Ο επίλογος της Τρίτης: «Άλλοι κάνουν μαζικά τεστ κι άλλοι ψάχνουν ατομικές ευθύνες»

Ο Ακης Σακισλόγλου συγκρίνει Ευρώπη και Ελλάδα κι αναρωτιέται γιατί μόνον το λύκειο κάνει τηλεκπαίδευση κι όχι όλες οι βαθμίδες

Άκης Σακισλόγλου
ο-επίλογος-της-τρίτης-άλλοι-κάνουν-μα-680160
Άκης Σακισλόγλου

Σε μαζικά τεστ όλου του πληθυσμού στρέφεται η Ευρώπη για την ανάσχεση της πανδημίας. Η Σλοβακία το έκανε ήδη με επιτυχία. Έκανε τεστ σε ΟΛΟ τον πληθυσμό. Στην Αγγλία δοκιμάζουν τεστ σε όλο το Λίβερπουλ κι αναλόγως θα κινηθούν και στο Βέλγιο επεξεργάζονται μοντέλα ταυτόχρονων τεστ. 

Αν τους πεις τους κυβερνώντες της Ελλάδας ότι αυτό έπρεπε να γίνει τοπικά στη Θεσσαλονίκη όταν τα λύμματα φανέρωναν αύξηση 250% και σε τρεις μέρες 500% θα σου μιλήσουν για «ευθύνη της πόλης» και για «καμπανάκια». Έτσι έμαθαν και κανείς δεν τούς ζητάει το λόγο.

Ίσως βγουν και στην αντεπίθεση μερικοί και πουν ότι «μαζικά τεστ έγιναν στη Θεσσαλονίκη την περασμένη Πέμπτη». Έτσι εννοούν τα τεστ. Ένας πάγκος για μια πόλη ενάμιση εκατομμυρίου κατοίκων όταν η «μικρή» Σλοβακία χρησιμοποίησε τον στρατό της και σε δυο μέρες γνώριζε ακριβώς πόσοι πολίτες έχουν μολυνθεί για να κρίνει τι περιορισμούς και για πόσο θα επιβάλλει.

Αποτέλεσμα της απίστευτης κυβερνητικής αδράνειας για τη Θεσσαλονίκη: η πόλη έχει ΤΩΡΑ που μιλάμε 20 μόλις κενές θέσεις ΜΕΘ όταν στα τρία μεγάλα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και μόνο κατά την τελευταία τους εφημερία, δηλαδή σε μόλις 72 ώρες είχαμε 17 εισαγωγές σε ΜΕΘ και περίπου 120 σε απλές κλίνες. Στις πόσες μολύνσεις «κλείσαμε» σήμερα; Στις 595. Τι κάνουμε τώρα; Μετά το σύστημα «Αγιος ο Θεός» προχωράμε ακάθεκτοι στο «Βόηθα Παναγιά». 

Κι έχεις και τον Κώστα Κυρανάκη να δηλώνει: «Επιτέλους να βγει αυτό το εμβόλιο, θεωρώ ότι η επιστημονική κοινότητα έχει καθυστερήσει υπερβολικά και έχει σταθεί κατώτερη των περιστάσεων». Ο Κώστας Κυρανάκης είναι βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας. Μπορεί ανερυθρίαστα να κατηγορεί την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα ότι έχει σταθεί κατώτερη των κρίσιμων περιστάσεων αλλά αν τον ρωτήσεις για τον Βασίλη Κικίλια, τον Νίκο Χαρδαλιά, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, θα σου ορκιστεί ότι «κάνουν ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό 19 ώρες το 24ωρο». 

Από σήμερα οι μαθητές λυκείου της χώρας κάνουν τα μαθήματά τους με τηλεκπαίδευση. Αναμένουμε να μάς εξηγήσουν γιατί τα παιδιά του γυμνασίου και του δημοτικού πηγαίνουν σχολείο αλλά τα (σχεδόν ενήλικα) του λυκείου μένουν σπίτι. Μήπως γιατί η επιβεβλημένη πια τηλεκπαίδευση δεν είναι ακόμα έτοιμη για όλες τις βαθμίδες παρά το μεγάλο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από το πρώτο στο δεύτερο κύμα πανδημίας; Μήπως παίζουν ρόλο και οι άδειες ειδικού σκοπού που δικαιούνται οι γονείς μικρότερων παιδιών αν δεν πάνε στο σχολείο και μείνουν σπίτι;

Εμπρός, ας απαντήσει κάποιος. Χρόνο έχουμε. Κλεισμένοι στο σπίτι είμαστε από νωρίς και «χαζεύουμε» τα δελτία ειδήσεων τα οποία «περί άλλων τυρβάζουν». 

Υ.γ.: Η οικονομική κατάσταση των εργαζόμενων στις τέχνες έχει φτάσει στο απροχώρητο. Υπάρχουν εκατοντάδες πλέον συνάνθρωποί μας, μουσικοί, ηθοποιοί, εικαστικοί, ηχολήπτες, σκηνογράφοι και τόσοι άλλοι που στερούνται των βασικών αγαθών. Θα μου πείτε: μόνο εκεί; Όχι. Σχεδόν παντού. Απλώς επειδή όλο το προηγούμενο διάστημα προτάξαμε το σύνθημα «support art workers» νομίζω υπάρχει ο τρόπος να το κάνουμε και στην πράξη, πέρα από την «εικονική πραγματικότητα» των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης.

Στη Θεσσαλονίκη οι άνθρωποι του M-eating hub φτιάχνουν κάθε βδομάδα «καλάθια» αλληλεγγύης για τους ανθρώπους των τεχνών. Οι εγκαταστάσεις τους είναι στο fix in art. Από εκεί διοχετεύονται τα είδη πρώτης ανάγκης σε όσους τα χρειάζονται με πλήρη εχεμύθεια. Μόνο οι συνάδελφοι τους ξέρουν τους παραλήπτες. Κανένας άλλος. Αν θέλετε να βοηθήσετε μπορείτε να απευθυνθείτε στους Θοδωρή Χριστόπουλο: 6946512315 και Δημήτρη Κεχαγιά: 6949402611 ή στους ανθρώπους του M-eating hub: 2310 500034.

Ο Σύλλογος Μουσικών Βόρειας Ελλάδας έχει συστήσει και ταμείο αλληλοβοήθειας με αριθμό λογαριασμού: Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος

IBAN: GR6901102100000021000736013 Αυτά!

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα