Γιατί ακόμη ντρεπόμαστε όταν έχουμε περιόδο;

Ενώ η περίοδος αποτελεί ταμπού μέχρι σήμερα κάποιες από εμάς δεν έχουν χρήματα να προμηθευτούν σερβιέτες. 

Μυρτώ Τούλα
γιατί-ακόμη-ντρεπόμαστε-όταν-έχουμε-π-918392
Μυρτώ Τούλα

Είμαι γυναίκα, έχω έναν κύκλο κατά μέσο όρο 30 ημέρων, τις 18 ημέρες είμαι πρησμένη, τις 3 η κοιλιά μου είναι φλατ και τις υπόλοιπες έχω περίοδο. 

Nαι συμβαίνει κι αυτό και ειλικρινά δεν είναι καθόλου ευχάριστο. Στατιστικά από τον κύκλο μου, οι δύο πρώτες ημέρες τις περιόδου είναι εντελώς δραματικές, αφενός διότι η ζυγαριά ανεβαίνει 2 κιλά, κάτι το οποίο βλέπεις στα τζιν τα οποία μετά βίας σου κουμπώνουν, αφετέρου γιατί το πρόσωπο σου γεμίζει σπυριά και πρήζεται. 

Αλλά αυτά είναι τα ψιλά γράμματα, κράμπες στην κοιλιακή χώρα σε ξαπλώνουν στο κρεβάτι, σε σοριάζουν και δεν μπορείς να πάρεις τα πόδια σου, χαπακώνεσαι μα και πάλι η αδυναμία σου σε κρατάει ακίνητη, μούδιασμα σώματος, αναγούλες πονοκέφαλοι. Αποφεύγεις να φοράς ανοιχτόχρωμα ρούχα, διότι η διαρροή είναι μεγάλη και πάντοτε σκέφτεσαι το ενδεχόμενο ενός λεκέ και φυσικά τα σχόλια που θα ακολουθήσουν. 

Όταν πήγαινα Γυμνάσιο είχα μία συμμαθήτρια την Αναστασία, επέλεξε λοιπόν μία ημέρα να βάλει ένα κατάλευκο τζιν, αδιαθέτησε και η καρέκλα γέμισε στάμπες από αίματα. Μέχρι σήμερα κάθε φορά που λερώνομαι θυμάμαι το βλέμμα της, γεμάτο ντροπή λες και έχει κάνει το χειρότερο έγκλημα στον κόσμο. Kαι φυσικά τα υπόλοιπα παιδιά την κοροϊδεύαν και γελούσαν εις βάρος της και δεν αναφέρομαι μονάχα στα αγόρια, αναφέρομαι και στα κορίτσια τα οποία ενδεχομένως να βρεθούν κάποια στιγμή στην θέση της Αναστασίας. 

Στον απόηχο της Αναστασίας, έρχεται στην μνήμη μου η μητέρα της κολλητής μου η κ. Αλεξάνδρα, η οποία αδιαθέτησε στην Δευτέρα Γυμνασίου, τότε πήγαινε κατηχητικό, ο ιερέας στην εξομολόγηση που της έκανε, της είπε δεν μπορείς να έρχεσαι εδώ όταν έχεις περίοδο είσαι βρώμικη. Αυτά τα δυο περιστατικά με φέρνουν αντιμέτωπη με την αμηχανία κάθε φορά που αδιαθετώ. Και ενώ τα βασικά προβλήματα της περιόδου είναι άλλα εγώ και άλλα κορίτσια ασχολούμαστε με τo αν θα χαλάσουμε την αισθητική στους άλλους. 

Και κάπου εδώ θέλω να παραθέσω και ακόμη μια σκέψη, σε παρέες γυναικών, κοινό συμπέρασμα αποτελεί το ότι όταν είσαι αδιάθετη δεν πρέπει να βγαίνεις ραντεβού με τον άλλον. Σαφέστατα εδώ το γυναικείο φύλο υστερεί, ωστόσο μήπως το ανδρικό φύλλο να σκεφτεί πως προκαλεί αυτή την απόλυτη ξεφτίλα; Και ας είμαστε ειλικρινείς μεταξύ μας πόσες φορές ένας άνδρας ακύρωσε μία κοπέλα επειδή απλά είχε περίοδο. Και μέσα από αυτό ας αναρωτηθούμε πόσο ντρεπόμαστε μέχρι σήμερα αυτές τις πέντε ημέρες του μήνα, που όπως και να έχει σιχαινόμαστε το σώμα μας αλλά νιώθουμε και βρώμικες. 

Η περίοδος μέχρι σήμερα αποτελεί θέμα ταμπού, σε γραφεία και σε καφέ θα δεις τις γυναίκες να κρύβουν την σερβιέτα στην τσέπη τους για να πάνε τουαλέτα. Στα φαρμακεία θα την ζητήσουν σαν να είναι κάτι άσχημο και φυσικά το ίδιο συμβαίνει και με τα test εγκυμοσύνης και τα χάπια της επόμενης ημέρας. Οι γυναίκες δεν συζητάνε ποτέ με τους άντρες για αυτήν διότι ξέρουν πως θα ακολουθήσει η αμφισβήτηση, του στιλ “σιγά και 5 μέρες περίοδο έχεις” και “πάλι νεύρα έχεις” και και. Εδώ θέλω να απαντήσω, όταν σε έναν μήνα 30 ημερών οι ορμόνες σου εναλλάσσονται συνεχώς, το σώμα σου διαμορφώνονται, πονάς στην κοιλιά τις περισσότερες ημέρες, ιδρώνεις χωρίς να ζεσταίνεσαι, ζαλίζεσαι, πετά σπυριά, τρως ακατάπαυστα είναι λογικό να εναλλάσσονται και τα συναισθήματα σου. 

Eδώ τρία κορίτσια μας εξηγούν τους λόγους που ντρέπονται όταν έχουν περίοδο. Η Μαριλένα μιλά ανοιχτά γιατί για εκείνη η περίοδος δεν είναι ταμπού. 

Εγώ γενικά δεν θεωρώ ότι η περίοδος χρειάζεται να είναι ταμπού. Οπότε εκφράζομαι ελεύθερα σχετικά με το θέμα. Και κάθε φορά που λέω ότι με πονάει η κοιλιά μου πχ ή αν λερώθηκα ρωτάνε αν είμαι αδιάθετη και τους λέω έχω περίοδο.

Γιατί κρυβόμαστε και πίσω από τις λέξεις αποφεύγουμε να πούμε πως έχουμε περιόδο, επιλέγουμε την λέξη “αδιάθετη”. Εγώ ξέρω πως είμαι αδιάθετη όταν αρρωσταίνω και φυσικά όταν έχω περίοδο έχω περίοδο. 

Όταν λοιπόν μιλώ ανοιχτά για αυτό μου λένε οι άλλοι μην το αναφέρεις έτσι. Εκτίθεσαι και τέτοια. Κάτι τόσο φυσιολογικό, που το έχουμε όλες, το ξέρουμε όλες, το βιώνουμε όλες τόσο επίπονα, να φέρνει τους γύρω μας σε άβολη θέση.

Η σερβιέτα επίσης είναι κολάσιμο και απαγορευμένο αντικείμενο. Κάθε φορά που είμαι έξω και πρέπει να την βγάλω από την τσάντα μου ή να πάρω από μία φίλη μου γιατί έχω ξεμείνει, ασυναίσθητα μου βγαίνει να την εξαφανίσω, να την σφίξω στην μπουνιά μου, να την βάλω στο σουτιέν μου, στην τσέπη μου κάπου που να μην φαίνεται. Αλλά κάθε φορά σκέφτομαι, γιατί να το κάνω αυτό; Είναι τόσο κακό που κρατάω μία σερβιέτα, οπότε και την κρατών όπως θα κρατούσα οτιδήποτε άλλο χωρίς να χρειάζεται να κρύβομαι.

Οι αντιδράσεις πάντα προκαλούν μια αμηχανία και ένα γιατί το 2022 πρέπει να κρυβόμαστε για κάτι τόσο ανθρώπινο..Και αλήθεια άραγε θα σταματήσουμε να ντρεπόμαστε; Και εντάξει, μπορεί να λερωθούμε και; Έγινε κάτι; Προσβάλλουμε κάποιον; 

Η Ελένη πιστεύει πως ανάμεσα στην περίοδο και στους άλλους δεν υπάρχει μια ενδιάμεση επιλογή

Έχω νιώσει άβολα όταν ήμουν έξω με παρέα και ήθελα να φύγω επειδή πονούσα αρκετά και υπήρχε αυτή η αντίδραση “έλα τώρα σιγά περίοδος είναι” που ναι μεν θέλεις και εσύ να συνεχίσεις το ποτό σου αλλά ένιωσα άβολα προσπαθώντας να εξηγήσω σε κάποιον να καταλάβει ότι πονάω και πραγματικά να αρνείται να αντιληφθεί το πόσο υποφέρω εκείνη την στιγμή.

Επίσης, θυμάμαι μία φορά που πήγα στην θάλασσα, τελευταίες ημέρες περιόδου οπότε η πετσέτα μου λερώθηκε. Φυσικά γύρισαν χιλιάδες βλέμματα γύρω μου που έγραφαν στα μάτια τους “πωωω τι συνέβη στην καημένη.” Φυσικά κατά ντράπηκα. Και τώρα που τα εκφράζω αισθάνομαι αμήχανα μόνη μου. 

Σίγουρα, τα βλέμματα και τα σχόλια με επηρεάζουν. Ωστόσο κι εγώ η ίδια τις πρώτες ημέρες της περιόδου δεν βγαίνω από το σπίτι. Δεν πηγαίνω βόλτες, αποφεύγω να χρησιμοποιήσω την τουαλέτα στο μαγαζί που κάθομαι με τον φόβο ότι αν ξεντυθώ θα γίνει χειρότερα. Οπότε ναι, η περίοδος μέχρι σήμερα συμβαδίζει με την ντροπή. 

Η Μαίρη αναφέρεται στα λερωμένα σεντόνια. Θυμάμαι όταν ήμουν πρώτη Γυμνασίου η αδερφή μου είχε λερώσει τα σεντόνια της με περίοδο. Και πάντοτε σκεφτόμουν να μην τύχει αυτό σε εμένα. Έτσι απέφευγα να κοιμάμαι στα σπίτια των άλλων όταν ήμουν αδιάθετη. Είχα μία σχέση με ένα παιδί πολλά χρόνια και ένα βράδυ που έμεινα σε αυτόν αδιαθέτησα και λερώθηκαν τα σεντόνια. Ξύπνησα το πρωί και τον είδα να με κοιτάζει με μία αηδία. Ντράπηκα τόσο πολύ, δεν ξανάμεινα σε εκείνον όσο ήμουν αδιάθετη. 

Σήμερα βρίσκομαι σε σχέση με κάποιον άλλον, έτυχε να μείνουμε μαζί και μου συνέβη το ίδιο πράγμα, φοβόμουν τόσο πολύ το πως θα το πάρει και πως θα ξαναντικρίσω το ίδιο βλέμμα της φρίκης. Αντ’ αυτού, χαμογέλασε με ρώτησε αν χρειάζομαι κάτι και μου είπε να μην ντρέπομαι. Τον ρώτησα πως και είναι τόσο χαλαρός και μου είπε πως η γιαγιά του του έχει μιλήσει περί γυναικολογικών από την εφηβεία. Και τελικά πόσο σπουδαίο είναι να μεγαλώνουμε τα αγόρια με αυτές τις αντιλήψεις; 

Πόσο πιο άνετα νιώθουμε οι γυναίκες για εμάς όταν κοιτάμε τους εαυτούς μας στον καθρέφτη και η κοιλιά μας είναι τούμπανο αλλά ο απέναντι μας κοροϊδεύει που γκρινιάζουμε; Πόσο μοναδικό είναι να μπορείς να συζητάς ανοιχτά με τον άνθρωπο σου και την παρέα σου για την περίοδο και η μόνη ατάκα που θα ακούσεις να είναι “τι τραβάτε κι εσείς ρε κορίτσια”. Να μην ντρέπεσαι που γεμίζεις με αίμα 5 μέρες, να το αποδέχεσαι και να το σέβονται και οι άλλοι. Είναι άπειρες οι φορές που ντρέπομαι όταν έχω περίοδο μα αλήθεια αυτό συμβαίνει μονάχα όταν είμαι με ανθρώπους που δεν ξέρω, επειδή γνωρίζω πως ο κόσμος ακόμη δεν την αποδέχεται. 

Και τελικά γιατί τα προϊόντα περιόδου είναι τόσο ακριβά;

Γνωρίζετε πόσα χρήματα καταναλώνουμε για την αγορά προϊόντων περιόδου; Είναι πολλά και σίγουρα δεν είμαστε όλες εύπορες. 

Σε πολλά σημεία του πλανήτη, όπως και στην Ελλάδα, υπάρχει μεγάλη δυσκολία πρόσβασης στα προϊόντα αυτά, με αποτέλεσμα νεαρά κορίτσια και γυναίκες να κάνουν απουσίες στο σχολείο ή να λείπουν από την εργασία, κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών. Τα προϊόντα περιόδου είναι ήδη πολύ ακριβά κοστολογημένα δεδομένης της αναγκαίας φύσης τους και αποτελούν μεγάλο έξοδο για τις φτωχές οικογένειες.

Η Σκωτία τον περασμένο Νοέμβριο προχώρησε σε μία ιστορική και ομόφωνη απόφαση, καθώς το κοινοβούλιο αποφάσισε την δωρεάν πρόσβαση όλων των γυναικών, κάθε ηλικίας, σε προϊόντα περιόδου.

Μία κίνηση που ήρθε να σπάσει ένα “ταμπού” στη δημόσια συζήτηση του “Period poverty”.

Η πρώτη χώρα στον κόσμο που προσφέρει δωρεάν προϊόντα περιόδου

Η Σκωτία τον περασμένο Νοέμβριο προχώρησε σε μία ιστορική και ομόφωνη απόφαση, καθώς το κοινοβούλιο αποφάσισε την δωρεάν πρόσβαση όλων των γυναικών, κάθε ηλικίας, σε προϊόντα περιόδου.

Μόλις λίγους μήνες πριν η Νέα Ζηλανδία αποφάσισε επίσης πως θα διανείμει δωρεάν προϊόντα υγιεινής στα σχολεία προκειμένου να καταπολεμήσει τη “φτώχεια της περιόδου”, όπως ανακοίνωσε η πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντερν.

Ο ΦΠΑ στις σερβιέτες στην Ελλάδα σημειώνει ρεκόρ. Το 2015 άγγιζε το 23%, ενώ μετά την αύξηση του βασικού συντελεστή ΦΠΑ πήγε στο 24%. Έτσι τα εμμηνορροϊκά προϊόντα βρίσκονται στην ίδια λίστα με το αλκοόλ, τα καλλυντικά και γενικά προϊόντα που δεν είναι πρώτης ανάγκης.

Από εχθές, το Αμερικάνικο Κολλέγιο Θεσσαλονίκης, με πρωτοβουλία του συλλόγου φοιτητών του έγινε το πρώτο εκπαιδευτικό ίδρυμα στην Ελλάδα που έχει εξοπλίσει τις τουαλέτες του με προιόντα περιόδου τα οποία θα παρέχονται σε όλες τις μαθήτριες και το προσωπικό του. 

Και μήπως αυτή τη δράση πρέπει να την καθιερώσουν όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας μιας που πολλά κορίτσια ανάμεσα μας δεν έχουν χρήματα να προμηθευτούν τα προϊόντα περιόδου; Μήπως είναι ένας τρόπος να εξαλείψουμε τα ταμπού και να αγαπήσουμε γενικά το γυναικείο σώμα και όχι ειδικά για την θηλυκότητα που προσφέρει.  Οι γυναίκες, είναι πρησμένες, έχουν περίοδο και έχουν ορμόνες αυτή είναι η αλήθεια. 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα