H «μεγάλη παραίτηση» (ήρθε και) στην Ελλάδα

Η τουριστική περίοδος ξεκίνησε, αλλά οι θέσεις εργασίας μένουν κενές. Πώς γίνεται να συμβαίνει αυτό στην Ελλάδα με την ανεργία των νέων στα ύψη;

Μίλτος Τόσκας
h-μεγάλη-παραίτηση-ήρθε-και-στην-ελλ-929721
Μίλτος Τόσκας

Παρ΄ότι η τουριστική περίοδος ξεκίνησε δυναμικά υπάρχει δυσκολία στην κάλυψη κάποιων θέσεων εργασίας κυρίως στα νησιά. 

Στην Ελλάδα που η ανεργία, ειδικά των νέων, έχει χτυπήσει ταβάνι μπορεί να συμβαίνει κάτι τέτοιο; Πού οφείλεται;

To φαινόμενο γεννήθηκε κι αναπτύχθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και την Μεγάλη Βρετανία (μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η έρευνα των καθηγητών Οικονομικών Κάρλος Καρίγιο-Τουντέλα, Άλεξ Κλάιμο και Ντέιβιντ Ζέντλερ-Μουνρό στο Πανεπιστήμιο του Essex) την προηγούμενη διετία κι αφορούσαν στην πλειοψηφία τους ανθρώπους μέσης ηλικίας.

Τότε ο Διεθνής τύπος ανέφερε πως η «Η Μεγάλη Παραίτηση είναι σαν ένα τρένο, που έχει αναπτύξει ταχύτητα και όλη αυτή η ορμή είναι δύσκολο να επιβραδυνθεί, αλλά ορισμένοι εργαζόμενοι κατεβαίνουν από το τρένο και άλλοι νεότεροι ανεβαίνουν». 

Δικαιολογήθηκε ως έναν βαθμό από τον Benjamin Granger, επικεφαλής της συμβουλευτικής εταιρείας για θέματα εργαζομένων Qualtrics με τα εξής λόγια «Όταν έρχονται αντιμέτωποι με την προοπτική του θανάτου, οι άνθρωποι σίγουρα συμπεριφέρονται διαφορετικά. Οι άνθρωποι βλέπουν τη δουλειά με πολύ διαφορετικό πρίσμα».

Τhe Great Resignation” και “Big Quit” είναι οι δύο ονομασίες που έχει πάρει το κύμα μαζικών αποχωρήσεων από την εργασία διεθνώς. Οι άνθρωποι λένε όχι στους εξοντωτικούς ρυθμούς και αναζητούν τρόπους να εξισορροπήσουν δουλειά και προσωπική ζωή. Σταδιακά οι ηλικίες που επέλεγαν την εθελούσια έξοδο άρχισαν να μειώνονται θεαματικά.

 Η νέα αυτή τάση έφτασε στην Ευρώπη και φυσικά στην πατρίδα μας. Στην «Καθημερινή» (9.5.22) γίνεται λόγος για μαζική φυγή και μεγάλα κενά στους κλάδους του τουρισμού και του επισιτισμού (αναφέρεται χαρακτηριστικά πως υπάρχουν 50.000 θέσεις εργασίας κενές).

Αρκετοί επιστήμονες συνδέουν την “μεγάλη παραίτηση” (ο όρος ανήκει στον Άντονι Κλοτς και διατυπώθηκε την άνοιξη του 2021) με την μεγάλη απογοήτευση – δυσαρέσκεια των ανθρώπων από τις συνθήκες εργασίας τους και τις κοινωνικές ανισότητες που συνεχώς κλιμακώνονται. 

Η εκτεταμένη εργασιακή εξουθένωση (burnout) και το συνεχές άγχος οδηγούν άνδρες και κυρίως γυναίκες σε ψυχολογικό τέλμα. Η συνθήκη της τηλεργασίας έπαιξε τον δικό της ρόλο. Kι αν στις ΗΠΑ μπορούμε να μιλήσουμε για “μία μεγάλη απεργία” τι συμβαίνει στην Ευρώπη και την Ελλάδα;

Οι συγκεκριμένες θέσεις εργασίας αφορούν ειδικότητες χαμηλής εξειδίκευσης, οι εργαζόμενοι εκεί αμείβονται με πενιχρά ποσά και τα ωράρια είναι εξοντωτικά. Η εργασία “υποδηλώνεται” και “υποαμείβεται“. 

Τα δύο τρίτα των millennials που άφησαν τη δουλειά τους το 2021 σε παγκόσμια κλίμακα ανέφεραν λόγους ψυχικής υγείας, σύμφωνα με έρευνα της Mind Share Partners, και το ποσοστό για το Gen Z ήταν ακόμη υψηλότερο, στο 81%. 

Φτάνουμε επομένως μετά τα δύο διαδοχικά lockdown νέοι και μεγαλύτεροι να προτιμούν να εισπράττουν το επίδομα ανεργίας από το να κυνηγούν αμφίβολα ημερομίσθια. Μπορεί όμως ένας τόπος να ορθοποδήσει με αυτόν τον τρόπο;

Η “Μεγάλη Παραίτηση” σήμερα καταλήγει να αφορά τις ηλικίες κάτω των 40 ετών, αλλά και οι γενιές των Millennials (γεννημένοι μεταξύ 1980 και τέλη της δεκαετίας του 1990) και της Generation Z κάνουν οικογένεια και αγοράζουν σπίτια πολύ αργότερα από τους προγόνους τους – αν όχι καθόλου. Αυτό τους οδηγεί σε διαδοχικούς προβληματισμούς που καταλήγουν να γίνονται βαθιά υπαρξιακοί με αποτέλεσμα την υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου και της καθημερινότητας.

Οι αλλαγές που συντελούνται τα τελευταία χρόνια είναι κοσμογονίκες. Ολοένα πράγματα και καταστάσεις που θεωρούνται δεδομένα ανατρέπονται. Συναισθήματα όπως ο φόβος κι η αμφιβολία κυριαρχούν. Αναζητείται ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο που θα βασίζεται στη διατήρηση της αξιοπρέπειας κάθε οντότητας για να προχωρήσουμε όλοι μαζί ένα βήμα μπροστά.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα