Ένοχος λόγω tweets

O Σουνίλ δεν έχει σχέση με την επίθεση στη Βοστώνη, ούτε και η Τσεχία με την Τσετσενία. Κάτι παραπάνω από 3.000 χιλιόμετρα είναι η απόσταση μεταξύ της Τσεχίας και της Τσετσενίας από την οποία κατάγονται τα δύο αδέλφια που φαίνεται ότι ήταν πίσω από τη βομβιστική επίθεση στη Βοστώνη. Ωστόσο, αυτό δεν εμπόδισε αρκετούς χρήστες […]

Σάκης Ιωαννίδης
ένοχος-λόγω-tweets-9435
Σάκης Ιωαννίδης
sanil_2.jpg

O Σουνίλ δεν έχει σχέση με την επίθεση στη Βοστώνη, ούτε και η Τσεχία με την Τσετσενία. Κάτι παραπάνω από 3.000 χιλιόμετρα είναι η απόσταση μεταξύ της Τσεχίας και της Τσετσενίας από την οποία κατάγονται τα δύο αδέλφια που φαίνεται ότι ήταν πίσω από τη βομβιστική επίθεση στη Βοστώνη. Ωστόσο, αυτό δεν εμπόδισε αρκετούς χρήστες του twitter – κυρίως από την άλλη άκρη του Ατλαντικού – να ετοιμάζονται για εισβολή στην… Τσεχία που «στέλνει» τρομοκράτες στη Βοστώνη και να εμπλέκουν στο παιχνίδι και την Τσεχοσλοβακία, αφού τα Τσε- δεν μπορεί παρά να συνδέουν παρόμοια πράγματα. Μάλιστα ο Τσέχος πρέσβης στην Αμερική, ο κ. Γκαντάλοβιτς έφτασε στο σημείο να δηλώσει προς τα social media το αυτονόητο, ότι η χώρα του δεν έχει σχέση με την Τσετσενία ούτε με την τρομοκρατία, ενώ λίγο έλειψε να τυπώσει και χάρτες για να τους δείξει που βρίσκεται. Αν όμως το «σφάλμα» της Τσεχίας – Τσετσενίας θα λέγαμε ότι θα μπορούσε να το κάνει ο καθένας (που ενώ παίζει με το twitter δεν googlαρει ονόματα χωρών), δεν μπορούμε να δούμε με την ίδια ελαφρότητα τον ιντερνετικό όχλο που «έκρινε» ότι ένας 22χρονος, ο Σουνίλ Τριπάθι, ήταν ένας από τους υπόπτους της επίθεσης. Στα βίντεο και τις φωτογραφίες υπόπτων που «σκάναραν» οι χρήστες των social media μια κοπέλα θεώρησε ότι αναγνώρισε το πρόσωπο του παλιού της συμμαθητή ανάμεσα τους. Ο Σουνίλ Τριπάθι, που αγνοείται από τις 16 Μαρτίου, έγινε hot trend στο twitter και στο reddit και διάφοροι διαδικτυακοί «ντεντέκτιβ» άρχισαν να στέλνουν απειλητικά μηνύματα και emails στην οικογένεια του, η οποία έχει μάλιστα δημιουργήσει μια Facebook σελίδα για την αναζήτηση του! Επίσης, μια λάθος ερμηνεία του αστυνομικού σκάνερ έδωσε στους χρήστες έναν δεύτερο «ύποπτο», τον Μάικ Μαλαγκέτα. Αμέσως χιλιάδες retweets έδωσαν τα ονόματα των δύο «υπόπτων», Τριπάθι και  Μαλαγκέτα, ενώ από την φρενίτιδα της ακατάσχετης και ανεπιβεβαίωτης πληροφορίας δεν γλίτωσαν και ορισμένα μίντια, όπως ο WKYC ένας θυγατρικός σταθμός του NBC Cleveland που κατονόμασε τους λάθος υπόπτους. 

 

 

 

Φυσικά μετά την αποκάλυψη του τραγικού λάθους έπεσαν βροχή οι συγγνώμες και τα σχετικά μηνύματα. Και άντε στην περίπτωση του πρέσβη το ξεχνάς λίγο πιο εύκολα, αλλά σε μια οικογένεια που ψάχνει το παιδί της τι να πεις; Από ένα tweet αποβλήθηκαν αθλητές από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, πολιτικοί είδαν την πόρτα της εξόδου από το κόμμα τους, ενώ άλλοι παραλίγο να ξεκινήσουν πόλεμο. Οι χρήστες στα social media επηρεάζουν τον «περίγυρο» τους και ο καθένας γίνεται ένας μικρός δέκτης και πομπός δημιουργώντας εικονικά κύματα που αντέχουν για λίγες ώρες ή μέρες, όπως εξηγούσε ο Μιχάλης Γουδής σ’ ένα πρόσφατο κείμενο του.  Κανόνες δεν φαίνεται να μπαίνουν – τουλάχιστον ακόμη – σ’ αυτό το φρέσκο επικοινωνιακό εργαλείο, οπότε ο καθένας έχει την ευθύνη των λόγων του. Έτσι, ας σκεφτούμε διπλά και τριπλά προτού μεταδώσουμε σε 140 χαρακτήρες την «αλάνθαστη» άποψη μας που μπορεί να αποδειχτεί μεγάλο #fail.

 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα