Ο επίλογος της Τετάρτης: «Δεν τους ξέφυγε. Πάντα αυτά πίστευαν για τους κομμουνιστές»

Ο Ακης Σακισλόγλου σχολιάζει την πανδημία, το φιάσκο της τηλεκπαίδευσης και τις δηλώσεις Εβερτ - Μπογδάνου.

Άκης Σακισλόγλου
ο-επίλογος-της-τετάρτης-δεν-τους-ξέφυ-686789
Άκης Σακισλόγλου

Θα ήθελα συνοψίζοντας τη βραδιά να κάνω πλάκα με το σύστημα τηλεκπαίδευσης που υπολειτούργησε και σήμερα στα σχολεία και λογοπαίγνια με τους πολίτες που τρώνε ξύλο μέσα στο σπίτι τους και κατηγορούνται για «διατάραξη οικιακής ειρήνης» αλλά… δεν μπορώ.

Και δεν μπορώ γιατί διαβάζω τη σημερινή αναφορά για την εξάπλωση της πανδημίας: 3209 νέες μολύνσεις εκ των οποίων οι 905 στη Θεσσαλονίκη, σχεδόν διπλάσιες απ’ ότι στην τετραπλάσια σε έκταση Αθήνα.

Η Θεσσαλονίκη «βράζει» στον Κορονοϊό. Ολη η Βόρεια Ελλάδα «βράζει». Στην Ημαθία έχουν 111 μολύνσεις, στην Πέλλα 166, στο Κιλκίς 101, στη Λάρισα 207. Ψηλά σε κρούσματα και ο Εβρος, η Ξάνθη, οι Σέρρες και η Δράμα, η Φλώρινα.

Ολοι κατανοούμε την πίεση η οποία ασκείται στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης που έχουν να αντιμετωπίσουν την έξαρση της πόλης, έχουν και τους γειτονικούς νομούς να αδυνατούν να εξυπηρετήσουν στις δικές τους μονάδες οι οποίες, κακά τα ψέματα, περισσότερο με κέντρα υγείας μοιάζουν παρά με σύγχρονα νοσοκομεία (όποιος έχει νοσηλευτεί σε Κιλκίς, Φλώρινα, Εδεσσα, καταλαβαίνει τι εννοώ).

Διαβάσαμε για νοσοκόμες που θα έρθουν από την Κρήτη και άλλες από τα Ιωάννινα. Ωραίες ανθρώπινες ιστορίες που όμως συμβαίνουν γιατί το σύστημα υγείας εμφανώς αδυνατεί να ανταποκριθεί.

Χθες ακόμα γράφαμε για 400 διασωληνωμένους και σήμερα έγιναν 480 οι διασωληνωμένοι. Αραγε αύριο; Σε δυο μέρες; Μην ξεχνάτε πως ακόμα στα λήμματα εντοπίζεται αύξηση του ιού. Μικρότερη απ’ ότι πριν 10 μέρες αλλά αύξηση.

Μέσα σε όλα αυτά, έρευνα του ΑΠΘ κάνει λόγο για ένα 70% των πολιτών οι οποίοι στέκονται θετικά απέναντι σε συνομωσιολογικά σενάρια. Πώς να πολεμήσεις έτσι την πανδημία; Σε πιάνει μια απελπισία!

Σήμερα ο Στέλιος Πέτσας αναφέρθηκε και στην προοπτική αποκλιμάκωσης του Lockdown. Ειλικρινά δυσκολεύομαι να πιστέψω πως στα τέλης της επόμενης εβδομάδας η κυβέρνηση θα μπορέσει να ανακοινώσει σχέδιο επιστροφής. Δεν είναι θέμα ικανοτήτων, είναι θέμα επιδημιολογικών δεδομένων. Ηδη τον υπουργό «άδειασε» στις δικές του δηλώσεις του καθηγητής Ιατρικής, Αναστάσιος Σπαντιδέας, μιλώντας για παράταση τουλάχιστον 15 ημερών.

Εχω ασκήσει σκληρή κριτική στις αποφάσεις της κυβέρνησης αλλά δε νομίζω πως θα την κατηγορήσει κανείς αν μέχρι τις αρχές Δεκέμβρη παραμείνει η κατάσταση ως έχει.

 Στην αναφορά του Στέλιου Πέτσα φάνηκε, ωστόσο, η διάθεση των κυβερνώντων να ανοίξουν και πάλι τα σχολεία. Λίγο το φιάσκο της τηλεκπαίδευσης, λίγο η πίεση των γονιών που δυσκολεύονται να εργαστούν, δεν αποκλείεται το πρώτο που θα επανέλθει στα τέλη του Νοέμβρη να είναι το σχολείο. Εστω, ως μια αρχή.

 Το σχολείο το οποίο σήμερα παρουσιάστηκε στο άτυπο δελτίο τύπου του υπουργείου Παιδείας να λειτουργεί κανονικά και τα προβλήματα αναφέρθηκαν ως… μεμονωμένα! Πραγματικά, το θράσος ορισμένων ανθρώπων ξεπερνά κάθε όριο. Μας κοροϊδεύουν μπροστά στα μούτρα μας νομίζοντας ότι δεν συνομιλούμε με γονείς, δεν παρακολουθούμε τι γράφουν στα σόσιαλ μίντια, δεν ακούμε τι λένε τα παιδιά μας που επικοινωνούν και με τα υπόλοιπα παιδιά τάξεων.

Και το ζήτημα με την τηλεκπαίδευση δεν είναι φυσικά μόνο η πλατφόρμα κι αν υπολειτουργεί ή το δίκτυο ίντερνετ κι αν μπορεί να «σηκώσει» τόσες συνδέσεις. Ενα μεγάλο πρόβλημα στην τηλεκπαίδευση το οποίο αποδεικνύει τις τεράστιες ευθύνες του υπουργείου, είναι η αδυναμία πολλών οικογενειών να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις εξοπλισμού της τηλεκπαίδευσης.

Μας είπαν ότι θα δώσουν αυτοί τάμπλετ σε όσα παιδιά δεν έχουν. Και τελικά αντιστοιχούν 3-4 τάμπλετ ανά σχολείο 300 μαθητών. Ολόκληρα τμήματα 25 παιδιών και συνδέονται (ή προσπαθούν να συνδεθούν) 15 μαθητές. Παιδιά σε σπίτια, τρία, τέσσερα μαζί, να προσπαθούν να συνδεθούν και να μην επαρκεί το δίκτυο. Εκπαιδευτικοί που είναι και γονείς να μην μπορούν να δουλέψουν από το σπίτι, να πηγαίνουν στο σχολείο και τελικά να μην μπορεί να υποστηρίξει τις συνδέσεις το δίκτυο του σχολείου!

Και η υπουργός να γράφει στο facebook ότι όλα λειτουργούν μια χαρά. Και να ποστάρει τις απαντήσεις της σε επίκαιρες ερωτήσεις στη Βουλή όπου άλλα την ρωτάνε κι άλλα αυτή ανακοινώνει. Αυτήν την πραγματικότητα ζούμε, δυστυχώς…

Υ.Γ1.: δε θα βεβαιωθεί το πρόστιμο στη γυναίκα που χθες έστειλε μήνυμα για σωματική άσκηση και πήγε στο Πανεπιστήμιο να καταθέσει ένα λουλούδι. Το γεγονός αποτελεί ξεκάθαρη παραδοχή της αστυνομίας ότι προέβει σε ακατανόητες και τελικά παράτυπες πράξεις στη διάρκεια των χθεσινών ελέγχων.

 Υ.Γ.2: «Κατσαρίδες και τρωκτικά» χαρακτήρισε η Αλεξία Εβερτ τους διαδηλωτές του ΚΚΕ. Μήπως είμαι ο μόνος που δεν εκπλήσσομαι με αυτές τις απαράδεκτες δηλώσεις της αντιδημάρχου κοινωνικής αλληλεγγύης; Αλλωστε, όπως έγραψε και ο συνάδελφος Νίκος Μπογιόπουλος: «Τέτοια κοινωνική αλληλεγγύη είχαμε να δούμε από τότε που ο παππούς της κυρίας, ο Αγγελος Εβερτ – διοικητής της Αστυνομίας Πόλεων της Αθήνας κατά τη διάρκεια της Κατοχής – έδινε την διαταγή για την εκτέλεση δεκάδων ειρηνικών διαδηλωτών στις 3 και 4 Δεκέμβρη 1944, στο Σύνταγμα».

 Υ.Γ.3: Ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος χαρακτήρισε τα μέλη του ΚΚΕ που βρέθηκαν χθες στους δρόμους της Αθήνας «επίδοξους δολοφόνους». Μάλιστα. Τους πολίτες που κράτησαν αποστάσεις και φορούσαν μάσκες τους χαρακτήρισε δολοφόνους! Τον εαυτό του που είδαμε σε φωτογραφίες να συνωστίζεται ανάμεσα σε αστυνομικούς και να κάθεται πλάι πλάι στην τραπεζαρία τους, πώς πρέπει να τον χαρακτηρίσουμε; Γι αυτό σας λέω πως δεν εκπλήσσομαι από τις δηλώσεις της Αλεξίας Εβερτ. Οι άνθρωποι δεν είναι μόνο ότι πάντα αυτά πίστευαν για τους κομμουνιστές. Είναι που δεν έχουν και καμία αίσθηση της δικής τους εικόνας όταν καταφέρονται εναντίον των άλλων.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα