Γυρίσματα στην Ελλάδα; Ναι, ευχαριστώ!

της Κύας Τζήμου Η Ελλάδα έχασε πολλές ευκαιρίες να φιλοξενήσει κινηματογραφικά συνεργεία στο έδαφός της. Καιρός να γυρίσει σελίδα. Οι κινηματογραφικές ταινίες, ιδίως οι χολιγουντιανές, έχει αποδειχτεί ότι μπορούν να λειτουργήσουν σαν κράχτης μοναδικός για την χώρα όπου διαδραματίζονται. Ο κινηματογραφικός τουρισμός δεν είναι μύθος. Μεγάλες παραγωγές αύξησαν τον τουρισμό της χώρας των γυρισμάτων κατακόρυφα. […]

Κύα Τζήμου
γυρίσματα-στην-ελλάδα-ναι-ευχαριστώ-44948
Κύα Τζήμου
mama_mia.jpg

της Κύας Τζήμου

Η Ελλάδα έχασε πολλές ευκαιρίες να φιλοξενήσει κινηματογραφικά συνεργεία στο έδαφός της. Καιρός να γυρίσει σελίδα. Οι κινηματογραφικές ταινίες, ιδίως οι χολιγουντιανές, έχει αποδειχτεί ότι μπορούν να λειτουργήσουν σαν κράχτης μοναδικός για την χώρα όπου διαδραματίζονται. Ο κινηματογραφικός τουρισμός δεν είναι μύθος. Μεγάλες παραγωγές αύξησαν τον τουρισμό της χώρας των γυρισμάτων κατακόρυφα. Θα μπορούσε να γίνει κι εδώ. Και όσο πιο μεγάλη η παραγωγή τόσο μεγαλύτερο το αντίκρυσμα. Αν κάνουμε έναν μικρό απολογισμό των σχετικά πρόσφατων ταινιών που γυρίστηκαν σε ελληνικό έδαφος θα δούμε ότι αυτό αληθεύει. To Πήλιο (Νταμούχαρη) και η Σκόπελος είδαν την τουριστική τους κίνηση να αυξάνεται μετά την προβολή της ταινίας Mama Mia, το ίδιο και η Κεφαλονιά με το “Μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι”. Πέρυσι τα «Δυο πρόσωπα του Ιαναουαρίου» ήταν η πρώτη παραγωγή που πήρε άδεια για γυρίσματα στον Παρθενώνα, ενώ η Πύλος έγινε διάσημη χάρις στα γυρίσματα του «Λίγο μετά τα Μεσάνυχτα, ενώ το τοπίο της Σαντορίνης άνοιξε την δεύτερη ταινία της Λάρα Κροφτ.

Για να δούμε όμως ποιες μελλοντικές ταινίες έχουν συμπεριλάβει στην παραγωγή τους γυρίσματα στην Ελλάδα.

Εικόνα: Ελένη Βράκα

*Ο Κώστας Γαβράς μπορεί να γύρισε την ταινία που ουσιαστικά μετέφερε στην οθόνη την ιστορία της δολοφονίας Λαμπράκη και της πολύκροτης δίκης που ακολούθησε, που τον έκανε διάσημο στην Αλγερία («Ζ»), αλλά φαίνεται πως μετά την κρίση έχει αποφασίσει να βάλει πολλή Ελλάδα σε ταινίες που περνούν απ΄τα «χεράκια» του. Έτσι η εταιρεία παραγωγής που που έχει μαζί με τη σύζυγό του έφερε το κινηματογραφικό συνεργείο της ταινίας, “Στην ηλικία μου ακόμα κρύβομαι για να καπνίσω”, που βασίζεται στο επιτυχημένο θεατρικό έργο της γαλλο-αλγερινής Ραιάνα Ομπερμάγιερ, στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στον χώρο του Μπέη Χαμάμ (Λουτρά ο Παράδεισος). Τα γυρίσματα στην Ελλάδα, ανέλαβε η “Blonde Productions”, της Φένιας Κοσοβίτσα και πραγματοποιήθηκαν φέτος το καλοκαίρι. Η εταιρία της Φένιας Κοσοβίτσα ετοιμάζει άλλη μια παραγωγή με γυρίσματα στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Ρόδο. Πρόκειται για το «Γυρίζοντας τον κόσμο» των Delphine και Muriel Coulin που αφορά στην επιστροφή Γάλλων στρατιωτών από το Αφγανιστάν και εστιάζει σε δύο γυναίκες στρατιώτες που υπηρετούσαν στο γαλλικό στρατό και κατά την επιστροφή τους στην πατρίδα τους, σταμάτησαν στη Ρόδο. Φήμες ήθελαν τον Γαβρά να σχεδιάζει ταινία με ήρωα τον Βαρουφάκη που προήλθαν μάλλον από το γεγονός ότι ο σκηνοθέτης με τη γυναίκα πέρασαν το καλοκαίρι, κατά τη διάρκεια των διακοπών τους, μια μέρα στην Αίγινα με το ζεύγος Βαρουφάκη. Ο Κώστας Γαβράς διέψευσε κατηγορηματικά τις φήμες.

*Η πέμπτη (ατιτλοφόρητη) συνέχεια των ταινιών Μπορν, επαναφέρει τον Πολ Γκριγκρας και τον Ματ Ντέιμον στα πλατό των franchise ταινιών και ετοιμάζεται για γυρίσματα στην Ελλάδα, πράγμα που είχε ξανακάνει στην πρώτη ταινία της σειράς «Χωρίς ταυτότητα». Εκεί είδαμε στο τέλος της ταινίας τον Μπορν να συναντά την Φράνκα Ποτέντε στην Μύκονο και τον Moby να κλείνει χαρακτηριστικά την ταινία με το «Extreme Ways». Αυτή τη φορά η ταινία θα ανοίξει με Ελλάδα.

*Είναι γνωστό ότι οι Κινέζοι εξάγουν τους περισσότερους τουρίστες από κάθε άλλη χώρα. Και τα κίνητρα για να επιλέξουν προορισμό οι Κινέζοι είναι συχνά κινηματογραφικά. Έτσι δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητη η επιλογή μιας νέας κινεζικής κινηματογραφικής παραγωγής (“The Memory Seller”) να κάνει γυρίσματα στην Ελλάδα. Η πρωτοβουλία αυτή στηρίζεται στην μεγάλη επιτυχία της ταινίας “Beijing Love Story” που βασίστηκε στην άκρως δημοφιλή ομώνυμη τηλεοπτική σειρά και έσπασε τα κινεζικά ρεκόρ κινηματογραφικών εισπράξεων και φέρνοντας ορδές κινέζων τουριστών στη Σαντορίνη όπου γυρίστηκε.

*Η πρώτη φορά που είδαμε τον μικρό Τζατζίκι στην μεγάλη οθόνη ήταν πριν από 16 χρόνια, στην ταινία «O Τζατζίκι, η Μαμά και ο Αστυνομικός» (1999), της Σουηδής σκηνοθέτιδας Ella Lemhagen, βασισμένης στα διάσημα βιβλία Μόνι Νίλσον με ήρωα τον Τζατζίκι, ένα αγόρι από τη Στοκχόλμη που ονειρεύεται να επιστρέψει στην Ελλάδα και να γνωρίσει τον πατέρα του, έναν Έλληνα ψαρά, ενώ η Σουηδή, τραγουδίστρια/κιθαρίστρια μητέρα του προσπαθεί να κάνει καριέρα ως rockstar. Η ταινία είχε κερδίσει την Κρυστάλλινη Άρκτο στο Φεστιβάλ του Βερολίνου και είχε γνωρίσει μεγάλη επιτυχία σε όλο τον κόσμο. Η νέα τρίτη ταινία της σειράς, με σκηνοθέτη τη Lisa James-Larsson, φέρει τον τίτλο «Tsatsiki, Dad and the Olive War» και γυρίστηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα (Κρήτη) με τον μικρό να επιστρέφει στο χωριό του ανιμετωπίζοντας μια διαφορετική Κρήτη, αυτήν της κρίσης.

Είναι ηλίου φαεινότερον ότι το Υπουργείο Πολιτισμού πρέπει να φροντίσει να κάνει κινήσεις ανταποδοτικές και να ελαφρύνει την γραφειοκρατία που απαιτείται ώστε να προσελκύσει μεγάλες κινηματογραφικές παραγωγές στην Ελλάδα, αφού το κέρδος που τελικά θα αποκομίσει δεν έχει να κάνει με τα μισθώματα που θα λάβει από τις παραγωγές αλλά με την προώθηση της Ελλάδας σαν τόπο προορισμού με μεγάλα οφέλη στην άνοδο του τουρισμού.

*Ξένες παραγωγές με γυρίσματα στην Ελλάδα με χρονολογική σειρά: Το παιδί και το δελφίνι (1952-Ύδρα) Τα κανόνια του Ναβαρόνε (1961- Ρόδος) Φαίδρα (1962-Ύδρα) Ζορμπάς (1964 – Κρήτη) Topkapi (1964 – Καβάλα) Πάτον (1970 – Κρήτη) Το εξπρές του μεσονυχτίου (1978 ) Για τα μάτια σου μόνο (1981- Μετέωρα) Summer Lovers (1982 – Σαντορίνη) Το Απέραντο Γαλάζιο (1988 – Αμοργός) Shirley Valentine (1989- Μύκονος) O Τζατζίκι, η Μαμά και ο Αστυνομικός (1999-Κρήτη) Το Μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι (2001- Κεφαλονιά) The Cat’s Meow (2001- Κυπαρισσία) Bourne Identity (2002- Μύκονος) Boat Trip (2002) Lara Croft Tomb Raider: The Cradle of Life (2003 – Σαντορίνη) The Sisterhood of the Traveling Pants 1 &2 (2005 και 2008- Σαντορίνη) Mama Mia! (2008 – Σκιάθος και Σκόπελος) Έρωτας αλά Ελληνικά/ My life in ruins (2009-Αθήνα, Ολυμπία) The Inbetweeners Movie (2011-Κρήτη) Πριν τα Μεσάνυχτα (2013-Πελοπόννησος) Τα 2 πρόσωπα του Ιανουαρίου (2014-Κρήτη-Ακρόπολη)

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα