Ο καπνός είχε τελικά και φωτιά για τη διοίκηση Μπουτάρη
Η σημερινή άσκηση ποινικής δίωξης από τον εισαγγελέα ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για τη διοίκηση του δημάρχου.
Στις 5 Μαρτίου 2016, ημέρα Σάββατο, μετά από μία έρευνα που κράτησε μέρες δημοσιεύω εδώ ένα κείμενο με τον τίτλο ΄‘Βρώμα και δυσωδία στην καθαριότητα του δήμου Θεσσαλονίκης”. Το ρεπορτάζ γίνεται αφορμή για μια σειρά δημοσιεύματα και καταγγελίες που ακολουθούν τις επόμενες μέρες και ώρες στον τύπο και το δημοτικό συμβούλιο.
Αφορά υποθέσεις που έχουν ξεκινήσει ένα χρόνο πίσω, τον Μάρτιο του 2015, όταν μια έκθεση της Περιφέρειας αναφέρει στο δήμο πως αφαιρείται η άδεια μιας εκ των εταιριών που επισκεύαζε μηχανήματα του δήμου λόγω μιας σειράς παρατυπιών που διαπιστώνονται. Η υπόθεση φτάνει στα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου όμως δεν ανοίγει ρουθούνι. Κάποια στιγμή, μετά από έντονες πιέσεις της αντιπολίτευσης και των κ.κ. Αβραμόπουλου και Κουράκη, διατάζεται από τον δήμαρχο, Γιάννη Μπουτάρη, ειδική ΕΔΕ για να ερευνηθεί τι έχει συμβεί. Στο μεταξύ η πάρεδρος του ελεγκτικού συνεδρίου που έλεγξε δύο διαγωνισμούς, επισκευής κάδων απορριμμάτων, ύψους 240.000 ευρώ, και επισκευής κοντέινερ μεταφοράς απορριμμάτων σε εξωτερικά συνεργεία, ύψους 224.721 ευρώ, βρήκε σοβαρές παρατυπίες και ο έλεγχος συνεχίστηκε ενώ η Περιφέρεια ανέστειλε την άδεια εργολήπτριας εταιρείας που είχε αναλάβει, μετά από διαγωνισμό, την επισκευή απορριμματοφόρων, προϋπολογισμού 370.000 ευρώ.
Ακολουθεί η περίφημη αυτοψία των μελών της οικονομικής επιτροπής Ανδρέα Κουράκη από την Πρωτοβουλία, Γιώργου Αβαρλή από την παράταξη Ανοιχτή Πόλη και Εφραίμ Κυριζίδη της παράταξης Εντάξει που έγινε σε δυο κτίρια των δύο βασικών προμηθευτών του δήμου Θεσσαλονίκης στα προγράμματα Καθαριότητας και Ανακύκλωσης. Προμηθευτών με προμήθειες της τάξης των έξι εκατομμυρίων ευρώ.
Η υπόθεση πάει στο δημοτικό συμβούλιο. Οι τρεις δημοτικοί σύμβουλοι λοιδωρούνται από τον ίδιο τον δήμαρχο ενώ γίνεται αναφορά και στο δικό μου ρεπορτάζ ονομαστικά από τον ίδιο που υποστηρίζει από το βήμα ότι είμαι καλό παιδί αλλά δεν είμαι δημοσιογράφος και φυσικά υπάρχει η χλεύη και από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο καθαριότητας Θανάση Παππά ο οποίος αντιδρά με θυμό στην όλη ιστορία.
Σε κείνο το άρθρο έγραφα ένα χρόνο πριν:
“Και τώρα ξεκινά έκτος από το ποινικό θέμα και τις ευθύνες που θα εξετάσει η δικαιοσύνη και ο εισαγγελέας διαφθοράς που θα οδηγηθεί η υπόθεση, το μέγα ηθικό και πολιτικό ζήτημα που αντιμετωπίζει η διοίκηση Μπουτάρη.”
Και φτάνουμε στη σημερινή μέρα. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου: Ο εισαγγελέας διαφθοράς προχωρά σε ποινικές διώξεις για παρατυπίες σε διαγωνισμούς του δήμου. Η υπόθεση αφορά διαγωνισμούς στον τομέα της καθαριότητας και οι ευθύνες εντοπίζονται τόσο σε υπαλλήλους, όσο και σε αιρετούς. Ποινικές διώξεις για παράβαση καθήκοντος και απόπειρα απιστίας, κατά παντός υπευθύνου, παρήγγειλε ο εισαγγελέας Διαφθοράς Θεσσαλονίκης, ύστερα από πόρισμα που συνέταξαν επιθεωρητές του Υπουργείου Οικονομικών, στο οποίο καταλογίζονται ευθύνες αναφορικά με παρατυπίες σε διαγωνισμούς στον τομέα καθαριότητας του δήμου Θεσσαλονίκης. Στο «στόχαστρο» βρίσκονται ανώτεροι δημοτικοί υπάλληλοι αλλά και αιρετοί, ενώ η υπόθεση απασχόλησε και τον ίδιο τον δήμο, που διενήργησε ΕΔΕ για τον καταλογισμό πειθαρχικών ευθυνών, από την οποία φέρεται ότι προέκυψε αμέλεια σε βάρος των εμπλεκόμενων προσώπων.
Σε επίπεδο ποινικής έρευνας, στο επίκεντρο των οικονομικών επιθεωρητών βρέθηκαν πέντε δημόσιοι τακτικοί διαγωνισμοί που διενεργήθηκαν κατά τα έτη 2014-15. Προηγήθηκε αναφορά εκπροσώπων εταιρειών που κατήγγειλαν τον αποκλεισμό τους από διαγωνισμούς, κατονομάζοντας -παράλληλα- συγκεκριμένη εταιρεία, την οποία χαρακτήρισαν ως «ευνοημένη».
Οι διαγωνισμοί φαίνεται ότι αφορούσαν: 1) την προμήθεια 961 κάδων απορριμμάτων (προϋπολογισμού 240.000 ευρώ), 2) την επισκευή κοντέινερ και τη διαχείριση αστικών απορριμμάτων (προϋπολογισμού 224.000 ευρώ), 3) εργασίες τακτικής συντήρησης (εξοπλισμός κ.ά.), 4) επισκευές οχημάτων και μηχανημάτων (ύψους 4 εκατ. ευρώ) και 5) την προμήθεια ανοικτών σκαφών και απορριμματοκιβωτίων (κόστους 135.000 ευρώ).
Όπως έγινε γνωστό, ο τελευταίος διαγωνισμός ματαιώθηκε διότι διαπιστώθηκε ότι σε άλλους δήμους το κόστος της προμήθειας σκαφών ήταν στο 1/3 της προσφοράς που προκρίθηκε (σ.σ. 4.500 ευρώ η σκάφη αντί 1.500 ευρώ για ίδιου τύπου σκάφες σε δήμο της Κεντρικής Μακεδονίας). Εξάλλου, στους πρώτους δύο διαγωνισμούς προέκυψε από την έρευνα των επιθεωρητών, ότι παραβιάστηκαν ουσιώδεις όροι της διακήρυξης κι αυτό διότι η εταιρεία που ανέλαβε τα έργα φέρεται ότι είτε προσκόμισε ανακριβείς δηλώσεις της άδειας εργασίας (κι ως εκ τούτου ο διαγωνισμός έπρεπε να κηρυχθεί άγονος) είτε δεν προσκόμισε καθόλου την προβλεπόμενη άδεια.
Ακόμη, στην περίπτωση των 961 κάδων που -πάντως- παραδόθηκαν κανονικά και η εταιρία πληρώθηκε, δεν προσκομίστηκαν -όπως απαιτείτο- τα εντάλματα επιβεβαίωσης καλής εκτέλεσης έργου. Σε ό,τι αφορά δε το διαγωνισμό για την επισκευή των κοντέινερ, ο επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου αρνήθηκε την έγκριση πληρωμής της δαπάνης.
Στις υπόλοιπες περιπτώσεις, η έρευνα για τον διαγωνισμό ύψους 4 εκατ. ευρώ σε σχέση με τις επισκευές οχημάτων και μηχανημάτων είναι σε εξέλιξη, ενώ από την ίδια έρευνα δεν προέκυψαν παρατυπίες στο διαγωνισμό αναφορικά με τις τακτικές συντηρήσεις.
Υπό τις παρούσες συνθήκες και κατόπιν αξιολόγησης του πορίσματος, ο εισαγγελέας Διαφθοράς Θεσσαλονίκης, Αχιλλέας Ζήσης, παρήγγειλε την άσκηση ποινικών διώξεων για τις πράξεις της παράβασης καθήκοντος και της απόπειρας απιστίας (σ.σ. αφορά το διαγωνισμό για τις σκάφες). Οι κατηγορίες είναι in rem, στρέφονται δηλαδή κατά παντός υπευθύνου, ενώ στο «κάδρο» του εισαγγελέα βρίσκονται περίπου δέκα άτομα. Πρόκειται για δημοτικούς υπαλλήλους και αιρετούς που συμμετείχαν στην οικονομική επιτροπή, και ασχολούνταν -κατά το επίμαχο χρονικό διάστημα- με τους διαγωνισμούς των τμημάτων καθαριότητας και ανακύκλωσης είτε με τις επιτροπές αξιολόγησης και καλής εκτέλεσης.
Η δικογραφία αναμένεται να διαβιβαστεί στην ειδική ανακρίτρια Διαφθοράς που θα καλέσει τα εμπλεκόμενα πρόσωπα σε απολογίες.
Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για περισσότερα από δέκα πρόσωπα στα οποία συμπεριλαμβάνονται τα μέλη της οικονομικής επιτροπής αλλά και υπάλληλοι της αντιδημαρχίας που προϊσταται ο κ. Παππάς, επί της αντιδημαρχίας του οποίου διενεργήθηκαν οι διαγωνισμοί και τους οποίους όφειλε να επιβλέπει.
Η συνέχεια θα δοθεί στις αίθουσες των δικαστηρίων. Το μέγα ζήτημα που τώρα τίθεται είναι πώς θα διαχειριστεί η δημοτική αρχή τη ρετσινιά που κολλά επάνω της, ειδικά με το παρελθόν σκανδάλων που κουβαλά ο Δήμος Θεσσαλονίκης και τη σημαία της εξυγίανσης που σήκωσε η Πρωτοβουλία για να εκλεγεί δύο φορές.
Δεν ξέρω τι πρόκειται να συμβεί στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο αλλά πλέον μιλάμε για ονομαστικές ευθύνες συγκεκριμένων προσώπων και όχι για μια γενική παραδοχή του δημάρχου που θα πει πάλι αν υπάρχουν ευθύνες τις παίρνω επάνω μου.