Ετών 16, Θεσσαλονικιά, θριαμβεύει στην Ευρώπη
Η 16χρονη Βαγιαλένα Δράμπα, μαθήτρια του Αριστοτελείου Κολλεγίου, είχε κατακτήσει την πρωτιά στη Βόρεια Ελλάδα κατά τη διαδικασία επιλογής εφήβων ευρωβουλευτών και εκπροσώπησε τη χώρα στο 75ο Διεθνές Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων στη Ρίγα της Λετονίας μαζί με άλλους έξι. Για δέκα ημέρες, οι έφηβοι δημιούργησαν τη μεγαλύτερη πλατφόρμα συζήτησης νέων στην Ευρώπη. Στόχος […]
Η 16χρονη Βαγιαλένα Δράμπα, μαθήτρια του Αριστοτελείου Κολλεγίου, είχε κατακτήσει την πρωτιά στη Βόρεια Ελλάδα κατά τη διαδικασία επιλογής εφήβων ευρωβουλευτών και εκπροσώπησε τη χώρα στο 75ο Διεθνές Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων στη Ρίγα της Λετονίας μαζί με άλλους έξι. Για δέκα ημέρες, οι έφηβοι δημιούργησαν τη μεγαλύτερη πλατφόρμα συζήτησης νέων στην Ευρώπη. Στόχος τους ήταν, μεταξύ άλλων, η προώθηση του διαπολιτισμικού διαλόγου και η ανάληψη κοινωνικών πρωτοβουλιών. Η Βαγιαλένα μας μίλησε για την μοναδική εμπειρία που βίωσε.
Της Βαγιαλένας Δράμπα
Riga is indescribable!! Αυτό• απερίγραπτη. Γιατί ή το λεξιλόγιό μου δεν επαρκεί για να περιγράψει ακριβώς αυτή την εμπειρία, ή απλά η εμπειρία ήταν τόσο μεγάλη που οι όποιες λέξεις δεν την καλύπτουν…
Σίγουρα η Ρίγα ήταν οι άνθρωποι… Ήταν η ελληνική αποστολή, η Ελισάβετ, ο Μίλτος, η Ζωή, η Καλλιόπη, η Ερατώ και η Ελίνα. Παιδιά από διάφορες πόλεις, που δεν γνωριζόμασταν, αλλά δεθήκαμε, και γίναμε φίλοι. Γιατί έτσι πήγαμε στην 75η Διεθνή Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων• ως μια αποστολή φίλων, που εκπροσωπεί την Ελλάδα, όχι ως απρόσωποι ανταγωνιστές με στόχο την ανάδειξη…
Ξεφεύγοντας από τα όρια της ελληνικής αποστολής, η Ρίγα ήταν όλοι οι άλλοι άνθρωποι, τα υπόλοιπα 210 παιδιά, από τις άλλες χώρες της Ευρώπης. Τα παιδιά που ήταν μαζί στις επιτροπές, όλοι από διαφορετικές χώρες. Έτσι, ήθελες δεν ήθελες, θα έπρεπε να περάσεις 10 μέρες με 12 ξένους ανθρώπους, να ακούσεις τη γνώμη τους, τη στάση της χώρας τους, να διαπραγματευτείς, να συναποφασίσεις, να καταλάβεις… 10 μέρες μετά, έφευγα από το συνέδριο, όχι ως μέλος της επιτροπής συνταγματικών υποθέσεων, αλλά ως φίλη• ως φίλη των ανθρώπων που μπορεί να ξεκίνησαν ως η Σκωτσέζα, ο Γάλλος, ο Σουηδός και ο Ολλανδός, αλλά κατέληξαν ως η Annie, o Jean-Baptiste, o Nicklas και ο Adriaan, οι φίλοι μου, πρωταγωνιστές σε μια από τις καλύτερες εμπειρίες μου και που έκαναν τον αποχαιρετισμό τόσο δύσκολο…
Πέρα από τις γνωριμίες όμως, παρ’ όλο που αυτές είναι που κρατάν την ανάμνηση ζωντανή, η Ρίγα ήταν πολλά παραπάνω για μένα. Ήταν η ευκαιρία να σταθώ για τη χώρα μου, να την υπερασπιστώ, να απαντήσω σε αυτούς που απευθύνονταν στην Ελλάδα ως ένα ερωτηματικό… Γιατί, μπορεί σε μια επιτροπή που πραγματεύεται τη σταθερότητα στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση, η Ελλάδα να φαντάζει σαν ερωτηματικό, όμως κι αυτό το ερωτηματικό είχε φωνή… Το ΕΥΡ δίνει τη δυνατότητα σε νέα παιδιά να εκφραστούν, να εκφραστούν σε φλέγοντα ευρωπαϊκά ζητήματα, πολλές φορές αντιμετωπίζοντάς τα με μεγαλύτερη σοβαρότητα απ’ ό,τι οι «μεγάλοι». Δίνει τη δυνατότητα σε μας, να αποδείξουμε στους «μεγάλους» ότι έχουμε δύναμη, θέληση και πείσμα ότι ο κόσμος μπορεί να γίνει καλύτερος…
Το συνέδριο τέλειωσε, κι εγώ έφυγα από τη Ρίγα πλουσιότερη σε γνώσεις, σε θάρρος, σε απόψεις, σε εμπειρίες… Έφυγα έχοντας δοκιμάσει φάλαινα, έχοντας παίξει χιονοπόλεμο με 200 παιδιά, έχοντας υπερασπιστεί την Ελλάδα, έχοντας πάρει μαζί μου ένα κομμάτι ενός άλλου κόσμου, του κόσμου του EYP, όπου άτομα διαφορετικής ηλικίας, διαφορετικής καταγωγής, διαφορετικών πολιτικών πεποιθήσεων, διαφορετικών ενδιαφερόντων, τραγουδούν αγκαλιασμένοι «You may say I’ m a dreamer, but I’ m not the only one. I hope someday you’ll join us and the world will be as one…»
Η ελληνική Αποστολή στη Ρίγα. Η Βαγιαλένα είναι η πρώτη από αριστερά.