Η ερωτική πόλη θάβει τη θεά του έρωτα
Ο Μάκης Κυριζίδης γράφει για τον Ναό της Αφροδίτης.
Λέξεις: Μάκης Κυριζίδης, Δικηγόρος, Δημοτικός Σύμβουλος Θεσσαλονίκης -Υποψήφιος Δήμαρχος «Θεσσαλονίκη Θετικά»
Στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο, έθεσα το θέμα της πρόσφατης απόφασης του Τμήματος Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων της πόλης (την οποία πληροφορηθήκαμε από τα Μ.Μ.Ε.) σχετικά με την κατάχωση του ναού της Αφροδίτης, καθώς λόγω μεγάλου κόστους δεν θα αναδειχτεί in situ.
Ένας μοναδικής ομορφιάς Ναός, αφιερωμένος στην θεά του Έρωτα Αφροδίτη, που είχε στηθεί στην πλατεία των Ιερών, δηλαδή στον χώρο που βρίσκεται σήμερα η πλατεία Αντιγονιδών. Ένα σπάνιο εύρημα του 6ου αι. πΧ που μεταφέρθηκε στην πόλη από την Αίνεια, την πόλη που ίδρυσε ο Αινείας έξω από τη Μηχανιώνα. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους μόνο το 1/3 των ευρημάτων (σε σύγκριση με όσα θα ήμαστε σε θέση να βρούμε με την ανασκαφή) βρίσκονται στο αρχαιολογικό μουσείο. Στο χώρο που βρίσκεται σήμερα μεταφέρθηκε τον 1ο αιώνα μ. Χ. από τους Ρωμαίους, οι οποίοι τον χρησιμοποίησαν για την λατρεία του Δία Αιγιόχου και της Θεάς Ρώμης.
Το έθεσα επιτακτικά ζητώντας να λάβουμε ομόφωνη απόφαση – διαμαρτυρία μας ενώπιον των αρχαιολογικών αρχών, του Υπουργείου και ολόκληρης της κυβέρνησης. Επίσης να κληθεί η αρμόδια υπηρεσία που έλαβε την απόφαση κατάχωσης να ενημερώσει το δημοτικό συμβούλιο σχετικά με τους λόγους της απόφασής της αλλά και το κόστος ανάδειξης του ναού. Δυστυχώς απασχόλησαν περισσότερο οι διεργασίες στο χώρο της αυτοδιοικητικής κεντροαριστεράς.
Εν έτει 2018 συζητούμε για προβολή και τουρισμό της πόλης, μιλάμε για οράματα για την Θεσσαλονίκη του αύριο, αναδεικνύουμε οιοδήποτε άλλο μεταγενέστερο μνημείο, ξοδεύουμε για την ανάδειξη της πολυθρησκευτικότητας και της πολιτισμικότητας της πόλης στο βάθος των αιώνων.
Σε κάθε άλλη γωνιά του πλανήτη η είδηση και μόνο ενός ενδεχόμενου τέτοιου πλούτου θα είχε κινητοποιήσει φορείς και πολίτες, αλλά κυρίως κυβέρνηση – αυτοδιοίκηση που θα το αναδείκνυαν και θα το χρησιμοποιούσαν ως trade mark παγκοσμίως.
Ως «Θεσσαλονίκη Θετικά» θα επαναφέρουμε τόσο στο Δημοτικό Συμβούλιο όσο και στους αρμόδιους κρατικούς φορείς το θέμα της ανάκλησης της απόφασης κατάχωσης.
Η Θεσσαλονίκη δεν δύναται να αυτοκτονεί, δεν νοείται εν έτει 2018 να μην αρπάζει τέτοιες ευκαιρίες ανάδειξης της ιστορίας της, ανάδειξης του πολιτισμού της, ενώ ταυτόχρονα σε όλο τον κόσμο αναδεικνύονται ελάχιστης σημασίας σε σύγκριση με τον Ναό της Αφροδίτης μνημεία και «γείτονες» κατασκευάζουν σύγχρονα για να μας πείσουν για την «ελληνικότητά» τους.
Δυστυχώς στην πόλη που αρκείται στο τίτλο «ερωτική» , θάβεται μέχρι και η Θεά του Έρωτα.