Parallax View

Ένας χρόνος υπέροχης ζωής!

Εικόνα: Ελένη Βράκα Η Νέα Παραλία κλείνει έναν χρόνο ζωής με την ανανεωμένη της μορφή, και τα πρώτα γενέθλια γιορτάζουν μαζί της οι «Φίλοι της νέας παραλίας». Ένα νεοσύστατο συλλογικό σχήμα ριζωμένο στην επιθυμία, τη σκέψη και την δράση ανθρώπων που πιστεύουν ότι μια καλύτερη αστική πραγματικότητα είναι εφικτή, η ομάδα έχει διανθίσει τον τελευταίο […]

Parallaxi
ένας-χρόνος-υπέροχης-ζωής-32508
Parallaxi
nea_paralia_2.jpg

Εικόνα: Ελένη Βράκα

Η Νέα Παραλία κλείνει έναν χρόνο ζωής με την ανανεωμένη της μορφή, και τα πρώτα γενέθλια γιορτάζουν μαζί της οι «Φίλοι της νέας παραλίας». Ένα νεοσύστατο συλλογικό σχήμα ριζωμένο στην επιθυμία, τη σκέψη και την δράση ανθρώπων που πιστεύουν ότι μια καλύτερη αστική πραγματικότητα είναι εφικτή, η ομάδα έχει διανθίσει τον τελευταίο χρόνο την Νέα Παραλία με όμορφα δρώμενα, αναδεικνύοντας τον χώρο της. Μέσα από την έρευνα, τις δράσεις πολιτισμού και τον ακτιβισμό έχουν ως στόχο να υποστηρίξουν την εμπειρία συλλογικής κατοίκησης στη νέα παραλία της Θεσσαλονίκης που αποτελεί πολύτιμο δημόσιο χώρο για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της.

Η ομάδα αποτελεί πρωτοβουλία των αρχιτεκτόνων που επιμελήθηκαν και την ανάπλαση της περιοχής, του Πρόδρομου Νικηφορίδη και του Μπερνάρ Κουόμο. Οι «Φίλοι της Νέας Παραλίας» φιλοδοξούν να εμψυχώσουν τους πολίτες προς έναν ουσιαστικότερο τρόπο κατοίκησης του δημόσιου χώρου μέσα από το σεβασμό και τη σωστή χρήση των δημόσιων αστικών πόρων, όπως το πράσινο, το νερό, ο αέρας. Μόλις σε έναν χρόνο κατάφεραν ήδη να πραγματοποιήσουν πολλές ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις κατά μήκος της προκυμαίας, με δράσεις που όχι απλά ομόρφυναν και ανέδειξαν την παραλία αλλά και την ωφέλησαν έμπρακτα.

Στην εναρκτήρια δράση τους «Το δέντρο μου στη Νέα Παραλία» οι «Φίλοι της Νέας Παραλίας» φύτεψαν 88 νέα δέντρα διάφορων ειδών, αντικαθιστώντας όσα είχαν ξεραθεί και προσθέτοντας περισσότερο πράσινο στο γαλάζιο του παράκτιου μετώπου. Έχουν οργανώσει δράσεις στους νέους της κήπους, όπως εργαστήρι για τα βότανα και πικ νικ, ενώ με αφορμή την ολοκλήρωση της ανάπλασης, διοργάνωσαν πριν λίγους μήνες διαγωνισμό φωτογραφίας με τίτλο «paraliazo» καλώντας ερασιτέχνες φωτογράφους να συμμετέχουν με φωτογραφικά έργα που αποτυπώνουν το πνεύμα και τη ζωή του τόπου της Νέας Παραλίας Θεσσαλονίκης. Οι καλύτερες φωτογραφίες στη συνέχεια φιλοξενήθηκαν στην έκθεση φωτογραφίας paraliazo σε ένα από τα  περίπτερα της παραλίας.

Και οι δράσεις συνεχίζονται και εμπλουτίζονται, καθώς με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την ολοκλήρωση της ανάπλασης της Νέας Παραλίας, οι Φίλοι της Νέας Παραλίας  διοργανώνουν μια σειρά δράσεων με τίτλο «PARALIAZO 1» που θα γίνουν τα Σαββατοκύριακα 29-30 Νοεμβρίου και 6-7 Δεκεμβρίου 11:00-14:00.

Δείτε το πρόγραμμα.

1. ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΜΟΥ ΣΤΗ ΝΕΑ ΠΑΡΑΛΙΑ    Σάββατο 29/11/2014 – 11:00-14:00  Δεντροφύτευση στους Κήπους του Ήχου, των Ρόδων, της Μνήμης, του Νερού και της Μουσικής σε  συνεργασία με την Υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου Θεσσαλονίκης.

2. ΤΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΛΑΜΠΙΚΟ    Κυριακή 30/11/2014 – 11:00-14:00  Δράσεις καθαρισμού στη Νέα Παραλία σε συνεργασία με τους Los Lampicos και ομάδες  εθελοντών που δραστηριοποιούνται στη Θεσσαλονίκη. Συνδιοργάνωση Los Lampicos και Φίλοι Νέας Παραλίας

Σημείο συνάντησης των εθελοντών που θα συμμετέχουν σε αυτή την δράση στις 11:00 στο ΑΝΤΛΙΟΣΤΑΣΙΟ. Δεν χρειάζεται να έχουν γάντια και υλικά. Θα διατεθούν εκεί (Παρακαλούνται να επιβεβαιώσουν άμεσα την συμμετοχή τους στο e-mail  [email protected] στέλνοντας και ένα κινητό τηλ. επικοινωνίας).

3. ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΠΑΡΑΛΙΑ    Σάββατο 06/12/2014 – 11:00-14:00 στον Κινηματογράφο «Ολύμπιον » Εκδήλωση – ανοικτή συζήτηση με τίτλο: «Διαχείριση του δημόσιου χώρου της Νέας Παραλίας Θεσσαλονίκης».

Στόχος αυτής της εκδήλωσης είναι η προστασία της φυσιογνωμίας της Νέας Παραλίας Θεσσαλονίκης, δηλαδή η προστασία του χώρου ως προς τα θέματα καθαριότητας, βανδαλισμού, συντήρησης και προστασίας του πρασίνου, κακής χρήσης και «παρασιτικών» χρήσεων, με σκοπό την αύξηση της επισκεψιμότητας και την προαγωγή της δημόσιας ζωής, καθώς και η ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα χρήσης και σεβασμού του δημόσιου χώρου και των δημόσιων αστικών πόρων. Ένα χρόνο μετά την ολοκλήρωση του έργου της διαμόρφωσης της Νέας Παραλίας, του μεγαλύτερου σήμερα δημόσιου χώρου της πόλης, γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες στην κακοποίηση του χώρου, που οφείλεται σε πολλούς παράγοντες και που καθιστά το ζήτημα της διαχείρισής του κρίσιμο και επείγον.

Στην ανοικτή αυτή συζήτηση καλούνται να συμμετέχουν όλοι οι αρμόδιοι για τη διαχείριση του χώρου φορείς, των οποίων ο συντονισμός και η συνέργεια είναι απαραίτητα, καθώς και άλλοι φορείς οι οποίοι μπορούν να συνεισφέρουν,  ώστε ο χώρος να μην καταλήξει σε λίγα χρόνια υποβαθμισμένος και εχθρικός για τους χρήστες του, δηλαδή τους πολίτες. Αντίθετα στόχος όλων μας είναι ο πολύτιμος αυτός δημόσιος χώρος της πόλης να αναβαθμίζεται και να βελτιώνεται

Προσοχή: Η εκδήλωση ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΠΑΡΑΛΙΑ που είχε προγραμματιστεί για το Σάββατο 06/12/2014 -11:00-14:00 ΑΝΑΒΑΛΛΕΤΑΙ ΛΟΓΩ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ του Κινηματογράφου «Ολύμπιον» ΣΥΝΤΟΜΑ ΘΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΙ ΝΕΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

4. ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΚΑΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ    Έκθεση αρχιτεκτονικής που θα περιλαμβάνει όλα τα έργα που έχουν υλοποιηθεί στην Ελλάδα τα τελευταία 15 χρόνια και έχουν βραβευτεί από το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής. H έκθεση θα είναι στο Περίπτερο  του Κήπου του Απογευματινού  Ήλιου Ξεκινάει το Σάββατο 06/12/2014 και θα διαρκέσει ένα μήνα. Η παρουσίαση της έκθεσης θα γίνει στα πλαίσια της ημερίδας στο Ολύμπιον το Σάββατο 06/12/2014 – 11:00-14:00 Συνδιοργάνωση Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής  και Φίλοι Νέας Παραλίας

5. ΕΛΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΠΡΕΛΑ   Κυριακή 07/12/2014 – 11:00-14:00

Μουσικός περίπατος στη Νέα Παραλία με ανοικτές ομπρέλες ακόμα και εάν δεν βρέχει… Από τον Κήπο του Νερού μέχρι τις ομπρέλες.

Ο περίπατος θα ξεκινήσει στις 11:00 από τον Κήπο του Νερού (νούφαρα) με τους ήχους της Φιλαρμονικής του Πανοράματος  του Δήμου Χορτιάτη-Πυλαίας, θα συνεχίσει  από τον κήπο της Μεσογείου με την μπάντα των Paranaue και θα καταλήξει στις ομπρέλες του Ζογγολόπουλου με την  Φιλαρμονική του Δήμου Θεσσαλονίκης. Σε όλο αυτό τον μουσικό περίπατο θα  περπατάμε με ανοιχτές ομπρέλες για να δηλώσουμε την πρόθεση μας να προστατεύσουμε την Νέα Παραλία.

Στις ομπρέλες  θα συνεχιστεί η γιορτή με τα παρακάτω δρώμενα: • Aφρικάνικος χορός και HIP-HOP από την Σχολή “Χορός Κίνηση” • Χορευτικό δρώμενο και παιχνίδι από την ομάδα Εθελοντικό Πρόγραμμα  του Π.Α.Α.Π.Α.Θ. του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας  Κ. Μακεδονίας • Κλακέτες – χορογραφία Ντάνης Λαδόπουλος • Χορός – Lindy Hop Greece • Parkour, Καλλισθενική γυμναστική, Ακροβατική Γυμναστική από την ομάδα “X Εptions” • Θεατρικό δρώμενο από την ομάδα Novan Theater Group

Το σύνολο των εκδηλώσεων τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης.

*Η ανάδειξη της φυσιογνωμίας της Νέας Παραλίας Θεσσαλονίκης, του μεγαλύτερου και ζωτικότερου δημόσιου χώρου της πόλης, η οργάνωση συμμετοχικών δράσεων και δράσεων πολιτισμού, η ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα χρήσης και σεβασμού του δημόσιου χώρου, η δημιουργία μιας πλατφόρμας καλλιέργειας, υλοποίησης και διάδοσης ιδεών σχετικά με την «κατοίκηση» του δημόσιου χώρου, η επιστημονική συμβολή στις αρμόδιες υπηρεσίες ως προς την παρακολούθηση, αξιολόγηση, διατήρηση, διαχείριση, αναβάθμιση και προστασία του περιβάλλοντος της Νέας Παραλίας, είναι μερικοί από τους σημαντικότερους στόχους του συλλόγου «Οι Φίλοι της Νέας Παραλίας».

Πληροφορίες: www.facebook.com/filoineasparalias www.facebook.com/events/1512121782385337/

Eπικοινωνία: τηλ.  2310 228320, 6972057734, 6937240239 e-mail:  [email protected][email protected]

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα