Parallax View

Γιατί κλείσατε τα συντριβάνια Αύγουστο μήνα;

Με καύσωνα να μη λειτουργούν τα συντριβάνια της πόλης;

Parallaxi
γιατί-κλείσατε-τα-συντριβάνια-αύγουσ-220916
Parallaxi

Λέξεις: Hans Borennini

Δημόσιος χώρος στην Θεσσαλονίκη, Αύγουστος 2017, ηλιοφάνεια, 39ο C, συντριβάνια null. Μήπως έχουμε να αντιμετωπίσουμε επί πλέον και μια κρυφορατσιστική δημαρχιακή αρχή.

Κάποια στιγμή αρχές Ιουλίου η parallaxi, στους πρώτους καύσωνες του έτους ένα Σάββατο, όταν η ύπατη αρμοστεία του OHE είχε μια εκδήλωση με φαγητό και ήταν καλεσμένοι και μετανάστες έγραψε ένα άρθρο: «Όταν ζεσταίνει στη Θεσσαλονίκη έχεις λύση…» και από κάτω τη φωτογραφία με τους λουόμενους.

Περπατώντας, ποδηλατοδρομώντας και παρατηρώντας από 5.8.2017 μέχρι 12.8.2017 κατά μήκος της νέας παραλίας παρατήρησα ότι στους μεγαλύτερους καύσωνες του καλοκαιριού δηλαδή εκείνη την περίοδο -φαντάζομαι ότι ήταν αυτοί που διανύουμε – δεν υπήρχε κανένα συντριβάνι σε λειτουργία.

Πριν από την 1.8.2017 λειτουργούσαν, αν όχι συνέχεια, αρκετές μέρες όλα τα σιντριβάνια και μόλις περνούσες από δίπλα ένοιωθες τη δροσιά και έβλεπες και τους ανθρώπους που καθόντουσαν δίπλα στο σιντριβάνι να ξαποστάσουν.

Εξ’ άλλου πάνω στο ίδιο φυσικό φαινόμενο λειτουργούν και τα νεράκια όταν ‘πηγάζουν’ στην πλατεία χρηματιστηρίου, ναι ξέρετε εκεί που δεν λειτουργούν ούτε αυτά. Αλλά συμπολίτες μου, βιοκλιματική αρχιτεκτονική βλέπετε. Wow! Ξαφνικά εκ των 4 μόνο το συντριβάνι στο κήπο της μεσογείου είχε νερό χρώματος Nescafe από τις άλγεις, χωρίς να λειτουργεί ο τροχός φυσικά. Τα άλλα 3 δεν είχαν καν νερό.

Αναρωτήθηκα: Αυτές τις ημέρες που ο καύσωνας είχε φτάσει στο ζενίθ και είναι επιτακτική ανάγκη, δεν λειτουργούν τα συντριβάνια; Για να δροσιστούν οι πολίτες καθήμενοι πλησίον των πιδάκων. Και διερωτώμενος τι άλλο μπορεί να έχει συμβεί σημείωσα με ερωτηματικό: Α) Μήπως έχουν βλάβη και τα 4 σιντριβάνια συγχρόνως και δεν μπορούν να τα τροφοδοτήσουν με νερό. Πόσες μέρες χρειάζονται για να τα επισκευάσουν; Και μη πουν κάποιοι καλοθελητές παρατηρώντας τις σκιές επί των φωτογραφιών, ότι είναι απόγευμα και δεν χρειάζεται το σιντριβάνι, γιατί και το μεσημέρι η ίδια κατάσταση ήταν απλά δεν είχα σκεφτεί να κάνω κλικ για φώτο, αλλά και δεν αδειάζουν και γεμίζουν καθημερινά τα συντριβάνια. Λείπουν όλοι οι τεχνικοί ή οι υπεύθυνοι εργολάβοι είναι στα καλοκαιρινά μπάνια τους; Β) μήπως έπρεπε να αλλάξουν το νερό και δεν είχαν να το πληρώσουν αν και γνωρίζω ότι έχουν 2 δημοτικές γεωτρήσεις στο παραλιακό μέτωπο από όπου τροφοδοτούνται τα σιντριβάνια με νερό και ποτίζεται ολόκληρη η πράσινη ζώνη της νέας παραλίας; Γ) μήπως έπρεπε να βάλουν κάποιο χημικό στο σιντριβάνι όπως χλώριο τρίπλεξ και δεν είχαν την οικονομική άνεση να το αγοράσουν; Δ) μήπως υπάρχει τεχνικός λόγος να μη λειτουργούν σε καύσωνες τα σιντριβάνια ή περιμένουν να τα λειτουργήσουν.

Εάν όμως τίποτα από όλα αυτά δεν ισχύει, πως εξηγείται το φαινόμενο αυτό, γιατί περί φαινομένου πρόκειται, ξαφνικά στη μέση του καλοκαιριού να σταματήσουν τα συντριβάνια να λειτουργούν. Ίσως λόγω του σφιχτού οικονομικού προϋπολογισμού κάποιος να σκέφτηκε λίγο πιο γρήγορα από ότι του επιτρέπει ο ίδιος ο οργανισμός του.

Έχουν φύγει οι περισσότεροι Θεσσαλονικείς από την πόλη για διακοπές, γιατί να έχουμε όλες αυτές τις κοστοβόρες υποδομές εν λειτουργία. Άποροι , άστεγοι, άνεργοι, φοιτητές παλιοί και νεοφερμένοι, μετανάστες και κάποιοι περιθωριακοί έχουν μείνει που δεν έχουν την οικονομική άνεση να πάνε διακοπές. Άστους αυτούς. Δεν αγγίζουν την αισθητική τους τέτοια πράγματα. Εδώ έχουν άλλα υπαρξιακά προβλήματα να λύσουν, η δροσιά και η αισθητική του δημόσιου χώρου θα τους λείψει;

Όμως και ο επισκέπτης «ιθαγενής και αποικιακός» που έρχεται στη Θεσσαλονίκη, για το οποίον οι κ.κ άρχοντες και τόσοι άλλοι κόπτονται ιδιαίτερα για τον οβολόν του, βλέπει αυτές τις εικόνες. Τι θα μεταφέρει όταν θα ταξιδέψει πίσω. Παρατηρήστε δε την εικόνα του σιντριβανιού μεταξύ ‘βασιλικού θεάτρου’ και ‘λευκού πύργου’. Ειδικά αυτό δεν επιτρέπεται ποτέ να μένει χωρίς νερό, λόγω ‘ύψιστων ποιοτικών κατασκευαστικών προδιαγραφών’. Ανοιγμένη πληγή θυμίζει. Οι δημόσιοι χώροι που είναι το σαλόνι μίας πόλης τους αφήσαμε να γίνουν W…

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα