Parallax View

Happy Pride month στην ελληνική δημόσια διοίκηση

Ένα επιμορφωτικό πρόγραμμα που μιλά με τον πιο εύγλωττο και άμεσο τρόπο για την εγγύηση και την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων μας

Parallaxi
happy-pride-month-στην-ελληνική-δημόσια-διοίκηση-1023185
Parallaxi

Λέξεις: Λαμπρίνα Βετσοπούλου

Ο μήνας υπερηφάνειας είναι εδώ! Πορεία υπερηφάνειας (pride) στη Θεσσαλονίκη στις 24.06 (στην Αθήνα έγινε στις 10.06) κι ας δούμε πώς συμμετέχει η Δημόσια Διοίκηση σε αυτή την ευρύτερη συζήτηση για την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα. 

Συχνά επικρίνουμε την Δημόσια Διοίκηση για έλλειψη αντανακλαστικών. Τίποτα όμως δεν πηγαίνει περισσότερο κόντρα σε στερεότυπα δεκαετιών για τις/ους δημοσίους υπαλλήλους και την Δημόσια Διοίκηση από την διοργάνωση του επιμορφωτικού σεμιναρίου για την Διασφάλιση της Ισότητας και των δικαιωμάτων των ατόμων της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ στη δημόσια διοίκηση, που υλοποιείται από το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης ήδη από το 2022. 

Η ίδια η θεματική θεωρείται ακόμη και σήμερα ταμπού για πάρα πολλά άτομα ενώ από άλλα άτομα γίνεται αντιληπτή ως επιβολή ατζέντας.

Η Ελλάδα πλέον είναι κομμάτι μιας παγκοσμιοποιημένης πραγματικότητας είτε αυτό μας αρέσει είτε όχι. Και οι πολίτες της, οι κάτοικοι της χώρας αυτής, οι επισκέπτριες και οι επισκέπτες της, οι μαθητές και οι μαθήτριες στα σχολεία μας έχουν προσλαμβάνουσες που αλλάζουν με ρυθμούς ταχύτατους, βοηθούντος του διαδικτύου. Η χώρα μας λοιπόν βρίσκεται ανάμεσα στις πρώτες χώρες εντός Ε.Ε. που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (2020) και εκπόνησε την δική της Εθνική Στρατηγική για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων (2021).

Η ανάγκη για επιμόρφωση των δημοσίων υπαλλήλων πάνω σε ζητήματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας ήταν μεταξύ των συμπερασμάτων της επιτροπής που συγκλήθηκε για την σύνταξη της Εθνικής Στρατηγικής. Έτσι, το ΕΚΔΔΑ προχώρησε με πολύ γρήγορους ρυθμούς στην σχεδίαση και υλοποίηση ενός επιμορφωτικού προγράμματος για το σύνολο των υπαλλήλων της Δημόσιας Διοίκησης. Στην αρχή τα βήματα ήταν δειλά, έναν χρόνο όμως μετά η προσέλευση δημοσίων υπαλλήλων στο πρόγραμμα είναι αμείωτη και το πρόγραμμα συνεχίζεται. 

Η εμπειρία από αυτόν τον ένα χρόνο διεξαγωγής του σεμιναρίου είναι πολύ πλούσια. Πρακτικά, στο πλαίσιο του επιμορφωτικού αυτού προγράμματος εντοπίζονται τα δικά μας προσωπικά όρια, τα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις που φέρουμε, πολλές φορές χωρίς να το συνειδητοποιούμε, και που μας εμποδίζουν κατά την άσκηση των καθηκόντων μας να κάνουμε πράξη τα όσα αναφέρονται σε συμπεριληπτικά κείμενα πολιτικής. 

Επίσης, μέσα από την ανάδειξη καλών πρακτικών κατά την διάρκεια του προγράμματος, αναγνωρίζονται τα όρια που τίθενται σε διαδικασίες και κείμενα, όταν δεν υπάρχει η διάσταση του φύλου ή η διάσταση της προσβασιμότητας σε αγαθά και υπηρεσίες στα κείμενα πολιτικής που καλούνται να εφαρμόσουν οι δημόσιοι υπάλληλοι. 

Ακόμα, με αφορμή ζητήματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας οι ίδιες/οι οι επιμορφούμενες/οι εισφέρουν τις δικές τους μαρτυρίες από την υπηρεσία τους σχετικά με σειρά εμποδίων που αντιμετωπίζουν

και άλλες ειδικές ομάδες πληθυσμού, όπως για παράδειγμα τα άτομα με αναπηρία, άτομα με προσφυγικό/μεταναστευτικό υπόβαθρο, άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας κτλ. 

Είναι κάτι καινούργιο αυτό; Όχι βέβαια. Έχει όμως τεράστια σημασία η συνειδητοποίησή του στο πλαίσιο μιας ανθρωποκεντρικής προσέγγισης στην εξυπηρέτηση των πολιτών από την Δημόσια Διοίκηση τόσο για τις/ους δημοσίους υπαλλήλους όσο και για όσες/ους προχωρούν στην σύνταξη κειμένων πολιτικής, κανονιστικών διατάξεων και στον σχεδιασμό πολιτικών και διαδικασιών. 

Υπ’ αυτή την έννοια το επιμορφωτικό αυτό πρόγραμμα μιλά με τον πιο εύγλωττο και άμεσο τρόπο για την εγγύηση και την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων μας σε κοινωνίες προόδου και κοινότητες συνοχής, συμπερίληψης και όχι αποκλεισμού και ρητορικής μίσους, όποια και αν είναι η ξεχωριστή εκείνη ιδιότητα που φέρουμε και μας ξεχωρίζει από τον κανόνα και την νόρμα, είτε αυτό είναι η ταυτότητα φύλου μας, είτε η έκφραση φύλου μας, είτε τα χαρακτηριστικά φύλου μας, είτε ο τρόπος που επιτελούμε το φύλο μας κοινωνικά, είτε η εθνοτική μας καταγωγή, είτε η θρησκεία μας, είτε η αναπηρία μας, είτε άλλα προβλήματα υγείας (σωματικής και ψυχικής) που αντιμετωπίζουμε, είτε ακόμη ακόμη και η ηλικία μας. Γι’ αυτό και το πρόγραμμα στο Ινστιτούτο Επιμόρφωσης του ΕΚΔΔΑ συνεχίζεται και προσαρμόζεται συνέχεια στις ανάγκες των υπαλλήλων που το επιλέγουν, για να είναι η χώρα μας ένα κράτος δικαίου κατ’ ουσίαν και όχι κατ’ όνομα. Και για να προετοιμαστούμε κατάλληλα για το ΕuroPride της Θεσσαλονίκης που θα γίνει το 2024

Πρόγραμμα υλοποιούμενων σεμιναρίων από το ΕΚΔΔΑ 

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα