Ο επίλογος της ημέρας: «Καμπανάκια χτυπούσαν οι Θεσσαλονικείς, όχι η κυβέρνηση»
Ο Ακης Σακισλόγλου εξηγεί γιατί δεν εμπιστεύεται τους κυβερνώντες και προτρέπει τον Νίκο Ταχιάο να κάνει σποτ υπέρ της απόσπασης των αρχαίων της Βενιζέλου
Στην αρχή χώρισαν την Ελλάδα σε 4 ζώνες επικινδυνότητας και είπαν ότι έχουν οργανωμένο σχέδιο αλλά προχθές τις έκαναν ξαφνικά 2 και είπαν ότι έτσι θα πορευτούμε για έναν μήνα.
Σήμερα τις ζώνες τις άλλαξαν σε 3 αλλά όσο γράφω το άρθρο, το σχετικό σάιτ με τον χάρτη και όλες τις πληροφορίες ανά περιοχή δεν έχει ακόμα ενημερωθεί ενώ μόλις πριν λίγο η Γενική γραμματεία πολιτικής προστασίας ξεκαθάρισε το θέμα των SMS, της λειτουργίας των λυκείων, της κυκλοφορίας με ΙΧ.
Και θέλουν να τους πάρουμε στα σοβαρά; Θέλουν να μάς πείσουν ότι όλα αυτά αποτελούν οργανωμένο σχέδιο; Ότι ελέγχουν την κατάσταση και ξέρουν τι κάνουν;
Λυπάμαι αλλά πλέον αυτήν την κυβέρνηση δεν την πιστεύει ΚΑΝΕΙΣ!
Γιατί, αλήθεια τώρα, πώς να πιστέψει κανείς μια κυβέρνηση που υπουργός της λέει σήμερα: «η Θεσσαλονίκη δεν επέδειξε την ευθύνη που θα έπρεπε». Να θυμίσω στον κύριο Γεραπετρίτη την πεποίθηση του Σωτήρη Τσιόδρα στις 30.9 ότι «η Θεσσαλονίκη πήρε το μάθημά της»; Να του θυμίσω πόσο ΓΚΑΡΙΖΑΜΕ για την κατάσταση στα Μέσα Μαζικής μεταφοράς, τις συνθήκες εργασίας στα μεγάλα εργοστάσια; Ποια «ευθύνη» ανέλαβε η κυβέρνησή του που δεν αναλάβαμε εμείς;
Σήμερα έκανε δηλώσεις και ο Βασίλης Κικίλιας και είπε πως «η κυβέρνηση είχε χτυπήσει τα καμπανάκια εδώ και καιρό για τη Θεσσαλονίκη». Να του θυμίσω ποιοι επέτρεψαν τις εορταστικές εκδηλώσεις και τις λειτουργίες στον Άγιο Δημήτριο; Ποιοι έβλεπαν παπάδες χωρίς μάσκες να κοινωνούν το ποίμνιο και δεν τολμούσαν να πούνε κουβέντα; Ποιοι δε μίλησαν ούτε μπροστά στις ουρές, ούτε στις ανούσιες εκδηλώσεις εορτασμού της 28ης;
Καμπανάκι κύριε Κικίλια χτυπούσαν οι εργαζόμενοι στην υγεία που καταγγέλουν εδώ και καιρό την απουσία σας από παντού. Καμπανάκι χτυπούσαν οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι ακόμα και σήμερα βρέθηκαν έξω από τον ΕΟΔΥ στη Θεσσαλονίκη. Καμπανάκι χτυπούσαν οι δημοσιογράφοι που έλεγαν ότι από μόνο του το μέτρο περιορισμού της λειτουργίας της εστίασης δε φέρνει αποτελέσματα γιατί στέλνει τη νεολαία στα πάρκα. Καμπανάκι χτυπούσαν οι πολίτες που ανέβαζαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες από γεμάτα λεωφορεία, ουρές σε δημόσιες υπηρεσίες, βίντεο με ασυναρτησίες σε κηρύγματα παπάδων για τα οποία κανένας εισαγγελέας ποτέ δεν παρενέβη.
Μέσα σε όλα, φυσικά, το ζήτημα είναι ΤΩΡΑ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ.
Έχουμε έναν δήμαρχο που για δεύτερη φορά μετά την καραντίνα του Μαρτίου, έσπευσε απλώς να εισηγηθεί περιορισμούς και να «κατοχυρώσει την ιδέα». Τότε ήταν το κλείσιμο της νέας παραλίας. Γκάφα μεγατόνων. Γελάνε τα πλακάκια σε όλα τα στενά της πόλης όπου αναγκάστηκαν να στριμωχτούν οι πολίτες ελλείψει του παραλιακού μετώπου.
Τώρα, έσπευσε να κερδίσει τις εντυπώσεις προαναγγέλοντας ότι θα εισηγηθεί περιορισμό της κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ. Για να διευρύνει την «γκάφα του συνωστισμού» από χωροταξικά πλέον και χρονικά. Να στριμώξουμε όλες τις εκκρεμότητες ως τις 9 δηλαδή. Να τελειώνουμε τις δουλειές (ειδικά η νεολαία ξέρετε πως αντιδρά στους περιορισμούς) και να παραμιλάμε περιφερόμενοι άσκοπα, στην ιδέα και μόνο ότι σε λίγη ώρα θα μας μαντρώσουν.
Μέχρι κι ο Απόστολος Τζιτζικώστας σήμερα, ενοχλημένος προφανώς που ο Κωνσταντίνος Ζέρβας προσπάθησε να τραβήξει τα φώτα επάνω του, τού έριξε μπηχτή: «Εισηγήσεις κάνουν οι λοιμωξιολόγοι, οι επιδημιολόγοι και οι ειδικοί» (άσχετα κύριε περιφερειάρχη μου αν οι κυβερνώντες τις προσαρμόζουν από τον Μάρτιο τις εισηγήσεις στις δικές τους πολιτικές και προτεραιότητες).
Ας μάς πει πρώτα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης τι διεκδίκησε και τι κέρδισε για την πόλη του από όλες τις επαφές που είχε με κυβερνητικούς παράγοντες τόσο καιρό που συνομιλεί μαζί τους και εξόφθαλμα καλύπτει τις ανακολουθίες τους και μετά ας πάρει και πρωτοβουλίες, ας κάνει και εισηγήσεις. Εκτός κι αν θέλει να μάς πείσει ότι, στη γραμμή Κικίλια – Γεραπετρίτη κι αυτός, χτύπησε κάποιο καμπανάκι τόσο καιρό που η πανδημία προελαύνει και η «κακιά Θεσσαλονίκη δεν επέδειξε υπευθυνότητα».
Υ.γ.: Πριν λίγες μέρες, η Κίνηση Πολιτών για τα αρχαία της Βενιζέλου δημοσιοποίησε ένα βίντεο με δηλώσεις καλλιτεχνών και επιστημόνων υπέρ της παραμονής των αρχαίων στη θέση τους. Ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό, Νίκος Ταχιάος, απάντησε άκρως ειρωνικά σε αυτό το σποτ με ένα κείμενο στο λογαριασμό του στο Facebook όπου, μεταξύ άλλων, σκωπτικά ανάφερε πως θα μπορούσε και αυτός να κάνει ένα παρόμοιο βίντεο με όσους συντάσσονται με την ιδέα απόσπασης (περιφερειάρχη, δήμαρχο, τεχνικό, εμπορικό και βιοτεχνικό Επιμελητήριο) αλλά δεν θέλει να το κάνει γιατί έτσι κι αλλιώς δεν θα τον πιστεύαμε. Θα τους απαξιώναμε, συγκεκριμένα, όλους όσους θα μιλούσαν. Ξεχνάει ο Νίκος Ταχιάος πως αυτοί που απαξιώθηκαν και λοιδορήθηκαν ήταν οι ίδιοι οι πολίτες, οι επιστήμονες και οι καλλιτέχνες. Σε αυτούς τόσο καιρό, κανείς δεν απαντά. Αυτούς τόσο καιρό αποκαλούν «επαγγελματίες ευαίσθητους». Αυτοί είναι που περιμένουν υπομονετικά ένα ΜΜΕ να ζητήσει τη γνώμη τους, έναν δημοσιογράφο να κάνει μια δύσκολη ερώτηση στους αρμόδιους υπουργούς αλλά και μια αντιπροσωπεία να αντιπαρατεθεί μαζί τους σε εκείνη την εκπομπή της τηλεόρασης της Βουλής που συνεχώς ματαιώνεται γιατί κανείς δεν τολμάει να συμμετάσχει από την πλευρά όσων υποστηρίζουν τη λύση της απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαίων στον σταθμό. Μπορεί η Θεσσαλονίκη να μαστίζεται από τον Κορονοϊό, μπορεί οι πολίτες να αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης με ψυχικές προεκτάσεις αλλά κανείς δε θα καταφέρει να αποσιωπήσει τις καταγγελίες μιας μεγάλης μερίδας Θεσσαλονικέων για τον σοβαρό κίνδυνο να καταστρέψουμε ένα τέτοιο αρχαιολογικό εύρημα. Και στο κάτω κάτω, ας το κάνει επιτέλους αυτό το υποθετικό βίντεο ο πρόεδρος του Αττικό Μετρό μήπως και ακούσουμε κάποιο δυνατότερο επιχείρημα από το «αυτό αποφασίσαμε για να τελειώνουμε γρηγορότερα το έργο». Αρκεί στο βίντεο αυτό οι απόψεις να είναι επώνυμες, όπως των καλλιτεχνών και των επιστημόνων που τόσο εύκολα απαξίωσε στην ανάρτησή του ο Νίκος Ταχιάος.