Ο επίλογος της Τρίτης: Μια κακή μέρα στη δουλειά

Ο Ακης Σακισλόγλου σχολιάζει τις δηλώσεις Γεραπετρίτη και Ζέρβα

Άκης Σακισλόγλου
ο-επίλογος-της-τρίτης-μια-κακή-μέρα-στη-689148
Άκης Σακισλόγλου

Όταν η κυβέρνηση προωθεί την εμπλοκή ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στα επικουρικά ταμεία το να ασχοληθεί κανείς σήμερα με την δήλωση για τις ΜΕΘ του Γιώργου Γεραπετρίτη, το λες και πολυτέλεια.

Για τον υπουργό επικρατείας και κομβικό στέλεχος της συγκεκριμένης κυβέρνησης, η δήλωση πως αν είχαμε περισσότερες ΜΕΘ θα είχαμε και περισσότερους θανάτους, ήταν απλώς «μια κακή μέρα στη δουλειά», μια άσχημη στιγμή, μια ατυχία.

Το λέω και το πιστεύω αυτό. Δεν είναι δυνατόν ένας καθηγητής πανεπιστημίου, ένας έμπειρος υπουργός κι ένα μυαλό που καθορίζει την πολιτική της κυβέρνησης, να ξεστομίσει τέτοια δήλωση αποκομμένη. Κάτι άλλο θα εννοούσε. Δεν είναι Αδωνις, δεν είναι Βορίδης. Σωστά, λοιπόν, μετά τον ντόρο ο Γιώργος Γεραπετρίτης διαμαρτυρήθηκε και δήλωσε πως νωρίτερα είχε πει κι άλλα πράγματα που παραλείφθηκαν.

Συγκεκριμένα είπε: «Αν με ρωτάτε, προφανώς θα θέλαμε να είχαμε και 2.000 και 3.000 και 5.000 ΜΕΘ. Να έχουμε όμως υπόψη μας -και αυτό είναι πάρα πολύ κρίσιμο να το επισημάνουμε- ότι οι ΜΕΘ δεν είναι η λύση του ζητήματος. Θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να προφυλασσόμαστε οι ίδιοι έτσι ώστε να μη χρειάζεται να προσφεύγουμε σε αυτές τις ΜΕΘ… Εάν υποθέσουμε ότι είχαμε 5.000 ΜΕΘ, αυτό θα σήμαινε κατά τη φυσιολογική φορά των πραγμάτων ότι θα είχαμε έναν πολύ μεγαλύτερο αριθμό νεκρών… Γιατί; Διότι η θνητότητα μέσα στις Μονάδες είναι περίπου στο μισό, 45% – 50%, άρα σκοπός δεν είναι να μεγιστοποιήσουμε εκείνους που μπαίνουν στην ειδική θεραπεία, σκοπός μας είναι να απομειώσουμε το φαινόμενο, τηρώντας τα μέτρα και προσπαθώντας όσο το δυνατόν να έχουμε μια κοινωνική αποστασιοποίηση».

Κι εδώ φτάνουμε στο ζήτημα ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ για το οποίο κατηγορούμε την συγκεκριμένη κυβέρνηση από την αρχή της πανδημίας αλλά κυρίως από τον Αύγουστο και μετά. Γιατί, σύμφωνα με τον κύριο Γεραπετρίτη, η απομείωση του αριθμού ασθενών που χρειάζονται εντατική συμβαίνει «τηρώντας τα μέτρα και επιβάλλοντας κοινωνική αποστασιοποίηση».

Φυσικά χρειάζονται κι αυτά. Κανείς δεν αμφιβάλλει. Οταν, όμως Γιώργο Γεραπετρίτη, δε λες κουβέντα για την κατάσταση στα ΜΜΜ, για την πολιτική στο θέμα του τουρισμού και των συνόρων, για την πληρότητα σε αεροπλάνα και πλοία, για τις αποφάσεις για τα σχολεία και πετάς απλώς ένα «κοινωνική αποστασιοποίηση και να τηρήσουμε τα μέτρα», λογικό είναι όλοι να σταθούν στην αστοχία περί αριθμού ΜΕΘ και νεκρών.

Σήμερα ο Κωνσταντίνος Ζέρβας συναντήθηκε με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Προφανώς και για τον πρώτο άνδρα της Θεσσαλονίκης, η βελτίωση της κατάστασης στη Θεσσαλονίκη περνάει μέσα από την «τήρηση των μέτρων». Ο δήμαρχος στις δηλώσεις του δεν παρέλειψε να αναφερθεί στους «αυστηρούς ελέγχους» που πρέπει να γίνουν και στην «προσωπική ευθύνη του καθενός μας».

Δύο μήνες τώρα η Θεσσαλονίκη «βράζει» κι ο Κωνσταντίνος Ζέρβας δεν έχει πει κουβέντα για αυτήν την πόλη που αφέθηκε στο έλεος του ιού χωρίς εντατικές, χωρίς νοσηλευτές, χωρίς μέσα μεταφοράς, χωρίς καμία ενίσχυση των επιχειρήσεών της αλλά βρήκε 300 λέξεις για να αποδείξει ότι οι αυστηρότεροι έλεγχοι και η ατομική ευθύνη θα φέρουν αποτέλεσμα. Συγνώμη αλλά αυτό το γλυκό έχει ξινίσει. Είναι στο βάζο από το Μάρτιο!

Υ.Γ.: 101 νεκροί σήμερα. Στους 562 οι διασωληνωμένοι. Κάθε 15 λεπτά χάνουμε έναν άνθρωπο. Υπάρχει κάποιος που ακόμα πανηγυρίζει;

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα