Φυτεύοντας στην Αυστραλία

Του Γιώργου Τούλα Μια από τις δημοφιλέστερες εκπομπές της τηλεόρασης στην Αυστραλία τα τελευταία χρόνια είναι προϊόν της δουλειάς ενός Έλληνα. O “κήπος του Βασίλη” είναι μια εκπομπή που μιλά για το πώς οι Έλληνες καλλιεργούν στους κήπους τους φασολάκια και πως μαγειρεύουν μουσακά. Μια εκπομπή που ξεκίνησε για να μιλήσει στους Έλληνες μετανάστες της […]

Γιώργος Τούλας
φυτεύοντας-στην-αυστραλία-12516
Γιώργος Τούλας
1.jpg

Του Γιώργου Τούλα

Μια από τις δημοφιλέστερες εκπομπές της τηλεόρασης στην Αυστραλία τα τελευταία χρόνια είναι προϊόν της δουλειάς ενός Έλληνα. O “κήπος του Βασίλη” είναι μια εκπομπή που μιλά για το πώς οι Έλληνες καλλιεργούν στους κήπους τους φασολάκια και πως μαγειρεύουν μουσακά. Μια εκπομπή που ξεκίνησε για να μιλήσει στους Έλληνες μετανάστες της Αυστραλίας για τις αγαπημένες τους συνήθειες και έγινε γρήγορα μια από τις δημοφιλέστερες για όλο το τηλεοπτικό κοινό. Δεκάδες δημοσιεύματα και συνεντεύξεις στον τύπο, τον έκαναν δημοφιλή παντού. Άνθρωποι στο δρόμο τον σταματούν για να τον χαιρετήσουν με το όνομα του και οι ελληνικές λέξεις έχουν μπει στο λεξιλόγιο όλων.  Μηχανικός κατασκευών, πιανίστας, δάσκαλος μουσικής και μετά σχεδιαστής κήπων. Αλλά και μάγειρας παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας. Ένας αληθινός πολυτεχνίτης. Και όλα αυτά στην Αυστραλία.

Ο Βασίλης Κανιδιάδης το 1998 αποφασίζει να κάνει μια ραδιοφωνική εκπομπή για κήπους που μετά από 2 χρόνια περνά στην τηλεόραση. “Η μόνη μου εμπειρία με τη δημοσιότητα μέχρι τότε ήταν η μπάντα μου, η CosmosBand. Παίζαμε ελληνική μουσική και λόγω ποντιακής καταγωγής είχα μια εμμονή και με την ποντιακή μουσική”. Γεννήθηκε στην Αυστραλία το 1969 από γονείς που είχαν μεταναστεύσει εκεί στις αρχές του 60, από τη Μακεδονία. Όπως και τα περισσότερα παιδιά μεταναστών μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον με κυρίαρχες τις διηγήσεις από την πατρίδα και εικόνες που ποτέ στην πραγματικότητα δεν βίωσε ο ίδιος, αλλά γνωρίζει μόνο από αφηγήσεις. “Είμαι σίγουρος ότι η Ελλάδα έχει προχωρήσει πολύ στην καθημερινή ζωή, τη μόδα και το στιλ, αλλά εδώ οι παλιότεροι των Ελλήνων έχουν την αίσθηση ότι τα πράγματα έχουν μείνει ακόμα στο 50 εκεί πάνω. Πάντως η δική μου ευχαρίστηση από αυτή τη συνδιαλλαγή με τους παλιότερους είναι πως έμαθα πράγματα για τη ζωή, το φαγητό και τους κήπους που σήμερα καταφέραμε να κάνουμε μόδα σε πολύ κόσμο εδώ που δεν είναι καν Έλληνες”. Τα γεμιστά, το τουρσί, το ψήσιμο σε φούρνο με ξύλα, η ανακύκλωση όλων τα πραγμάτων που χρησιμοποιούνται στην κηπουρική είναι μερικά από τα θέματα που κυριαρχούν σε μια εκπομπή που ξεκίνησε για να αφορά στους μετανάστες και άρχισε να αποκτά φανατικούς σε ολόκληρη την ήπειρο. Στο τέλος κάθε εκπομπής ο χορός του Ζορμπά, οι ελληνικές λέξεις που προβάρουν οι αυστραλοί, είναι μερικά από τα δημοφιλή συστατικά που δημιουργούν μεγάλα νούμερα τηλεθέασης. Και το σύνθημα της εκπομπής έγινε το σλόγκαν που ακούγεται παντού. Η λέξη “μ’ αρέσει”. “Έχουμε πολλούς ελεύθερους χώρους σε αυτή τη χώρα και δυνατότητα να αποκτούμε σπίτια με κήπους. Όλοι αγαπούν να έχουν κήπους και να τους καλλιεργούν. Πρόσφατη μόδα έγιναν και οι βιολογικές καλλιέργειες. Κάτι που οι Έλληνες είχαν μάθει να κάνουν από τους γονείς τους και φυσικά το συνεχίζουν. Αυτό που λέω στην εκπομπή πάντα είναι το: αν δεν μπορείς να το φας εσύ ο ίδιος τότε μην το καλλιεργείς καθόλου”, μου λέει ο Βασίλης και ετοιμάζεται για μια σειρά από ντοκιμαντέρ που θα αφορούν την Ελλάδα και τους Έλληνες. Στην Ελλάδα η ιδέα των κήπων μέσα από τηλεοπτικές εκπομπές είναι καινούργια. Υπάρχει όμως μια ακόμα πιο προχωρημένη ιδέα των κοινόχρηστων λαχανόκηπων, μια ιδέα που δουλεύει καλά στο αγρόκτημα του Πανεπιστημίου και το στρατόπεδο Καρατάσου. Σε μια εποχή που η χρήση του ανεκμετάλλευτου δημόσιου χώρου θα μπορούσε να αποτελέσει πρώτης τάξεως ευκαιρία ακόμα και για διατροφικές λύσεις, πρωτοβουλίες όπως αυτή του Βασίλη μοιάζουν εξαιρετικά επίκαιρες. Και στην προκειμένη περίπτωση το παράδειγμα του είναι πέρα για πέρα ελληνικό.

Μπείτε και κάντε like εδώ για να ενημερώνεστε για όλα τα γραμμένα αποκλειστικά για το parallaximag.gr άρθρα.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα