Ο επίλογος της Δευτέρας: Αλλάζει το πλαφόν στα τεστ; Πέφτουμε απ’ τα σύννεφα

Ο Ακης Σακισλόγλου συνοψίζει την σημερινή επικαιρότητα

Άκης Σακισλόγλου
ο-επίλογος-της-δευτέρας-αλλάζει-το-πλα-688711
Άκης Σακισλόγλου

Και να που τελικά δε θα μπει πλαφόν στα 10 ευρώ για τα rapid test, ούτε 40 ευρώ για τον μοριακό έλεγχο, όπως είχε θριαμβολογήσει σχετικά ο Αδωνις Γεωργιάδης πριν λίγο καιρό. Πέφτουμε από τα σύννεφα.

Ποιος το περίμενε πως ο υπουργός που χρειάστηκε οκτώ μήνες για να ανακαλύψει τις υψηλές τιμές στα τεστ Κορονοϊού, τελικά δε θα κατάφερνε να «ελέγξει την αγορά», θα υπέκυπτε στις πιέσεις της και χωρίς καμία ντροπή θα προέβαινε σε νέες δηλώσεις διαφοροποιώντας προς τα πάνω το «πλαφόν» (να το κάνει ο Θεός) σε 20 ευρώ (από 10) για τα rapid και 60 ευρώ (από 40) για τα μοριακά τεστ.

Πρόκειται για τον ίδιο υπουργό που πριν 20 μέρες δήλωνε ότι διαπίστωσε υπερβολικές αυξήσεις στις τιμές των σούπερ μάρκετ και απειλούσε με αυστηρά πρόστιμα όσα επιχειρήσουν να φουσκώσουν τις τιμές των προϊόντων. Αραγε είχαν κάποιο αποτέλεσμα οι παρεμβάσεις του; Κάντε έναν έλεγχο στις αποδείξεις των αγορών σας τους τελευταίους μήνες και θα καταλάβετε!

Η δήλωση της ημέρας, φυσικά, ανήκει σε άλλον υπουργό της κυβέρνησης, αυτόν της προστασίας του πολίτη. Ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης τα έβαλε με όσους είδαν τον έναν αστυνομικό να ασχημονεί στα λουλούδια του Αλέξη Γρηγορόπουλου αλλά όχι τους 4.999 αστυνομικούς που έκαναν καλά τη δουλειά τους και δεν κάηκε η πόλη. Μάλλον κάτι δεν κατάλαβε καλά ο υπουργός. Με τις εντολές που ο ίδιος έδωσε στους 4.999 υπόλοιπους υφιστάμενούς του είμαστε θυμωμένοι κι όχι με τον έναν. Αυτός ο ένας είμαστε σίγουροι πως ενήργησε από μόνος του.

Με τους 4.999 αστυνομικούς που έκαναν πάλι περισσότερες από 500 προσαγωγές έχουμε πρόβλημα. Με όσους φρόντισαν ώστε περισσότεροι από 140 πολίτες να συλληφθούν έχουμε πρόβλημα. Με τα βίντεο που δείχνουν αστυνομικούς να δέρνουν, να ρίχνουν κρότου λάμψης μέσα σε πολυκατοικίες έχουμε ενστάσεις. Αν μας το επιτρέπει φυσικά η μεγαλειότητα του υπουργού.

Και έχουμε πρόβλημα, ενστάσεις, θυμό γιατί πίσω και από την χθεσινή αστυνομική αυθαιρεσία κρύβεται ένας μεγάλος συμβολισμός: Στη χειρότερη φάση της πανδημίας, δεν έχουμε γιατρούς και νοσοκόμους, δεν έχουμε ΜΕΘ, δεν έχουμε οδηγούς και λεωφορεία, δεν έχουμε επαρκές προσωπικό στους Δήμους αλλά… αστυνομικούς έχουμε και θα προσλάβουμε κι άλλους για να μπορούμε να επιβάλλουμε την τάξη στο όνομα της «ασφάλειας του πολίτη».

Με λίγα λόγια, σύστημα υγείας για να προστατέψουμε «τη ζωή του πολίτη» δεν έχουμε, ελεγκτικούς μηχανισμούς και πολιτική βούληση για να μπει πλαφόν στην αγορά και να προστατέψουμε «την τσέπη του πολίτη» δεν έχουμε αλλά προτάσσουμε την «ασφάλεια του πολίτη»  κι ας μην εξηγούμε ποτέ από τι ακριβώς κινδυνεύει ο πολίτης.

Από τον Κορονοϊό, για παράδειγμα, κινδυνεύει σίγουρα ο πολίτης. Πριν λίγο σε τηλεοπτική συνέντευξή του ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι η Θεσσαλονίκη έπρεπε να κλείσει μια εβδομάδα πριν. Φυσικά, με αυτόν τον τρόπο δεν αναλαμβάνει ούτε στο ελάχιστο την ευθύνη της λανθασμένης απόφασης αφού σκοπίμως όλες τις προηγούμενες μέρες φρόντισε να αφήσει υπονοούμενα πως κανένας από τους τοπικούς παράγοντες δεν του το ζήτησε.

Ας πληροφορήσουμε, λοιπόν, τον πρωθυπουργό ότι το ζήτημα της Θεσσαλονίκης δεν ήταν ούτε θέμα «ενστίκτου», ούτε θέμα τύχης. Όταν ο ίδιος και η κυβέρνησή του επαναπαύθηκαν στις δάφνες του Απριλίου – Μαΐου, όταν  δεν έλεγξαν τα σύνορα, τις βιομηχανίες, τα ΜΜΜ, πώς περίμενε κανείς να σκεφτούν να κλείσουν εγκαίρως την πόλη εκείνο το εφιαλτικό τριήμερο του Αγίου Δημητρίου (βοήθειά μας); Ας φρόντιζαν να δώσουν βάση στα αποτελέσματα των ελέγχων του ΑΠΘ στα λύματα κι ας τολμούσαν να γίνουν δυσάρεστη στην εκκλησία και τότε, όχι μια εβδομάδα αλλά δύο και τρεις εβδομάδες νωρίτερα θα θωράκιζαν την πόλη και θα αναχαίτιζαν την εξάπλωση του ιού.

Φυσικά, επειδή όλα αυτά δεν έγιναν όχι μόνο στη βόρεια αλλά σε όλη την Ελλάδα, φτάσαμε σήμερα να ακούμε από τον Στέλιο Πέτσα πως το Lockdown συνεχίζεται ως τις 7 Ιανουαρίου. Θα είχε ένα ενδιαφέρον να μετρήσουμε τις απόλυτες μέρες καραντίνας σε όλες τις χώρες και στην Ελλάδα. Να πανηγυρίσουμε όλοι μαζί εκ νέου. Να προσθέσουμε και το άλλο στατιστικό με τις απώλειες ανά 100.000 κατοίκους τον τελευταίο μήνα σε όλο τον κόσμο για να κατανοήσουμε αυτό το «έπρεπε να λάβουμε μέτρα νωρίτερα» τι πραγματικό κόστος έχει για την χώρα και τους πολίτες της. Για συγνώμη… ούτε λόγος. Για ανάληψη ευθύνης, ψάξτε αλλού.  Οι άνθρωποι δεν έχουν τέτοιες έννοιες στο λεξιλόγιό τους.

Υ.Γ.1: «Το σώμα και το αίμα του Χριστού μάς θωρακίζει από τον Κορονοϊό», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Μητροπολίτης Ξάνθης προαναγγέλοντας άνοιγμα των εκκλησιών για να ανάψουν οι πιστοί κεράκια, να κοινωνήσουν και να πάρουν αντίδωρο. Ο Ξάνθης, Παντελεήμων, επισημαίνει ότι πήρε αυτή την απόφαση επειδή ο Δεκέμβρης έχει πολλές γιορτές και οι άνθρωποι πρέπει να προσευχηθούν και να κοινωνήσουν για να «μη βγούμε από αυτή την περίοδο της καραντίνας με ψυχολογικά προβλήματα». Μάλιστα.

Για τον ίδιο ακριβώς λόγο που λέει ο Μητροπολίτης, ας παρέμβει κάποιος εισαγγελέας. Δεν παλεύεται αυτή η κατάσταση.

Υ.Γ.2: Αυτές τις μέρες η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στο επίκεντρο της συζήτησης για το περιβάλλον αφού, σύμφωνα με την Κομισιόν, η πόλη από το 2005 μέχρι σήμερα παρουσιάζει υπέρβαση των επιπέδων αιωρούμενων σωματιδίων. Εμείς το γνωρίζουμε, το βλέπουμε και το αναπνέουμε. Θα λογοδοτήσει επιτέλους κάποιος; Θα εξηγήσει πού ακριβώς οφείλεται αυτό το φαινόμενο; Εμείς οι πολίτες θα αντιδράσουμε ζητώντας μέτρα βελτίωσης της ατμόσφαιρας; Ειρωνεία της τύχης και σημείο των καιρών: Οι θρομβοεμβολές, τα καρδιαγγειακά, τα αναπνευστικά προβλήματα, εκτός του ότι προκαλούνται από την επιβάρυνση της ατμόσφαιρας, είναι αυτά τα «υποκείμενα νοσήματα» που αναφέρονται στους θανάτους από επιπλοκές του COVID 19 και προκαλούν τα «ΧΑΧΑΧΑ» των αρνητών του ιού στα σόσιαλ μίντια.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα