H απορία της ημέρας

Εικόνα: Υρώ Σημαιοφορίδου Γιατί επιλέγεις μια χώρα της οποίας την αγορά τουρισμού με πολύ κόπο και δυσκολίες κατάφερε να ανοίξει η χώρα (ιδίως στην Β. Ελλάδα) να δοκιμαστεί εν μέσω θέρους πιλοτικά και μάλιστα χωρίς να σε υποχρεώνει κανείς για την επιλογή σου; Εκτός κι αν υπάρχει κρυφή ατζέντα παρακώλυσης του τουρισμού από την γείτονα […]

Parallaxi
h-απορία-της-ημέρας-43408
Parallaxi
ag._paylos_5.jpg

Εικόνα: Υρώ Σημαιοφορίδου

Γιατί επιλέγεις μια χώρα της οποίας την αγορά τουρισμού με πολύ κόπο και δυσκολίες κατάφερε να ανοίξει η χώρα (ιδίως στην Β. Ελλάδα) να δοκιμαστεί εν μέσω θέρους πιλοτικά και μάλιστα χωρίς να σε υποχρεώνει κανείς για την επιλογή σου; Εκτός κι αν υπάρχει κρυφή ατζέντα παρακώλυσης του τουρισμού από την γείτονα χώρα.

Την είδηση πήραμε από το προφίλ της σελίδα Omorfa taxidia στο facebook και σας την αναμεταδίδουμε:

“Στη γειτονική Τουρκία ένα από τα βασικά θέματα που απασχολούν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης είναι η δυσκολία για την εκδοσή βίζας για την Ελλάδα. Αυτό κάνει κάποιους να ακυρώσουν τις διακοπές τους στη χώρα μας και να επιλέξουν άλλο προορισμό. Κυρίως ακυρώνουν οι μεμονωμένοι (οικογένειες, παρέες κλπ) που ξοδεύουν και τα περισσότερα. Οι περιοχές που πλήττονται περισσότερο είναι η Αλεξανδρούπολη, η Καβάλα, η Θεσσαλονίκη και η Χαλκιδική που με πολύ κόπο και δυσκολίες κατάφεραν να ανοίξουν τη συγκεκριμένη αγορά.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό όταν μέχρι πριν από μερικούς μήνες όλα κυλούσαν ομαλά στο θέμα της έκδοσης βίζας από τις ελληνικές προξενικές αρχές και τα συνεργαζόμενα visa centers;

Όλα ξεκίνησαν όταν μετά από αναβολές αποφασίστηκε από τις αρμόδιες αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πως από 1 Οκτωβρίου 2015 όποιος κάνει αίτηση για εκδοσή βίζας Σέγκεν, θα πρέπει να παρουσιάζεται αυτοπροσώπως στο κοντινότερο προξενείο της χώρας όπου καταθέτει την αίτηση, για να δώσει βιομετρικά στοιχεία (δακτυλικά αποτυπώματα, κλπ). Κοντολογίς από 1 Οκτωβρίου γίνονται πιο περίπλοκες οι διαδικασίες για την εκδοσή Βίζας Σέγκεν τις δυσάρεστες συνέπειες των οποίων θα δούμε σε λίγους μήνες.

Η Ελλάδα για ανεξήγητους λόγους αποφάσισε να το εφαρμόσει πιλοτικά όχι σε κάποια χώρα όπως η Ουκρανία που είναι αισθητά λιγότεροι αυτοί που καταθέτουν αίτηση στα ελληνικά προξενεία για βίζα Σέγκεν ή σε μια άλλη παρόμοια χώρα, αλλά στην Τουρκία απ’ όπου φέτος αναμέναμε ρεκόρ τουριστών με πάνω από ένα εκατομμύριο αφίξεις.

Η εξέλιξη αυτή μας βρήκε με τις συνήθεις ελλείψεις σε οργάνωση, υλικοτεχνική υποδομή και ανθρωπινό δυναμικό, με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται αιτήσεις που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν άμεσα.

Μαθαίνουμε πως δίνεται προτεραιότητα στα γκρουπ και σ΄ αυτούς που είχαν παλαιότερα εκδώσει βίζα Σέγκεν καθώς τα στοιχεία τους υπάρχουν στο σύστημα. Πριν δέκα μέρες το σύστημα είχε πέσει για τρεις μέρες, με αποτέλεσμα να αυξηθεί ακόμη περισσότερο ο αριθμός των αιτημάτων που εκκρεμούν. Σήμερα όποιος κάνει αίτηση για βίζα παίρνει ραντεβού για μετά τον δεκαπενταύγουστο οπότε αντίο Ελλάδα ενώ εξυπηρετούνται αυτοί που έκαναν αίτηση στις 20 Ιουνίου.

Το δυστύχημα είναι ότι αυτό συμβαίνει σε μια τουριστική αγορά που δεν επηρεάστηκε καθόλου από τις πολιτικο-οικονομικές εξελίξεις στη χώρα μας και το ενδιαφέρον για διακοπές στην Ελλάδα είναι μεγάλο. Ιδιαίτερα την επόμενη εβδομάδα που αρχίζει το Μπαϊράμι και θα ταξιδέψουν δεκάδες χιλιάδες Τούρκοι στο εξωτερικό.

Μια λύση που βρίσκουν αρκετοί Τούρκοι είναι να απευθύνονται στα προξενεία της Ισπανίας και της Ιταλίας για να εκδώσουν βίζα Σέγκεν, την οποία θα χρησιμοποιήσουν για να έρθουν στην Ελλάδα. Οι Ισπανοί και οι Ιταλοί, καλύτερα οργανωμένοι διεκπεραιώνουν την αίτηση μέσα σε τρεις μέρες από την κατάθεση. Ωστόσο αυτό εκτός του ότι κάνει την χώρα μας να χάνει πολλά έσοδα από το αντίτιμο που πληρώνουν οι ενδιαφερόμενοι για τη βίζα, δημιουργεί έναν άγχος στους Τούρκους για το αν στις εισόδους της χώρας γίνουν δεκτοί, καθώς η πρώτη χώρα υποδοχής δεν θα είναι αυτή από το προξενείο της οποίας εκδόθηκε η βίζα.

Το θέμα είναι ότι στην κατάσταση που είμαστε κάθε τουρίστας είναι πολύτιμος. Πολλούς τουρίστες τους έδιωξε η εικόνα που δημιουργήθηκε για την Ελλάδα τους τελευταίους μήνες. Είναι κρίμα να διώχνουμε και εμείς από την έλλειψη οργάνωσης υλικοτεχνικής υποδομής και προσωπικού.

Ήδη υπάρχουν πολλές ακυρώσεις από την Τουρκία και οσονούπω οι ξενοδοχειακές Ενώσεις αναμένεται να βγάλουν ανακοινώσεις και να ζητούν από την πολιτεία την λύση του προβλήματος πριν είναι πολύ αργά.

Βέβαια ξενοδόχοι μας είπαν πως εδώ και πολλές μέρες ενημέρωσαν για το πρόβλημα την υπουργό Τουρισμού την κα Κουντουρά, ζητώντας να δώσει λύση, ωστόσο αυτή αρκέστηκε να τους απαντήσει με το φωτεινό της χαμόγελο.”

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα