά όπως σημειώνουν, απέχει πολύ από την EDM, όπου πάει το μυαλό των περισσότερων όταν ακούνε αυτόν τον όρο. Οι κιθάρες παίζουν ακόμη πολύ σημαντικό ρόλο στον ήχο τους, «αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορείς να πεις ότι παίζουμε καθαρό ροκ. Γι’ αυτό το λόγο προσπαθούμε να παραπέμψουμε τον ακροατή όσο πιο κοντά σε αυτό που κάνουμε χρησιμοποιώντας και τους δύο όρους. Η αλήθεια είναι πως αν πρέπει να χαρακτηρίσουμε τη μουσική μας με μία λέξη αυτή είναι το “electronica”. Ο όρος electronica προσδιορίζει οποιαδήποτε μουσική είναι ηλεκτρονική χωρίς να είναι dance», όπως σημειώνουν. Οι στίχοι των τραγουδιών τους από την άλλη είναι εμπνευσμένοι από την καθημερινότητα τους, προσωπικές εμπειρίες και καταστάσεις που μπορεί να περάσει ο καθένας, όνειρα που βλέπουν στον ύπνο, «καμία φορά με μία δόση χολλιγουντιανού σεναρίου και μπάτζετ».
Οι επιρροές των Woolbear ποικίλουν σε καλλιτέχνες, είδη μουσικής και δεκαετίες. Ξεκινάνε από τις δεκαετίες του ‘60, του ‘70 και συγκροτήματα όπως οι Beatles και οι Pink Floyd, ενώ από τη δεκαετία του ’80 άντλησαν ηχητική έμπνευση. Οι Radiohead όμως αποτελούν τον κοινό παρανομαστή ανάμεσα στις μουσικές τους επιρροές, κι αυτό φαίνεται άλλωστε και από το πρώτο τους άλμπουμ, «Lunar Operator». Το άλμπουμ είναι μάλιστα αποκλειστικά δικής τους παραγωγής, καθώς πριν ξεκινήσουν να ηχογραφούν το δίσκο, οι Woolbear πήραν την απόφαση να αναλάβουν οι ίδιοι όλους τους ρόλους της παραγωγικής διαδικασίας, από την παραγωγή μέχρι τη μίξη και το engineering. «Ήταν μία πρόκληση για μας το να μην έχουμε κανέναν για στηριχτούμε και να μας πιέσει, να αντιμετωπίσουμε μόνοι μας τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν, αλλά ταυτόχρονα να έχουμε την πλήρη ελευθερία και τον πλήρη έλεγχο του τελικού αποτελέσματος. Ήμασταν αρκετά τυχεροί τα προηγούμενα χρόνια να έχουμε αποκτήσει τον κατάλληλο εξοπλισμό και τις κατάλληλες γνώσεις και εμπειρίες για να μπορούμε ρεαλιστικά να υλοποιήσουμε το δίσκο που ξεκινήσαμε να κάνουμε», σημείωσαν.
Όπως μας είπαν για το άλμπουμ, «Μας είναι πολύ δύσκολο να διαλέξουμε το αγαπημένο μας τραγούδι στο δίσκο. Είμαστε δεμένοι με όλο το άλμπουμ κι έχουμε την τάση να το βλέπουμε σαν ένα σύνολο κι όχι το κάθε κομμάτι ξεχωριστά. Το κάθε τραγούδι είναι μοναδικό για εμάς και κρύβει μία δική του ιστορία. Η εμπειρία που είχαμε το τελευταίο χρόνο, κι η δημιουργία του “Lunar Operator” υπό τις συνθήκες στις οποίες δημιουργήθηκε είναι μία ιστορία που θα θυμόμαστε για πάντα, καθώς μας έφερε πιο κοντά και σε φιλικό επίπεδο αλλά και σε επαγγελματικό. Βάλαμε στόχους τους οποίους καταφέραμε κι υλοποιήσαμε με συλλογικότητα και καταφέραμε να ξεπεράσουμε ότι εμπόδια βρέθηκαν στο δρόμο μας, κι αυτό είναι το πιο σημαντικό κομμάτι για εμάς καθώς μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που μας αρέσει δίχως συμβιβασμούς».
Το πρώτο αυτό άλμπουμ του συγκροτήματος κυκλοφόρησε και παρουσιάστηκε στην «Μαύρη Τρύπα» πριν μόλις τρεις μήνες με πολύ θετικά σχόλια από το κοινό. Η συλλεκτική έκδοση του άλμπουμ που υπήρχε στο release live σχεδόν εξαντλήθηκε, με ελάχιστα κομμάτια να έχουν μείνει, ενώ ο κόσμος που ενδιαφέρεται να το προμηθευτεί μπορεί να έρθει σε επικοινωνία με το συγκρότημα. «Ιδιαίτερη ικανοποίηση μας δίνει η προσοχή και η εκτίμηση του κόσμου για την παραγωγή μας. Στο live η προσέλευση του κόσμου ήταν μεγαλύτερη των προσδοκιών μας, αν σκεφτεί κανείς ότι ήταν η πρώτη μας εμφάνιση», αναφέρουν.
Αυτή τη στιγμή οι Woolbear βρίσκονται σε συζητήσεις με δισκογραφικές στην Ελλάδα και το εξωτερικό για να γίνει αρχικά ψηφιακή προώθηση του δίσκου μέσω iTunes, Amazon, Google Play και άλλων μέσων, και στη συνέχεια θα επιδιώξουν ένα φυσικό release σε CD και βινύλιο για να προωθηθεί μέσω των live συναυλιών τους. Στα σχέδια τους είναι μάλιστα να μεταφερθούν στο εξωτερικό, καθώς όπως αναφέρουν, «Είναι δύσκολο για ένα αγγλόφωνο συγκρότημα να πετύχει στην Ελλάδα αυτή την περίοδο, πόσο μάλλον στη Θεσσαλονίκη. Η δισκογραφία δεν αποδίδει οικονομικά, τα live είναι περιορισμένα και η βιομηχανία ευκαιριακή και σε μία μεταβατική φάση κρίσης ταυτότητας. Ευελπιστούμε ότι σύντομα θα καταφέρουμε να συνεχίσουμε τις δραστηριότητές μας έξω. Εργαζόμαστε καθημερινά για να πετύχουμε τους στόχους μας και προσπαθούμε να κυνηγήσουμε όλες τις ευκαιρίες που μας δίνονται ώστε να καταφέρουμε να αποκτήσουμε μία θέση στην παγκόσμια μουσική δημιουργία στα επόμενα χρόνια».
Αναμένουμε να δούμε τους Woolbear ζωντανά στη Θεσσαλονίκη αργότερα την άνοιξη, ενώ στη συνέχεια θα επισκεφτούν και άλλες πόλεις της Ελλάδας. Για όποιον ενδιαφέρεται να ακούσει ένα δείγμα της μουσικής τους, το συγκρότημα έχει ανεβάσει κάποια από τα τραγούδια του στο Soundcloud και το Youtube, όπου μπορεί κανείς να τα ακούσει δωρεάν.