Φάτε μάτια ψάρια
Η γεύση περνά πια μέσα από τα μουγκρίσματα δοκιμαστών και επίδοξων "κριτικών" γεύσης που βαθμολογούν με ακρίβεια δεκαδικού στα γαστρονομικά τους βιντεάκια.
Λέξεις: Μανώλης Παπουτσάκης
Τρώμε και με τα μάτια, αλλά πια τρώμε μόνο με τα μάτια. Από τη στιγμή που η εικόνα έχει κατακυριεύσει τον κόσμο του φαγητού έχουν υποχωρήσει δραματικά όλες οι υπόλοιπες αξίες που το καθορίζουν. Σε λίγο δεν θα χρειάζεται πια να δοκιμάζουμε.
Αρκεί το βίντεο προώθησης ή η φωτογραφία να είναι επιτυχημένη. Τότε και η επιτυχία θεωρείται σχεδόν δεδομένη.
Η πλειοψηφία του κόσμου αναγνωρίζει πια την εικόνα ως τη σημαντικότερη αξία στον χώρο της γεύσης (και όχι μόνο).
Η εικόνα χωρίς την αίσθηση της φρεσκάδας του υλικού, την εποχικότητα, την εντοπιότητα, την τεχνική, τη μαγειρική ταυτότητα και φιλοσοφία και κυρίως τη νοστιμιά είναι μια κούφια εικόνα που αδιαφορεί επιδεικτικά για κάθετι ουσιαστικό γύρω από το φαγητό.
Η γεύση περνά πια μέσα από τα μουγκρίσματα δοκιμαστών και επίδοξων “κριτικών” γεύσης που βαθμολογούν με ακρίβεια δεκαδικού στα γαστρονομικά τους βιντεάκια.
Η σαχλαμάρα ξεχειλίζει: Ανοησίες, ασυνάρτητες προτάσεις, μηδενικός λογικός ειρμός, κάκιστο χιούμορ, καμιά χρήσιμη πληροφορία για αυτό που προβάλλεται. Και δυστυχώς λειτουργεί.
Λειτουργεί θαυμάσια γεμίζοντας τα τραπεζοκαθίσματα της μετριότητας και τις τσέπες των “επιδραστικών” μετατρέποντας την εμπειρία του φαγητού σε βιντεογραφική προβολή κακής αισθητικής.
Θλιβερό.
* Ο Μανώλης Παπουτσάκης είναι σεφ και εστιάτορας