Έτσι στρώνουν το δρόμο για τις εργολαβίες
Του Γιώργου Τούλα Οι χώρες στις οποίες όποιον διαφωνεί με τα σχέδια σου τον βγάζεις από τη μέση ήταν μέχρι σήμερα χώρες με περίεργα καθεστώτα. Στην Αφρική, την Ασία ή τη Λατινική Αμερική. Όπως φαίνεται, όμως, τις συνήθειές τους ζήλεψε και η δική μας χώρα. Χθες βράδυ λοιπόν αποφασίστηκε αιφνιδιαστικά να οριστεί η νέα σύνθεση […]
Του Γιώργου Τούλα
Οι χώρες στις οποίες όποιον διαφωνεί με τα σχέδια σου τον βγάζεις από τη μέση ήταν μέχρι σήμερα χώρες με περίεργα καθεστώτα. Στην Αφρική, την Ασία ή τη Λατινική Αμερική. Όπως φαίνεται, όμως, τις συνήθειές τους ζήλεψε και η δική μας χώρα. Χθες βράδυ λοιπόν αποφασίστηκε αιφνιδιαστικά να οριστεί η νέα σύνθεση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο είναι ανώτατο, επιστημονικό όργανο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Γνωμοδοτεί για θέματα, που σχετίζονται με την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, την προβολή, ανάδειξη και διαχείριση του πολιτιστικού αποθέματος της χώρας και τη διαμόρφωση πολιτικής στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς. Είναι το σημείο εκείνο από το οποίο περνούν ή σταματούν έργα που σχετίζονται με μνημεία, αρχαιότητες και προστατευόμενες περιοχές της χώρας. Ένας φράχτης δηλαδή “ορέξεων”, των όποιων σχεδιάζουν ενάντια στην προστασία της κληρονομιάς μας. Οι αποφάσεις του πολλές φορές στο παρελθόν έγιναν αντικείμενο αμφισβήτησης, κριτικής ή προβληματισμού και βέβαια δημιούργησαν καχυποψία για τα κατά καιρούς μέλη του. Στο ΚΑΣ, λοιπόν, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, η υπόθεση των αρχαιοτήτων που βρέθηκαν στο σταθμό Βενιζέλου του ΜΕΤΡΟ της Θεσσαλονίκης συζητήθηκε ή αναβλήθηκε ουκ ολίγες φορές. Πολλές φορές μάλιστα με άκομψους τρόπους, όπως η ελλειπής πληροφόρηση που κατείγγειλαν πολλές φορές τα μέλη του ΚΑΣ, η παραπλάνηση ή όπως η επίκληση αρχαίων δηλητηρίων (υδραργύρου) στην ανασκαφή, χάρη στην οποία εμποδίστηκε η επίσκεψη των μελών του στον τόπο της ανασκαφής για να σχηματίσουν άποψη για τη σπουδαιότητά τους. Παρόλα αυτά όμως και μετά από επισκέψεις επί τόπου, μια μερίδα μελών του πείστηκε για την ύψιστη σπουδαιότητα των ευρημάτων και ψήφισαν για τη διατήρησή τους.
Η θητεία των μελών του συμβουλίου έληξε τέλος Απρίλιου. Έκτοτε σιγή ιχθύος για το τι μέλλει γενέσθαι. Έως τη χθεσινή νύχτα. Που ανανεώθηκε η θητεία όσων ψήφισαν στο παρελθόν την απομάκρυνση των αρχαιοτήτων και η αντικατάσταση όσων προσπάθησαν να σταματήσουν το έγκλημα με νέα πρόσωπα που βρίσκονται, όπως λένε όσοι γνωρίζουν καλά, πολύ κοντά στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου.
Από την είδηση, που δεν έχει γίνει ακόμα γνωστή, καταλαβαίνει κάνεις πως η απόφαση για την απόσπαση των αρχαιοτήτων είναι πια ευκολότερη. Αυτό όμως από μόνο του δεν είναι αρκετό να σε κάνει να αντιληφθείς τι ακριβώς ετοιμάζεται για το μέλλον. Μια βολική σύνθεση μελών του ΚΑΣ ανοίγει το δρόμο σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη για το μέλλον της χώρας περίοδο και για άλλες αποφάσεις. Οι αιγιαλοί και ό,τι περιλαμβάνουν, οι περιοχές της χώρας που πέρασαν στο ΤΑΙΠΕΔ και πρόκειται να πουληθούν ή να ενοικιαστούν το επόμενο διάστημα θα έρθουν προς συζήτηση, σε περίπτωση που περιλαμβάνουν μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς, στο ΚΑΣ. Εκεί λοιπόν θα κριθεί το μέλλον τους. Και με όσο το δυνατόν μικρότερες αντιδράσεις ο δρόμος θα είναι εύκολος. Παύθηκαν οκτώ συνολικά μέλη του ΚΑΣ από τα 17, καθώς τα 4 είναι Ex officio, και αντικαταστάθηκαν από άλλα που στην πλειοψηφία τους όπως λένε εμπλεκόμενοι ήταν υποψήφιοι με την παράταξη της ΔΑΚΕ στις κλαδικές εκλογές, ενώ στα νέα ονόματα των μελών συμπεριλαμβάνεται και αυτό του πανεπιστημιακού καθηγητή και ακαδημαϊκού κ. Τιβέριου που τάχθηκε από την αρχή υπέρ της απόσπασης των αρχαιοτήτων από το φυσικό τους χώρο και διατέλεσε σύμβουλος κατασκευαστικών εταιριών δημοσίου συμφέροντος!
Στο μεταξύ ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει καταθέσει τις τελευταίες μέρες αίτηση θεραπείας στο Συμβούλιο της Επικρατείας και περιμένει τη γνωμάτευσή του με επίσκεψη επί τόπου μελών του για την εκτίμηση της κατάστασης, ενώ σε περίπτωση απόρριψης της προηγούμενης αίτησης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρης μας δήλωσε σήμερα πως θα καταθέσει νέα αίτηση.
Μια από τις περίεργες περιόδους για το μέλλον της κληρονομιάς αυτής της χώρας ξεκινά και θα πρέπει να γίνει εύκολη από ό,τι φαίνεται για το έργο όσων οραματίζονται το ξεπούλημα όσων αποτελούν την πραγματική μας περιουσία για το μέλλον. Μια απόφαση με πολύ νόημα πάρθηκε χθες βράδυ. Περαστικά μας.