Έτσι την πέφτουν στα club – Από τον αριθμό τηλεφώνου στο αυτοκόλλητο

Ένα αυτοκόλλητο που σου περνά τα profile του άλλου με ένα άγγιγμα, το φλερτ της γενιάς των 20ρηδων. 

Μυρτώ Τούλα
έτσι-την-πέφτουν-στα-club-από-τον-αριθμό-τ-912069
Μυρτώ Τούλα

Το Σαββατοκύριακο βρέθηκα στην Αθήνα και ενώ δεν ήμουν σε mood να βγω -διότι με έχει εγκλωβίσει ο φόβος του κορονοϊού δυο χρόνια τώρα- πήρα την απόφαση να ακολουθήσω την παρέα μου στη νυχτερινή ζωή.

Βρεθήκαμε σε ένα bar στο κέντρο, σκοτάδι, προβολείς να αναβοσβήνουν, δυνατή μουσική που σου σπάει τα τύμπανα, φλερτ μεταξύ αγνώστων. Ποτέ δεν ήμουν fun αυτής της φάσης ωστόσο μια στο τόσο μπορώ να πω πως είναι γέμισμα μπαταρίας.

Και επειδή έχω βγει παντελώς από την συγκεκριμένη κατάσταση, εκείνο το βράδυ αποφάσισα να είμαι παρατηρητής των γύρω μου. Είναι τρομερή η εξέλιξη της ανθρώπινης επικοινωνίας το 2022, ειδικά όταν έχει μεσολαβήσει ο COVID. Τα παιδιά της γενιάς μου έχουν προσαρμοστεί σε μία νέα πραγματικότητα η οποία έχει ως άμεσο στόχο την προσέλκυση ενός ανθρώπου αποκλειστικά μέσω της τεχνολογίας. 

Πίσω μας καθόταν δυο κορίτσια μόνα τους, πατροπαράδοτα ήρθαν στο τραπέζι τους τα πρώτα σφηνάκια από μία παρέα αγοριών στο ακριβώς δίπλα τραπέζι. Εκείνες τους κοίταξαν, τσούγκρισαν μαζί τους και ξεκίνησε το φλερτ. Λίγο παραδίπλα, σε άλλες παρέες μεταξύ αγοριών και κοριτσιών παιζόταν έντονα βλέμματα, ως που ένα αγόρι πήρε την μία από τις 4 κοπέλες αγκαλιά, διακριτικά και χόρεψαν μαζί. 

Είδα τις κλασικές ατάκες του στιλ “θα μου δώσεις το instagram σου;” “από που είσαι κλπ.” Kαι εδώ κάπου αξίζει να σημειώσω το γεγονός του ότι έχουμε επαναπαφθεί στην digital εικόνα και όταν κάποιος πάει να κάνει την κίνηση από κοντά παγώνουμε και φυσικά δεν μπορούμε να επιδιώξουμε την επικοινωνία face to face. 

Εγώ λοιπόν, μετά από συνεχόμενο χορό με τις φίλες μου έκατσα στο μπαρ και άνοιξα για λίγο το κινητό μου. Με πλησιάζει λοιπόν ο μπάρμαν o οποίος ήταν κοντά στην ηλικία μου, μου αρπάζει το κινητό και το βάζει πάνω στο δικό του. Εγώ φυσικά φρικάρω, διότι δεν είμαι συνηθισμένη σε τέτοιες κινήσεις, μου χαμογελάει και μου το δίνει πίσω. Κοιτάω το κινητό μου, το οποίο έχει ανοίξει μία μαύρη σελίδα στο internet που παραπέμπει στο profile του στο Instagram. Μέχρι να καταλάβω τί συνέβη μου πήρε ένα πεντάλεπτο και ρώτησα τον διπλανό που τον γνώριζε τί είναι αυτό και πώς μου μετέφερε το profile του στο κινητό μου. 

Εκείνος μου δείχνει ένα μικρό sticker κολλημένο στην πίσω όψη της θήκης και μου ξαναχαμογελάει. Εγώ, φρικαρισμένη μήπως μου έχει μεταφέρει ιό δεν ανοίγω τον σύνδεσμο, οι φίλες μου γελάνε διότι ξέρουν περί τίνος πρόκειται, μου εξηγούν και πράγματι κανένας ιός μόνο παραπομπή στα social media του. Η νέα τάση να φλερτάρτεις κάποιον που σου έκανε το κλικ, ένα μικρό αυτοκόλλητο το οποίο φυσικά παραπέμπει στα digital network διότι η γενιά μου ανήκει σε αυτή την κατηγορία και όχι στην φυσική επαφή και επικοινωνία. 

Τι είναι όμως αυτό το αυτοκόλλητο που μου μου κίνησε τόσο το ενδιαφέρον; Oνομάζεται “swap” και προωθεί ουσιαστικά την συγκέντρωση των profile των social media σε ένα αυτοκολλητάκι το οποίο βασίζεται στην τεχνολογία NFC. Βασική οδηγία χρήσης; Απλώς ακουμπάς το κινητό σου πλάτη στου άλλου και η πληροφορία που θες να περάσεις μεταφέρεται στο δευτερόλεπτο. 

Το Swap υποστηρίζεται από μια αποκλειστική εφαρμογή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μεταφόρτωση και αποθήκευση των πληροφοριών σου. Αυτό το μικρό στρόγγυλο αυτοκόλλητο έχει αρκετή χωρητικότητα για να αποθηκεύσει όλες τις σημαντικές πληροφορίες επικοινωνίας σoυ, συμπεριλαμβανομένων των προφίλ σου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και το κινητό σου. Φυσικά εσύ επιλέγεις τι πληροφορίες θα εισάγεις στο αυτοκόλλητο. Είναι συμβατό με τα I-phone και τα Android που έχουν ενεργοποιημένο το NFC.

Από την αντίπερα όχθη Δεν μπορώ να σου πω πως μου ταιριάζει αυτή η φάση του φλερτ, κυρίως γιατί με πλήττει το γεγονός του ότι αποφεύγουμε να μιλήσουμε σε κάποιον real time. Το αυτοκόλλητο είναι μία εύκολη λύση για να εκφράσουμε ένα ενδιαφέρον ή ένα στιγμιαίο συναίσθημα. Προτιμούμε να επικοινωνούμε με μηνύματα, αδιανόητες ώρες, προτιμούμε να ανταλλάξουμε προφιλ με φωτογραφίες που δεν μας αντικατοπτρίζουν εκατό τα εκατό, προτιμούμε τα ηχητικά από τις τηλεφωνικές κλήσεις. Εθιζόμαστε στις εύκολες διόδους επικοινωνίας, τους εύκολους τρόπους αποχωρισμού, τους εύκολους τρόπους έκφρασης γιατί έτσι μάθαμε. 

Σε μία περίοδο που η αστάθεια στις ανθρώπινες σχέσεις εκτινάσσεται καθημερινά εμείς βρίσκουμε τρόπους να αποφεύγουμε την φυσική της εξέλιξη αυτήν που δύο άνθρωποι θα επικοινωνούν πίσω από την οθόνη. Επαναπαυόμαστε σε οθόνες που φαινομενικά μοιάζουμε με όλα εκείνα που θα θέλαμε, με την υπέροχη ζωή και το αψεγάδιαστο σώμα και πρόσωπο. Αυτή είναι κατά βάση η γενιά μου. Και δεν πέφτω από τα σύννεφα που βγάλαμε ένα αυτοκόλλητο για να φλερτάρουμε πάλι μέσω κινητών, πέφτω από τα σύννεφα όταν συναντώ εξαιρέσεις, ανθρώπους που πηγαίνουν στο απέναντι τραπέζι, χορεύουν και δεν μιλούν για τα social media.  Από την ανταλλαγή τηλεφώνων σε ένα ανέπαφο άγγιγμα κινητού. Είμαστε η γενιά που δεν μπορεί να κρατήσει σοβαρή σχέση πάνω από 5 μήνες, γιατί η φάση χαλάει. Είμαστε η γενιά που χάνουμε το ενδιαφέρον μας πολύ γρήγορα διότι έχουμε χάσει προ πολλού την επικοινωνία δια ζώσης. Είμαστε η γενιά που θα βγει στα club και το μόνο που θα βλέπει γύρω της είναι φωτισμένες οθόνες κινητών, παρέες να τραβούν στορι τα τραγούδια, είμαστε η γενιά που αγαπάμε τη νύχτα και δεν μπορούμε να ζήσουμε εύκολα την ημέρα. 

Είμαστε εκείνοι που βασιζόμαστε στα αυτοκόλλητα και γεννούμε την αστάθεια, φυσικά οι μισοί από εμάς είμαστε γεννημένοι σε λάθος εποχή. 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα