Featured

Ο γιατρός Γιάννης Γουλής γράφει για τη γενέθλια πόλη Θεσσαλονίκη

Η Θεσσαλονίκη είναι για μένα η γενέθλια πόλη αλλά και πνευματική τροφός.

Parallaxi
ο-γιατρός-γιάννης-γουλής-γράφει-για-τη-355951
Parallaxi
Κεντρική Εικόνα: Θοδωρής Δημοσχάκης

Λέξεις: Γιάννης Γουλής | Γαστρεντερολόγος – Αναπληρωτής Καθηγητής ΑΠΘ – Πρόεδρος της Ελληνικής Γαστρεντερολογικής Εταιρείας.

Η Θεσσαλονίκη είναι για μένα η γενέθλια πόλη αλλά και πνευματική τροφός. Στο Πειραματικό Σχολείο, στα μαθητικά χρόνια, είχα την τύχη να έχω δασκάλους σημαντικούς πνευματικούς ανθρώπους.

Στη συνέχεια, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, στη δεκαετία του ’80, με έντονη και ζωντανή φοιτητική παρουσία, ένα προνόμιο της πόλης από χρόνια, ήρθε η κοινωνικοποίηση και η διαμόρφωση των ιδεών και της πολιτικής συνείδησης.

Έχοντας αποφοιτήσει γιατρός, έφυγα για συνέχιση της ειδίκευσης στο εξωτερικό. Όταν επέστρεψα, πριν είκοσι χρόνια, ένιωσα ότι η πόλη «έκλεινε». Σε μια εποχή που θα περίμενε κανείς να ακολουθήσει τον υπόλοιπο κόσμο που έτρεχε με γρήγορους ρυθμούς σε νέες ιδέες και καινούργια σχήματα σκέψης, η Θεσσαλονίκη χαρακτηριζόταν από εθνική και πολιτισμική εσωστρέφεια με κυρίαρχο τον ρόλο της Εκκλησίας και των αθλητικών σωματείων.

Καλλιεργήθηκε και επικράτησε σε μεγάλο βαθμό η ιδέα της περίκλειστης πόλης και του ανάδελφου έθνους. Και αυτό αδικεί μια πόλη που ιστορικά διακρίθηκε για τη σταθερή της προτίμηση στις προοδευτικές επιλογές και στα ανανεωτικά μορφωτικά και πολιτισμικά σχήματα.

Μέσα από αυτό το πρίσμα αντιλαμβάνομαι και την παρουσία μου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, το οποίο να μην ξεχνάμε, ιδρύθηκε με προγραμματικό στόχο την διαφοροποίησή του από το υπερσυντηρητικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας και την υποστήριξη της προοδευτικής κατεύθυνσης της Θεσσαλονίκης.

Οι δράσεις μας λοιπόν πρέπει να στοχεύουν στην ανανέωση των προγραμμάτων σπουδών την ενίσχυση των επαφών και συνεργασιών με πανεπιστήμια εσωτερικού και εξωτερικού και το άνοιγμα στην κοινωνία της πόλης.

*Γραμμένο για το τεύχος των 30 χρόνων της Parallaxi

** Δείτε περισσότερα κείμενα του επετειακού τεύχους με ένα κλικ ΕΔΩ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα