Ένας Βάσκος μαριονετίστας στο Κιλκίς
του Χουάνχο Κοράλες Στην ερώτηση, από πού κατάγομαι και πώς κατέληξα στο Κιλκίς, που πάντα από περιέργεια μου κάνουν, οι απαντήσεις είναι απλές. Κατάγομαι από τη Χώρα των Βάσκων, στην Ισπανία, και ήρθα στην Ελλάδα από την Ιταλία όπου έμενα τότε, ψάχνοντας, στην πιο φρέσκια περίοδο τις νεανικής μου ηλικίας, τα κομμάτια που μου έλειπαν. […]
του Χουάνχο Κοράλες
Στην ερώτηση, από πού κατάγομαι και πώς κατέληξα στο Κιλκίς, που πάντα από περιέργεια μου κάνουν, οι απαντήσεις είναι απλές. Κατάγομαι από τη Χώρα των Βάσκων, στην Ισπανία, και ήρθα στην Ελλάδα από την Ιταλία όπου έμενα τότε, ψάχνοντας, στην πιο φρέσκια περίοδο τις νεανικής μου ηλικίας, τα κομμάτια που μου έλειπαν. Και δηλώνω ότι εδώ τα βρήκα και συνεχίζω να τα ανακαλύπτω κάθε μέρα, από τότε. Αυτό έγινε 25 χρόνια πριν.
Κάποια στιγμή, στις αρχές του 1999 και ως συνέχεια της πορείας μου στο κοινωνικό – πολιτιστικό χώρο, ο αγαπητός φίλος Κώστας Λαχάς, μου πρότεινε να με συστήσει στη νέα αρχή του δήμου Κιλκίς. Στον Δημήτρη Τερζίδη και τον Χρήστο Σπίγκο. Αυτοί εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους να δημιουργηθεί μια νέα και πρόσθετη πολιτιστική ταυτότητα για το Κιλκίς, πέρα από την παραδοσιακή τους κληρονομιά.
Προέρχομαι από τον χώρο της εκπαίδευσης (παιδαγωγία της έκφρασης) και του θεάτρου (τσίρκο, θέατρο δρόμου, θέατρο με αντικείμενα) και τους πρότεινα από την αρχή ένα σχέδιο με ένα έντονο αναπτυξιακό χαρακτήρα μέσα από το πολιτισμό και τις συγκεκριμένες παραστατικές τέχνες.
Το Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου και Παντομίμας του Κιλκίς, γεννήθηκε σε μια πόλη που δεν είχε ούτε παράδοση ούτε ένα δυνατό σημείο αναφοράς στο κουκλοθέατρο.
Τα χαρακτηριστικά που συνδυάσαμε ήταν: Να είναι προσανατολισμένο στο πληθυσμό της πόλης και ειδικά στα παιδια και στην οικογένεια. Να οργανωθεί στο χρονικό διάστημα της καθημερινής λειτουργίας της πόλης. Να καλλιεργήσει επαφές και συνεργασίες με τους εκπαιδευτικούς φορείς και ταυτόχρονα, να προωθήσει την τέχνη του κουκλοθέατρου και της παντομίμας στο ευρύ κοινό.
Έχω να ευχαριστήσω πραγματικά, εκείνους τους ανθρώπους που μου έδειξαν εμπιστοσύνη για να σχεδιάσω μια δεκαετή πορεία που συνδύαζε την ανάπτυξη του πολιτιστικού θεσμού παράλληλα με την ανάπτυξη της πόλης.
Τα πρώτα 3 χρόνια δουλέψαμε για να φέρουμε κοντά τον τοπικό πληθυσμό. Γίναμε γνωστοί στο Πανελλήνιο και το 2002 μας έγινε η πρόταση να ενταχθούμε στο “Ελληνικό Πολιτιστικό Δίκτυο Πόλεων”, κάτω από την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού. Ονόμασαν, με επίσημο τρόπο, το Κιλκίς, “Πόλη του Κουκλοθεάτρου και της Παντομίμας”.
Από εκείνη την στιγμή και μετά δουλέψαμε για την διεθνή ταυτότητα του φεστιβάλ ανοίγοντας τις πύλες του για συμμετοχές από κάθε γωνιά του Πλανήτη.
Καλλιεργήσαμε φιλίες που παραμένουν και μας επιτρέπουν να είμαστε πραγματικά μπροστά στο διεθνές χώρο του κουκλοθεάτρου στον λεγόμενο “Πολιτιστικό χάρτη”.
Μέχρι τώρα έχουμε αδελφοποιήσει το φεστιβάλ του Κιλκίς με άλλα φεστιβάλ, όπως του Bilbao (Ισπανία), της Sofia (Βουλγαρία), του Pinerolo (Ιταλία), της Suwon (Νότια Κορέα), του Cape Τown (Νότια Αφρική), του Kecskemét (Ουγγαρία), της Turku (Φινλανδία), της Tolosa (Ισπανία) και της Κωνσταντινούπολης (Istambul – Τουρκία) και συνεργαζόμαστε με μια ατελείωτη λίστα άλλων.
Το 2007 στην διαδικασία του πρωτοκόλλου αδελφοποίησης του Δήμου Κιλκίς με το Δήμο Λατσιών στην Κύπρο, μεταφέραμε την δομή του φεστιβάλ του Κιλκίς για να ξεκινήσει το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου και Παντομίμας Κύπρου, αναλαμβάνοντας και την καλλιτεχνική του διεύθυνση μέχρι και το 2011.
Δημιουργήσαμε το Δίκτυο “Αριάδνη” για την διάδοση του μεσογειακού πολιτισμού και κληρονομιάς, μαζί με πολλούς και μεγάλους φορείς σε άλλες χώρες της λεκάνης της Μεσογείου.
Έχουμε κοινούς στόχους και συνεργασίες με ελληνικούς φορείς όπως την UNIMA Ελλάς και το Πανελλήνιο Δίκτυο για το θέατρο στην Εκπαίδευση και συνεργαζόμαστε με όλα τα μορφωτικά κέντρα και γραφεία των πρεσβειών στην Ελλάδα.
Εδώ και 7 χρόνια, στο πλαίσιο του φεστιβάλ, διοργανώνουμε μια συνάντηση στην οποία προσκαλούμε τους νέους Έλληνες δημιουργούς από τον χώρο του κουκλοθέατρου.
Επίσης επικεντρώσαμε στην κοινωνική πλευρά του φεστιβάλ ερευνώντας την κοινωνική χρήση και διάσταση του θεσμού. Με αυτό το στόχο, διοργανώνουμε με διάφορους φορείς (EUNIC Θεσσαλονίκη, Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, Διεύθυνση δευτεροβάθμια εκπαίδευση), την διεθνή συνάντηση για το κοινωνικό θέατρο και την ημερίδα για το κοινωνικό θέατρο, που τα τελευταία χρόνια ασχολείται με το κουκλοθέατρο στην εκπαίδευση.
Από το 2010 και μέχρι το 2015 το φεστιβάλ του Κιλκίς χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, πραγματικότητα που μας δίνει χρόνο και μας επιτρέπει να κάνουμε κάποια σχέδια για το μέλλον.
Το επόμενο βήμα…. είναι να μετετραπεί το φεστιβάλ μας σε περιφερειακό με έδρα πάντα το Κιλκίς και δορυφορικά κέντρα σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας με θεατρική υποδομή.
Το φεστιβάλ του Κιλκίς δεν είναι μόνο μια λίστα δραστηριοτήτων που έγιναν, είναι ένας ζωντανός οργανισμός που τροφοδοτείται και μεγαλώνει με την ενέργεια, φροντίδα και αγάπη που του προσφέρουμε.
Ως θεσμός είναι ταγμένος στην τέχνη και την κοινωνική διάσταση του κουκλοθεάτρου και ελπίσουμε στο να αφήσουμε μια κληρονομία για όλους εκείνους που κινούνται, ερευνούν και αγαπάνε αυτό το χώρο.
Φέτος το 16ο φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί από την 1η έως 14 Οκτωβρίου. Θα συμμετάσχουν 28 θίασοι στο διεθνές πρόγραμμα, θα προτείνουμε 5 σεμινάρια-εργαστήρια για εκπαιδευτικούς και κουκλοπαίκτες, θα γίνουν 20 εργαστήρια στα σχολεία του Κιλκίς (δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια), θα συμμετάσχουν 25 περίπου νέοι καλλιτέχνες – ομάδες από το χώρο του κουκλοθέατρου και του σωματικού θεάτρου με τα έργα τους. Έχουμε εντάξει στο πρόγραμμά μας πάνω από 100 παραστάσεις σε 14 μέρες στα θέατρα, στις πλατείες και στα χωρία του Κιλκίς.
*Ο Juanjo Corrales γεννήθηκε στο Μπιλμπάο της Ισπανίας και ζει από το 1988 στην Ελλάδα. Είναι θεατροπαιδαγωγός και κοινωνικό – πολιτιστικός εμψυχωτής νεανικών και ευάλωτων ομάδων, ηθοποιός, σκηνοθέτης και θεατρικός παραγωγός. Από το 1999 έχει αναλάβει την καλλιτεχνική διεύθυνση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου και Παντομίμας του Κιλκίς.