Ο επίλογος της Τρίτης: Όταν οι κυβερνώντες συγκρίνουν το 1969 με το 2021

Ο Ακης Σακισλόγλου βλέπει πίσω από τις ειδήσεις της ημέρας.

Άκης Σακισλόγλου
ο-επίλογος-της-τρίτης-όταν-οι-κυβερνών-715826
Άκης Σακισλόγλου

Επιχειρηματολογώντας υπέρ του νομοσχεδίου για την ίδρυση αστυνομίας πανεπιστημίων, ο υφυπουργός Παιδείας, Άγγελος Συρίγος μάς υπενθύμισε πως «το ίδιο έχει ξαναγίνει και το 1969».

Μία φορά στη χούντα και μία επί Νέας Δημοκρατίας, δηλαδή. Δύο χρόνια μετά της εγκαθίδρυση της δικτατορίας τότε, δύο χρόνια μετά την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη τώρα. Διότι τέτοιου είδους μέτρα «για την προστασία των φοιτητών», θέλουν και λίγο χρόνο ώστε να οργανωθούν.

Στο μεταξύ τα λένε μόνοι τους, δεν αντιδρά κανείς αλλά αν βγεις και πεις «χούντα είναι θα περάσει», θα σε αποκαλέσουν λαϊκιστή, διχαστικό κι ανεύθυνο.

Αύριο στις μεγάλες πόλεις έχει πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο εναντίον του νομοσχεδίου. Αποφάσεις όπως η απαγόρευση των συναθροίσεων και δηλώσεις σαν αυτή του υφυπουργού Παιδείας για το τι γίνονταν το 1969, ρίχνουν λάδι στη φωτιά γι αυτό καλά θα κάνουν τα νέα παιδιά να προσέξουν τις δημόσιες αντιδράσεις τους. Με πρώτη την αυριανή.

Στο μεταξύ το Συμβούλιο της Ευρώπης δέχθηκε την πρόταση για άρση της πατέντας στα εμβόλια στην προσπάθεια να επισπευστεί η παραγωγή τους. Πρόκειται για ένα ενδεχόμενο που η ελληνική κυβέρνηση απέκλειε γιατί δεν είχε προλάβει να το διατυπώσει ως πρόταση η ίδια. Τότε κορόιδευαν τον Αλέξη Τσίπρα (θα μπορούσε να είναι πρόταση οποιουδήποτε κόμματος, πάλι θα την απαξίωναν) και διατύπωναν πρόταση για πιστοποιητικό εμβολιασμού το οποίο και απορρίφθηκε. #ΚαλάΠήγανΑυτά.

Το ένα μετά το άλλο τα Μουσεία της χώρας και οι σύλλογοι φίλων τους απευθύνονται στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξηγώντας γιατί δεν πρέπει τα πέντε μεγάλα μουσεία (εκτός του Ακροπόλεως) να μετατραπούν από κρατικά σε ΝΠΔΔ. Για κάποιο λόγο που δεν καταλαβαίνουμε, οι άνθρωποι των μουσείων θεωρούν πως είναι άλλο πράγμα του υπουργείο πολιτισμού και η Λίνα Μενδώνη και άλλο πράγμα ο πρωθυπουργός και απευθύνονται σε αυτόν με μια λογική «να ενημερωθεί για να ανατρέψει την κατάσταση».

Δυστυχώς κάνουν λάθος. Τα ίδια ακριβώς πιστεύει και ο πρωθυπουργός. Πρόκειται για μια συντεταγμένη εφαρμογή της φιλελεύθερης πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας. Την σεβόμαστε. Οι άνθρωποι αυτό πιστεύουν, αυτό εφαρμόζουν. Θέλουν να σταματήσουν να χρηματοδοτούν τον θεσμό των μουσείων και να παραδώσουν στον ιδιωτικό τομέα τα εκπαιδευτικά προγράμματα και τις δράσεις τους οι οποίες, επειδή δεν είναι εμπορικές, είναι και κοστοβόρες. Μην ξεχνάτε τι είπε προχθές ο Θόδωρος Καράογλου για τους αρχαιολόγους: «θέλουν να πάρουν σύνταξη από το μετρό και να μην δουλεύουν». Έτσι αντιμετωπίζει η Νέα Δημοκρατία ως κόμμα τους ανθρώπους του πολιτισμού, είτε πρόκειται για έναν απλό βουλευτή του κόμματος, είτε πρόκειται για τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα