Ο επίλογος της Τετάρτης
Ποδόσφαιρο, καταλήψεις και Κορονοϊός «στο Φουλ»
Άλλη μια «κουρασμένη» καθημερινή μέρα κλείνει με ποδόσφαιρο στη Θεσσαλονίκη. Ο ΠΑΟΚ παίζει την πρόκρισή του με την Κράσνονταρ στην Τούμπα στις 22.00 και με νίκη θα συμμετάσχει για πρώτη φορά στην ιστορία του στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.
Μέχρι και «ρεπορτάζ» για το πώς θα αντιδράσει η αστυνομία αν ο αγώνας συνεχιστεί μετά τα μεσάνυχτα που κλείνουν τα μαγαζιά, διαβάσαμε. Υπάρχει ένας «ποδοσφαιρικός παροξυσμός» στα όρια της γραφικότητας, ειδικά στην εποχή του Κορονοϊού που τα παιχνίδια γίνονται χωρίς φιλάθλους.
Κι ενώ οι οπαδοί γλιτώνουν το «ξύλο» στα γήπεδα, μιας και οι αγώνες γίνονται κεκλεισμένων των θυρών, οι εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας το εισπράττουν διπλά κάθε φορά που «τολμούν» να διαδηλώσουν και να διαμαρτυρηθούν για την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία. Έτσι έγινε και σήμερα. Οι άνθρωποι που χειροκροτούσαμε από τα μπαλκόνια, οι λειτουργοί που έγιναν σύμβολα την εποχή της καραντίνας, σήμερα ΞΑΝΑ έφαγαν ξύλο από τα ΜΑΤ γιατί είπαν στην κυβέρνηση το αυτονόητο: «καλές οι εντυπώσεις και το κλίμα που δημιουργούν τα ΜΜΕ αλλά, παράλληλα, κάντε κάτι άμεσα για την υγεία».
Το ζήτημα με την «κραυγή αγωνίας» της ΠΟΕΔΗΝ και όσων ανθρώπων εργάζονται στον τομέα της υγείας γίνεται σοβαρότερο καθώς οι αριθμοί δείχνουν πως κάτι δεν κάνουμε καλά τώρα στο δεύτερο κύμα της πανδημίας.
Οι διασωληνωμένοι είναι, αναλογικά με τα κρούσματα, περισσότεροι από ότι μέχρι τον Μάιο και οι νεκροί αρκετά περισσότεροι από το ίδιο διάστημα της πρώτης φάσης της πανδημίας. Μάλιστα είναι σοκαριστικό το πόσους πολλούς ανθρώπους χάνουμε αν τελικά εισαχθούν στην εντατική.
Φυσικά, από την κυβέρνηση δεν απαντά κανείς γι’ αυτήν την αδυναμία του συστήματος υγείας να προστατευθούν τα κρούσματα ώστε να μην καταλήξουν σε θαλάμους εντατικής κι όταν οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας αντιδρούν, η απάντηση είναι το ξύλο και οι προπηλακισμοί.
«Απάντηση» έδωσε σήμερα και η υπουργός Παιδείας στους μαθητές που κάνουν καταλήψεις. Τα μαθήματα, είπε η Αννα Κεραμέως, θα αναπληρωθούν στις αργίες, τις μέρες εκδρομών και περιπάτων. Δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό. Είναι σαφής η εικόνα του τι θεωρεί η υπουργός «τιμωρία» για έναν μαθητή. Είναι ξεκάθαρο πως ξέρει καλά τι μπορεί να ικανοποιήσει το φιλοθεάμον κοινό αυτής της χώρας. Δυστυχώς, για τη μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου, και των γονιών συμπεριλαμβανομένων, οι καταλήψεις γίνονται πάντα για να χαθεί μάθημα και ποτέ γιατί τα παιδιά θέλουν κάτι να εκπέμψουν στην κοινωνία σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Προσέξτε: δε λέω ότι δεν συμβαίνουν και ευτράπελα συχνά. Δε λέω πως δεν υπάρχουν και καπελώματα στις καταλήψεις. Το να εμμένει, όμως, η ίδια η υπουργός στο ζήτημα της αναπλήρωσης των ωρών διδασκαλίας ως «τιμωρίας», είναι από μόνο του εξοργιστικό καθώς για ακόμη μια φορά αφήνει στο περιθώριο τα πραγματικά προβλήματα της Παιδείας που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει: αντί να μάς εξηγεί τι θα γίνει με τις ελλείψεις σε καθηγητές, τί θα γίνει με τις τάξεις-κλουβιά, τον αριθμό μαθητών ανά τμήμα και τις μάσκες-κουκούλες, καθησυχάζει το ακροατήριό της λέγοντας πως τα μαθήματα που χάνονται θα αναπληρωθούν. Δεν είναι τυχαίο, φυσικά, που με βάση σημερινή έρευνα, η Αννα Κεραμέως και η Λίνα Μενδώνη βρίσκονται στο ναδίρ της δημοφιλίας τους ως υπουργοί, παρότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός «αντέχουν» σε σχέση με την αντιπολίτευση.
Για ουσιαστικό ανασχηματισμό, ούτε λόγος… Αυτό δεν είναι υπουργικό συμβούλιο αλλά «διατήρηση εσωκομματικών ισορροπιών».