Ο επίλογος της Τρίτης: Λιγότερα λεφτά για την υγεία αλλά… δεν τρέχει τίποτα
Ο Ακης Σακισλόγλου ανακεφαλαιώνει έναν προϋπολογισμό γραμμένο σε μπακαλοτέφτερο
Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, στη Βουλή ολοκληρώθηκε η συζήτηση και θα ψηφιστεί ο προϋπολογισμός του ελληνικού κράτους για το 2021.
Ολο το φθινόπωρο τον μελετούσαν, κατά τις 20 Νοεμβρίου τον κατέθεσαν, από αρχές Δεκεμβρίου συζητιέται και τις τελευταίες πέντε μέρες μπήκε στην τελική ευθεία ψήφισης για να καταλήξουμε, πού; Στο ότι η κυβέρνηση επιμένει να προϋπολογίζει λιγότερα χρήματα για την υγεία με τη δικαιολογία ότι η πανδημία θα υποχωρήσει.
Τι κι αν είναι δεδομένο πως μας περιμένει τρίτο κύμα έξαρσης της νόσου Γενάρη με Μάρτη, τι κι αν προβλέπουμε αβεβαιότητα ώσπου να ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός κάπου γύρω στον Ιούνιο… Η κυβέρνηση δηλώνει πως τα έξοδα για την υγεία θα είναι λιγότερα το 2021 από ότι το 2020. Εμάς δεν μάς προκύπτει από πουθενά κάτι τέτοιο.
Αυτό, βέβαια, που μετατρέπει και φέτος τον προϋπολογισμό σε μπακαλοτέφτερο και τον υπουργό σε μέντιουμ είναι η αδυναμία να υπολογίσουμε την πραγματική ύφεση του 2020 ή, για να είμαστε ειλικρινείς, να παραδεχτούμε το πραγματικό ποσοστό της.
Στην αρχή μίλησαν για ύφεση συνολικά στο 2020 λίγο πάνω από το 5% (επειδή θα άνοιγαν τον τουρισμό), μετά 7 έως 8 (είδαν ότι δεν έρχεται το χρήμα που υπολόγισαν) και τώρα λένε με σιγουριά που θα είναι 10,2% (αυτό το «,2» μάς μάρανε…).
Εμείς θα τους πιστέψουμε στην πρόβλεψή τους, δεν είμαστε και οικονομολόγοι, ούτε έχουμε πρόσβαση στα στοιχεία του κράτους. Αναρωτιόμαστε, ωστόσο, πως είναι δυνατόν η ύφεση να κλείσει στο 10% όταν η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων παρουσιάζει πτώση 70% στους τζίρους και τα δημόσια έσοδα έχουν κατακρημνιστεί;
Αυτά, όμως, είναι μάλλον «ψιλά γράμματα» για τους πολλούς. Ισως τα ξαναθυμηθούμε όταν του χρόνου τέτοιο καιρό ψάχνουμε να βρούμε γιατί έπεσαν έξω οι υπολογισμοί για την επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και συγκεκριμένα στο 5% που αισιόδοξα προβλέπει για το 2021 η κυβέρνηση. Κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας, στην καλύτερη των περιπτώσεων, για να μην πω ότι μόνον οι κυβερνώντες κοροϊδεύουν εμάς.
Φυσικά, ο προϋπολογισμός θα ψηφιστεί σε λίγες ώρες αλλά ελάχιστους απασχολεί πως για την Παιδεία και την Υγεία προβλέπει μείωση κονδυλίων. Σήμερα μαλώνουμε για να μείνουν ανοιχτές οι εκκλησίες τα Χριστούγεννα. Και φυσικά, όταν η διαπραγμάτευση γίνεται μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχιεπισκόπου, δεν μας εκπλήσσει η τελική «συμφωνία» πως οι ναοί θα λειτουργήσουν Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά (άραγε γιατί;) και Φώτα με 25 αντί για 9 πιστούς σε κάθε εκκλησία και με 50 αντί για 25 σε κάθε Μητρόπολη.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδόθηκε αμαχητί σήμερα στους ιεράρχες επιλέγοντας να μη χάσει ούτε μία ψήφο πιστών, ρισκάροντας έξαρση της πανδημίας αφού και συγχρωτισμός θα παρατηρηθεί ανά την επικράτεια αλλά και καμία συζήτηση δεν επιχειρήθηκε στο κρίσιμο ζήτημα της Θείας κοινωνίας, της χρήσης μάσκας, των αντιεπιστημονικών δηλώσεων των ιεραρχών που αμφισβητούν την αξία των εμβολίων και υποβαθμίζουν τον κίνδυνο του ιού.
Αρα, λοιπόν, με δεδομένο το άνοιγμα των νυχάδικων «για ανάταση της ψυχολογίας» (άραγε νιώθουν προσβεβλημένες οι γυναίκες ΚΑΙ γι αυτήν την υποτίμηση;), το άνοιγμα των εκκλησιών (αφού η εκκλησία, σύμφωνα με τον Αδωνι Γεωργιάδη, είναι «ο πνευματικός μας οδηγός»), το αλαλούμ με τα ρεβεγιόν και τον ανώτερο αριθμό ανθρώπων ανά οικεία, ας μην βρεθεί κανείς στις 15 Γενάρη να αναρωτηθεί το πως και το γιατί της ενδεχόμενης έξαρσης. Προσωπικά, είμαι προετοιμασμένος για τα χειρότερα. Για όσα αποφύγαμε την τελευταία στιγμή τον Νοέμβριο.
Τα λέμε αυτά ΚΑΙ γιατί βλέπουμε τα αντίστοιχα μέτρα που παίρνουν τα κράτη στον υπόλοιπο κόσμο. Καθολικό lockdown για πέντε εβδομάδες ξεκίνησε στην Ολλανδία. Η Γερμανία ήδη βρίσκεται σε παρόμοια κατάσταση. Ολες οι χώρες ενισχύουν την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Κάνουν προσθήκες γιατρών και νοσηλευτών, διευρύνουν τις παροχές υπηρεσιών υγείας για τους πολίτες που βρίσκονται στην αρχή της νόσου και όχι στο τέλος, όταν δηλαδή φτάνουν να πρέπει να νοσηλευτούν σε κρεβάτι νοσοκομείου.
Εμείς, αντιθέτως, ακόμα και σήμερα, ακούμε και ξανακούμε υπουργούς να περιγράφουν πως έχουν οργανώσει τη διαδικασία προώθησης του εμβολίου που ΘΑ έρθει. Και μάλιστα με ύφος χιλίων καρδιναλίων λες και πρόκειται για το σχέδιο του αιώνα. Κι από ουσία μηδέν, τίποτα. Παρακαλάμε κάθε απόγευμα οι διασωληνωμένοι να παραμένουν σταθεροί και το σύστημα να διαθέτει ένα ποσοστό ελεύθερων κλινών ΜΕΘ για να μην τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των ασθενών.
Διαβάσαμε και την είδηση από την Αμβέρσα του Βελγίου σήμερα και καταλάβαμε, λίγο έστω, τι κινδυνεύουμε «από το πουθενά» να πάθουμε κι εμείς εδώ στην Ελλάδα τώρα τις γιορτές. Διότι ένας και μόνο εθελοντής, ντυμένος Αγιος Βασίλης ήταν αρκετός για να μολυνθούν 75 τρόφιμοι αλλά και προσωπικό σε οίκο ευγηρίας. Ο άνθρωπος ήταν θετικός στον ιό και δεν το ήξερε και πήγε με καλή πρόθεση να διασκεδάσει τους ηλικιωμένους. Φαντάζεστε πόσοι ασθενείς χωρίς συμπτώματα μπορεί να βρεθούν στον ίδιο ναό τις γιορτές; Πόσοι μπορεί να χρησιμοποιήσουν το ίδιο κουτάλι θείας κοινωνίας; Να φιλήσουν μια εικόνα που φίλησαν χιλιάδες άλλοι κι ένα χέρι ιεράρχη που φίλησαν άλλοι τόσοι;
Φτάσαμε στο σημείο να γίνονται συστάσεις από τους επιδημιολόγους για τα μαχαιροπίρουνα και τα ποτήρια στο γιορτινό τραπέζι ανθρώπων που, στο κάτω κάτω, είναι συγγενείς και ζουν στο ίδιο σπίτι, αλλά για την συνεύρεση άγνωστων πολιτών κάθε ηλικίας στις εκκλησίες και την κοινή χρήση τόσων αντικειμένων μέσα στους ναούς ΔΕΝ ΜΙΛΑΕΙ ΣΧΕΔΟΝ ΚΑΝΕΙΣ.
Υ.Γ.: Το βραβείο Ειρήνης του κρατιδίου της Εσσης απονεμήθηκε από κοινού στους Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ για τις πρωτοβουλίες τους στη συμφωνία των Πρεσπών. Εντάξει, δε θα το ακούσετε, ούτε θα το διαβάσετε αυτό κάπου σήμερα. Δεν είναι δα και τίποτα σημαντικό. Βασικά, δεν είναι καθόλου σημαντικό πλέον γιατί το ζήτημα της Βόρειας Μακεδονίας δεν μάς απασχολεί ούτε στο ελάχιστο αρνητικά μετά από αυτήν την επίτευξη της συμφωνίας. «Η ιστορία δεν πρέπει να γράφεται από εκείνους, οι οποίοι επενδύουν στον φόβο και τη διαίρεση, αλλά από εκείνους που τολμούν. Θα πρέπει να γράφεται από εκείνους, οι οποίοι έχουν το θάρρος και τη στρατηγική διορατικότητα να ανταποκριθούν στις καταστάσεις και να σταθούν -παρά τις αντιδράσεις- στη σωστή πλευρά της ιστορίας». «Αυτό πετύχατε και οι δύο σας με υποδειγματικό τρόπο». Τα λόγια ανήκουν στον πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Έσσης, Μπόρις Ράιν. Τα αναφέρω γιατί συμφωνώ απόλυτα μαζί του και γιατί μέρα τη μέρα νιώθω ακόμα πιο περήφανος για τη στάση «κόντρα στο ρεύμα λαϊκισμού» που κρατήσαμε πολλοί εκείνη τη δύσκολη περίοδο της συμφωνίας. Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε πολλά λάθη στα τεσσεράμισι χρόνια που κυβέρνησε, ωστόσο η επιτυχία του στη συμφωνία με τη Βόρεια Μακεδονία είναι κάτι που ξεπερνά την μικροπολιτική ή το πεδίο της εγχώριας αντιμετώπισης προβλημάτων. Αυτή του η γενναιότητα, πρέπει να του αναγνωριστεί. Οι περισσότεροι το καταλαβαίνουν. Κάποιοι λίγοι απλώς δεν το αντέχουν!