Ένας street artist αλλάζει τα πόστερ που διαφημίζουν τουριστικούς προορισμούς!
Τα πόστερ που διαφημίζουν τουριστικούς προορισμούς αλλάζουν. Ανάμεσά τους κι ένα για τη Λέσβο που βρίσκεται στο επίκεντρο του δράματος των προσφύγων.
Ο βέλγος ακτιβιστής για το περιβάλλον και street artist Monk HF δημιούργησε μια σειρά από πόστερ με την αισθητική της δεκαετίας του 60 αναδεικνύοντας τα προβλήματα των κλασικών τουριστικών προορισμών μέσα από εικόνες του σήμερα. Τα πόστερ που διαφημίζουν τουριστικούς προορισμούς αλλάζουν. Εξαιρετική δουλειά!
Ο ίδιος λέει:
“Βρήκα ένα εξαιρετικό illustrated poster για την Παλαιστίνη made by Franz Kraus, “Visit Palestine” από το 1936 και σκέφτηκα : Γιατί να μην φτιάξω κάποια στο ίδιο στυλ αλλά πιο σύγχρονα με θέματικές ειλικρινείς και ακριβείς όπως: μόλυνση, μετανάστευση, πόλεμος κ.ά
Κι αυτό είναι το αποτέλεσμα αλλά το project βρίσκεται σε εξέλιξη . Λοιπόν ποια πόλη θα είναι η επόμενη;
Λίγα λόγια για τον Monk HF: Από τα σχολικά σημειωματάριά του στα ημερολόγια ταξιδιού, η πένα του Monk περιπλανήθηκε σε όλο τον κόσμο για να καταγράψει στιγμές της ζωής, τόπους και ιστορίες. Στην Καλιφόρνια, συναντήθηκε με το stencil σε ένα skateboard και αποφασίζει να χαράξει τατουάζ εμπνευσμένα από τα ταξίδια του. Από αυτή την εμπειρία γεννιέται ένα ανεξάντλητο θέμα χωρίς σύνορα: the inked project. Τα μεγαλύτερα ονόματα της διεθνούς τατουάζ τον ακολουθούν σε αυτή τη διαδικασία και δημιουργεί μαζί τουςς μια συναρπαστική συλλογή με τεχνικές από τον κόσμο των καλλιτεχνών τατουάζ.
Στη συνέχεια ήρθε το Μεξικό όπου συμμετέχει και συνεργάζεται σε προτζεκτ της τοπικής κοινότητας. Επιθυμώντας να επιστρέψει στην Τέχνη του δρόμου αφήνει το στίγμα του στους δρόμους του κόσμου σημειώνοντας το πέρασμα του μέσα από τα πορτρέτα που ζωγραφίζει.
Η παγκόσμια περιοδεία συνεχίζεται: La Paz, Helsingborg, Μασσαλία, Koh Phangan, Santa Cruz, Βρυξέλλες, Παρίσι, Άμστερνταμ, Τουλούζη, Βαρκελώνη, Λονδίνο, Λος Άντζελες, Monterey, Σαν Φρανσίσκο…
Σε αντίθεση με άλλους street artists, o “Μοναχός” πιστεύει ότι «είναι λίγο ντροπή να επιθυμείς να παραμένεις ανώνυμος … αυτό σημαίνει ότι είσαι κανείς, κανείς δεν νοιάζεται τότε για σένα, είστε ένας άλλος. .. νομίζω ότι ο καθένας από εμάς έχει κάτι το ιδιαίτερο που τον μετατρέπει σε μη-ανώνυμο … σε someonimous”
Ανάμεσά τους κι ένα για τη Λέσβο που βρίσκεται στο επίκεντρο του δράματος των προσφύγων.