Ο επίλογος της Δευτέρας: Στο click away 10 λεπτά, στις τράπεζες μια ώρα

Ο Ακης Σακισλόγλου ανακεφαλαιώνει τα γεγονότα της ημέρας

Άκης Σακισλόγλου
ο-επίλογος-της-δευτέρας-στο-click-away-10-λεπτά-σ-697447
Άκης Σακισλόγλου

Η Δευτέρα μπήκε φουριόζα με ειδήσεις για να κλαις και να γελάς. Καλά είχαμε ηρεμήσει λίγο το Σαββατοκύριακο αν κι εκεί φρόντισε το Κυριακάτικο ντέρμπι Αρη – ΠΑΟΚ να μας ξενυχτήσει καταγράφοντας μπαράζ ανακοινώσεων.

Θα ξεκινήσω, λοιπόν, από αυτό. Οπως ίσως ξέρετε, ο Αρης νίκησε τον ΠΑΟΚ 1-0 στο ντέρμπι του Κλ. Βικελίδης. Ποδόσφαιρο καλό δεν είδαμε αλλά με τη νίκη του ο Άρης ξεπέρασε τον ΠΑΟΚ και βρίσκεται στη δεύτερη θέση του πρωταθλήματος. Καλό αυτό για τον ανταγωνισμό του αθλήματος, θα πει ένας ουδέτερος.

Ετσι θα ήταν αν στον «πλανήτη ελληνικό ποδόσφαιρο» δε συνέβαιναν πράγματα και καταστάσεις αδιανόητες γενικά και ειδικότερα εν μέσω θανάτων και οικονομικής καταστροφής που προκαλεί η παγκόσμια πανδημία.

Τι κι αν ο πλανήτης ζει πρωτόγνωρες καταστάσεις, τι κι αν ο κόσμος πεθαίνει ανά 100 κάθε μέρα στα νοσοκομεία της Ελλάδας, τι κι αν το μέλλον γενεών υποθηκεύεται σε αυτό που λέμε «συνέπειες της κρίσης και του Lockdown… Οι παράγοντες στο ποδόσφαιρο ανταλλάσσουν από χθες χυδαίους χαρακτηρισμούς και βαρύτατες κατηγορίες για εκβιασμούς, απόπειρες δωροδοκίας, εκφοβισμό…

Εκτός από την κλασική σε αυτές τις περιπτώσεις ερώτηση: «Είναι καθόλου στα καλά τους…», οφείλουμε να ρωτήσουμε: Θα παρέμβει σοβαρά κάποιος εισαγγελέας; Σοβαρά, όμως, όχι τυπικά και «φύγε μπελά από μένα». Να γίνουν έρευνες, να ανοίξουν λογαριασμοί, λίστες τηλεφώνων και συνομιλίες, να καταθέσουν μάρτυρες. Αυτό που συμβαίνει στον ελληνικό αθλητισμό σε επίπεδο μεγάλων ομάδων είναι τριτοκοσμικό και σε μια τέτοια εποχή όπου ο κόσμος δοκιμάζεται, είναι και πρόκληση πρώτου μεγέθους με ευθύνη πολλών και ειδικά της κυβέρνησης.

Μέσα στο Σαββατοκύριακο διαβάσαμε  και για το νέο βιβλίο του Ανδρέα Λοβέρδου. Μάλιστα, δείξαμε ενδιαφέρον να μάθουμε αν λέει κάτι για τα γεγονότα με τις οροθετικές ιερόδουλες και τη δημοσιοποίηση τότε των ονομάτων τους ή για το σκάνδαλο Novartis. Τελικά τα ΜΜΕ μάς ενημέρωσαν ότι το βιβλίο προλογίζουν οι Βαγγέλης Βενιζέλος και Αντώνης Σαμαράς και στις σελίδες του ο Λοβέρδος αποκαλύπτει πως σκόπευε να δείρει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα σπάζοντάς του την μύτη.

Καταλάβατε γιατί γράψαμε στην αρχή για ειδήσεις «να κλαις και να γελάς»; Γιατί όσο «φυσιολογικό» μοιάζει μεσάνυχτα Κυριακής να ανταλλάσσουν ύβρεις και κατηγορίες οι παράγοντες του ΠΑΟΚ, του Ολυμπιακού, του Αρη χωρίς να ταράζεται κανείς, άλλο τόσο «φυσιολογικό» είναι να διαβάζεις ότι ένας πρώην υπουργός, «βίος και πολιτεία» στην πολιτική ζωή από το 2000, ήθελε να δείρει τον αντίπαλό του πρωθυπουργό σπάζοντάς του τη μύτη.

Σιγά ρε Ανδρέα Λοβέρδο. Κι εμείς είδαμε στο Open όλα τα «Ρόκι», ακόμα και την ιστορία του γιου του Απόλο αλλά δεν βγάλαμε τέτοια ένστικτα. Ηρέμησε πασάκα μου. Είσαι και 63 ετών κι ο Αλέξης μόλις 46. Είναι και Παναθηναϊκός αυτός, Ολυμπιακός εσύ, μπορεί και να απαντούσε αν χειροδικούσες εναντίον του.

Την ώρα που ο Ανδρέας Λοβέρδος βγάζει βιβλία και η είδηση καλύπτει χώρους εφημερίδων και σάιτ, ας βρεθεί κάποιος να γράψει σε ένα μονόστηλο, έστω, πως το δημόσιο σύστημα υγείας είναι τόσο οργανωμένο που ανά πάσα στιγμή μπορεί σε κάποιο νοσοκομείο να κοπεί το ρεύμα αλλά οι γεννήτριες να είναι ασυντήρητες ή τα καλώδια στους υποσταθμούς παμπάλαια. Το περιστατικό στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς¬ αυτό φωνάζει αλλά μάλλον δεν ακούει κανείς.

Και ειλικρινά εμείς θέλουμε να πιστέψουμε την εκδοχή της διοίκησης του νοσοκομείου πως δεν κινδύνεψε κανείς ασθενής ωστόσο μπορεί κάποιος υπεύθυνα να μας ενημερώσει τι ακριβώς συμβαίνει με την κατάσταση σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας; Τι σχέδιο υπάρχει αν κοπεί το ρεύμα 5 ώρες από μια βλάβη ή από μια ξαφνική κακοκαιρία; Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας που είχαμε καταστροφές τα τελευταία χρόνια η ηλεκτροδότηση (Χαλκιδική, Χαλκίδα, Καρδίτσα) έκανε και δύο και τρεις μέρες να αποκατασταθεί. Κι έρχεται χειμώνας δύσκολος, τόσο στην εξέλιξη της πανδημίας όσο και στα καιρικά φαινόμενα.

Πριν από το τρίτο κύμα πανδημίας, βέβαια, προηγείται ένα «τρίτο κύμα αφέλειας» με τις γιορτές και το ενδεχόμενο χαλάρωσης των μέτρων. «Μόνες τους οι οικογένειες», λέει ο κύριος Σύψας, μέχρι εννιά άτομα λέει ο Στέλιος Πέτσας. «Δε ρωτηθήκαμε για τα νυχάδικα», λέει ο κύριος Γώγος, «ακολουθούμε τις οδηγίες των επιστημόνων», λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Κι ας διαβάζουμε πως όλη η Ευρώπη «κλείνει» γιατί οι ειδικοί προειδοποιούν. Εδώ είναι Βαλκάνια. Εδώ κουμάντο κάνουν ακόμα οι Μητροπολίτες, οι τοπικοί άρχοντες και κάποιες συντεχνίες.

Η αποκλειστική ευθύνη, ωστόσο, για τις τελικές αποφάσεις βαραίνει την κυβέρνηση κι ακόμα πιο συγκεκριμένα τον πρωθυπουργό. Μετά από τόσους μήνες διαχείρισης, τόσα σκαμπανευάσματα από το ζενίθ στο ναδίρ με σωστές και λάθος αποφάσεις, μη βγει κανείς και πει μέσα Γενάρη «δεν ήμασταν προετοιμασμένοι» ή «δεν μάς είπε κανένας να πάρουμε αυστηρά μέτρα» γιατί το αστείο έχει παρατραβήξει.

Σήμερα, Δευτέρα, με βροχή κι αέρα, κάναμε μια βόλτα στο κέντρο να δούμε πώς λειτουργεί το σύστημα click away. Σπανίως συναντούσαμε κάποιον πελάτη να παραλαμβάνει προϊόντα. Ποιος να κάτσει μέσα στη βροχή με ανώτατο όριο παραμονής τα δέκα λεπτά; Αντίθετα, είδαμε ΚΑΙ ΠΑΛΙ δεκάδες πολίτες να περιμένουν ο ένας δίπλα στον άλλον στην ουρά έξω από κάποια τράπεζα ή στο ταχυδρομείο. Αραγε εκεί δεν υπάρχει το όριο των δέκα λεπτών ή η υποχρέωση συνεννόησης; 

Υ.Γ.: Σήμερα ο Μητροπολίτης Κυθήρων, Σεραφείμ, δήλωσε: «… φοβάμαι ότι υπάρχει σκοπιμότητα. Μήπως τα μεγαλοποιούμε με τον ιό; Και πριν τον κορονοϊό δεν είχαμε τη γρίπη;» για να συνεχίσει: «Η χάρις του Θεού προστατεύει από τον κορονοϊό».

Ακούει κάποιος εισαγγελέας;

Υ.Γ.2: Η είδηση που προκύπτει από την κυβέρνηση είναι σύντομη και περιεκτική: «…αναβάλλεται η κατάθεση του επίμαχου νομοσχεδίου για τους Ραδιοτηλεοπτικούς Σταθμούς Πανελλήνιας εμβέλειας προκειμένου να συνεχιστεί ο διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και η διαβούλευση του υπουργού με τους εργαζόμενους στο χώρο των ΜΜΕ». Πήγε για μαλλί αλλά, όπως και στην πρώτη καραντίνα, μάλλον κουρεμένος βγήκε ο Στέλιος Πέτσας.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα