Γίνε εθελοντής Πυροφύλακας και σώσε τον τόπο σου
Φαντάσου να αφιέρωνε ο κάθε Έλληνας δύο και μόνο ώρες κάθε εβδομάδα από τη ζωή του, για να βρίσκεται κάπου ψηλά και να κοιτάζει για τυχόν καπνό και πυρκαγιά - Γράφει ο Μ. Δαδούδης
Όταν κάπου μακριά ο καπνός μιας πυρκαγιάς συναντά το σύννεφο και το ηλιοβασίλεμα, το λες και χαριτωμένο.
Όταν όμως μια πυρκαγιά ξεκινάει κοντά σου και απειλεί εσένα και την περιουσία σου, σε καμία περίπτωση δε το λες χαριτωμένο και ευχάριστο.
Ασχέτως από τους καθημερινούς χάρτες επικινδυνότητας για πυρκαγιά, που δημοσιεύει το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ήδη από τις αρχές του Ιουνίου οι πυρκαγιές είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο στο Νομό Θεσσαλονίκης.
Δεν έχει σημασία αν πρόκειται για χορτολιβαδικές, δασικές ή για αστικές πυρκαγιές. Άλλωστε για να είμαστε ειλικρινείς η ορολογία “Κλιματική Κρίση”, δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα πολιτικό κατασκεύασμα.
Στην ουσία ζούμε μια Κλιματική μεταβολή και την Ανθρωπιστική κρίση, την οποία δημιουργεί η μεταβολή αυτή.
Οι άνθρωποι ΔΕ προσπαθούν να σώσουν τη Φύση.
Προσπαθούν να σώσουν τον ΕΑΥΤΟ τους από τη Φύση.
Το κλίμα του πλανήτη μας δεν ήταν ποτέ αμετάβλητο και καλό είναι να μη λησμονούμε τον τεράστιο ρόλο που παίζει σε αυτό , ο ήλιος και η δραστηριότητά του.
Εποχές των παγετώνων,ξηρασίες και κλιματικές διαταραχές υπήρχαν από την απαρχή του Cosmos.
Όπως και να έχει όμως, οι πυρκαγιές πλέον, έχουν αρχίσει να μας απασχολούν καθημερινά και κάθε χρόνο και περισσότερο.
Είναι πολύ εύκολο να κριτικάρουμε τους πάντες και τα πάντα, καθήμενοι στον ψηφιακό “καναπέ” των σόσιαλ μίντια και των ιντερνετικών καφενείων.
Οι περισσότερες πυρκαγιές ξεκινούν από ανθρώπινο χέρι και ελάχιστες από φυσικά φαινόμενα όπως κεραυνοί και ξηρές καταιγίδες (σχεδόν το 2-4%).
Το ανθρώπινο χέρι αφορά κυρίως την αμέλεια (περίπου 30%) αλλά να μη ξεχνάμε και το προμελετημένο χέρι.
Αλλά τί σημασία έχουν όλα αυτά;Η πυρκαγιά μπορεί να αποβεί μοιραία,ασχέτως των λόγων πυροδότησής της.
Όπως και στις πρώτες βοήθειες,έτσι και στις πυρκαγιές, ο χρόνος είναι ο μεγαλύτερος εχθρός.
Και για αυτό το λόγο οφείλουμε να δώσουμε την μέγιστη προσοχή μας στην πρόληψη.
Ευτυχώς τις περισσότερες πυρκαγιές στο Νομό Θεσσαλονίκης (αλλά και στην υπόλοιπη επικράτεια), η Πυροσβεστική Υπηρεσία, καταφέρνει να τις τελειώσει πριν πάρουν καταστροφικές διαστάσεις.
Μια Πυροσβεστική Υπηρεσία υποστελεχωμένη και με ανθρώπους οι οποίοι πολλές των περιπτώσεων με συνεχόμενα 36ωρα στην πλάτη τους κάθε εβδομάδα.
Όταν μια πυρκαγιά ξεκινήσει να γίνεται μεγάλη και η τοπική Πυροσβεστική Υπηρεσία, οι Ο.Τ.Α. και οι Εθελοντικές ομάδες δε μπορούν να την ελέγξουν, δυνάμεις από άλλους Νομούς θα καλεστούν να συνδράμουν.
Να το πούμε με πιο απλό τρόπο. Αν εσύ βάλεις να κάψεις κλαδιά στο χωράφι σου στην Κατερίνη και σου ξεφύγει και αρχίσει να γίνεται το έλα να δεις, είναι πολύ πιθανό να ξεκινήσουν από τη Θεσσαλονίκη οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με σκοπό να συνδράμουν για το δικό σου λάθος.
Και με αυτό τον τρόπο η Θεσσαλονίκη εκείνες τις ώρες, μένει εκτιθέμενη με λιγότερες δυνάμεις κατάσβεσης.
Τον κόπο, τα κρατικά έξοδα και την κούραση των εμπλεκόμενων να τα βάλουμε και αυτά στην εξίσωση.
Σαφώς και έχουν αρχίσει να γίνονται κάποια θετικά βήματα,όσο αφορά την πρόληψη και την καταστολή και αυτό δε μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς άνω των 40 χρονών.
Μέτρα πυρασφάλειας,εξοπλισμοί,εθελοντικές ομάδες κ.τ.λ.
Φαντάσου όμως να αφιέρωνε ο κάθε Ελληνας 2 και μόνο ώρες κάθε εβδομάδα από τη ζωή του, για να βρίσκεται κάπου ψηλά και να κοιτάζει για τυχόν καπνό και πυρκαγιά.
Πόσες πυρκαγιές μπορείς να “δώσεις” στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και να προλάβουν τον κακό;
Έστω και μία μονάχα αρκεί!!
(Δίνω πυρκαγιά στην Πυροσβεστική Υπηρεσία σημαίνει πως τους ενημερώνω για καπνό ή πυρκαγιά που δε το γνώριζαν ήδη, πριν καλέσω στο 199).
Αν δεν αναλάβουμε δράση εμείς οι ίδιοι ως πολίτες και δεν αφιερώσουμε ένα ελάχιστο χρόνο της ζωής μας σε δράσεις προφύλαξης και πρόληψης, τίποτα δε θα λυθεί από μόνο του και από τους άλλους.
Οι άλλοι είμαστε εμείς οι ίδιοι.
Για αυτό λοιπόν, γίνε “πυροφύλακας” του τόπου σου έστω και 1 ώρα, και πίστεψέ με μόνο καλό θα κάνεις στον εαυτό σου πρωτίστως και στον τόπο σου δευτερευόντως.
Το μόνο πράγμα που χρειάζεται εσύ να κάνεις, είναι να βλέπεις και να ειδοποιήσεις.Τίποτε άλλο.
Τα υπόλοιπα αφορούν τους επαγγελματίες του είδους.
* Η φωτογραφία αφορά πυρκαγιά στην ευρύτερη περιοχή του Λαγκαδά την 1 Ιουλίου, λίγο πριν νυχτώσει και επιστρέψω σπίτι ,έπειτα από ώρες πυροφύλαξης στη ΖΕΠ Κισσός, ως πιστοποιημένο μέλος Πυρασφάλειας/Πυροπροστασίας και κατάσβεσης των Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας Πανοράματος.