Parallax View

Η άνοδος, η πτώση και η επιστροφή της Έκθεσης

Λέξεις: Δρ. Κυριάκος Αρ. Ποζρικίδης – Διευθύνων Σύμβουλος Δ.E.Θ. ΑΕ Εικόνα: Γιάννης Σιμητόπουλος Η πορεία της ΔΕΘ-HELEXPO τα τελευταία 25 χρόνια είναι διανθισμένη από γεγονότα, τα οποία σημάδεψαν την ιστορία του εθνικού εκθεσιακού φορέα και οδήγησαν την εταιρεία στο σήμερα, όπου τα προβλήματα του παρελθόντος και παρά την σημερινή οικονομική κρίση δείχνει να ξεπερνιούνται προκειμένου […]

Parallaxi
η-άνοδος-η-πτώση-και-η-επιστροφή-της-έκ-31800
Parallaxi
ote.jpg

Λέξεις: Δρ. Κυριάκος Αρ. Ποζρικίδης – Διευθύνων Σύμβουλος Δ.E.Θ. ΑΕ

Εικόνα: Γιάννης Σιμητόπουλος

Η πορεία της ΔΕΘ-HELEXPO τα τελευταία 25 χρόνια είναι διανθισμένη από γεγονότα, τα οποία σημάδεψαν την ιστορία του εθνικού εκθεσιακού φορέα και οδήγησαν την εταιρεία στο σήμερα, όπου τα προβλήματα του παρελθόντος και παρά την σημερινή οικονομική κρίση δείχνει να ξεπερνιούνται προκειμένου να υλοποιηθούν νέοι αναπτυξιακοί σχεδιασμοί.

Ο πρώτος σημαντικός “σταθμός” της 25ετίας είναι το 1991, όταν και ξεκινά η κατασκευή του Συνεδριακού Κέντρου “Ι. Βελλίδης”, ενώ ολοκληρώνεται η υλοποίηση του Περιπτέρου 4.

Η Helexpo-ΔΕΘ το 1992 με το Ν.2084 της 7ης Οκτωβρίου καθιερώνεται ως ο Επίσημος Εθνικός Εκθεσιακός Φορέας της χώρας.

Το 1994 η 59η ΔΕΘ γίνεται τόπος υπογραφής μίας πολύ σημαντικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, με την οποία οι δύο χώρες εκδήλωσαν την πρόθεση τους για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη.

Μία πενταετία μετά, δηλαδή το 1997, η Θεσσαλονίκη είναι Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης και η Helexpo-ΔΕΘ, σε συνεργασία με τον αρμόδιο Οργανισμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, κάνουν πράξη την μοναδική έκθεση των “Θησαυρών του Αγίου Όρους”.

Το 1999 διασπάται η εταιρεία, “Helexpo-ΔΕΘ”, που είχε ιδρυθεί το 1977, σε δύο νέα εταιρικά σχήματα, τη “ΔΕΘ ΑΕ” και την “Ελληνικές Εκθέσεις-HELEXPO ΑΕ”, μία πρωτοβουλία, η οποία εκ του αποτελέσματος αποδείχθηκε πως δημιούργησε πολλά και μεγάλα προβλήματα για τον εθνικό εκθεσιακό φορέα.

Λίγους μήνες μετά και συγκεκριμένα την 1η Ιανουαρίου του 2000 ξεκινά να λειτουργεί το Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο στο Μαρούσι Αττικής, σηματοδοτώντας την παρουσία της εταιρίας στο λεκανοπέδιο.

Οι αρχές της πρώτης δεκαετίας της νέας χιλιετίας διακρίνονται από εξελίξεις, που επηρεάζουν ταυτόχρονα όλη την υφήλιο και στο πλαίσιο αυτό στην 66η ΔΕΘ του 2001, η τρομοκρατική επίθεση στις ΗΠΑ “παγώνει” το επιχειρηματικό κλίμα στην έκθεση και το Αμερικανικό περίπτερο κλείνει και ξανανοίγει μετά από τρεις ημέρες με αυξημένα μέτρα ασφαλείας, ενώ το 2008 οι ΗΠΑ απουσιάζουν από την 73η ΔΕΘ και δεν διοργανώνουν ξανά εθνικό περίπτερο μέχρι και σήμερα.

Την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων η Θεσσαλονίκη ψάχνει αντίβαρο και στο πλαίσιο της αποτυχημένης διεκδίκησης της Παγκόσμιας Έκθεσης ΕΧΡΟ 2008 αρχίζουν οι συζητήσεις, που αφορούν στην απαραίτητη αναβάθμιση του εκθεσιακού κέντρου της Θεσσαλονίκης. Το 2005 ο διάσημος Ισπανός αρχιτέκτονας και πολεοδόμος Σαντιάγκο Καλατράβα παρουσιάζει το όραμα του για την αναμόρφωση του εκθεσιακού κέντρου της Θεσσαλονίκης και της γύρω περιοχής, αλλά η υλοποίηση του σχεδίου αυτού τελικά δεν προχώρησε.

Το 2007 η διενέργεια εθνικών εκλογών συμπίπτει για πρώτη φορά στην ιστορία της ΔΕΘ με την δεύτερη Κυριακή της έκθεσης, με αποτέλεσμα να πληγεί η επισκεψιμότητα.

Ο εθνικός εκθεσιακός φορέας ολοκληρώνει τα τελευταία 25 χρόνια με μία θετική εξέλιξη, καθώς το 2013 πραγματοποιήθηκε η επανένωση των Δ.Ε.Θ. Α.Ε και Helexpo A.E. σε μια νέα ανώνυμη εταιρεία με τον διακριτικό τίτλο «Δ.Ε.Θ.-HELEXPO A.E». Έτσι, διευθετήθηκαν οριστικά οι οικονομικές διαφορές μεταξύ της Δ.Ε.Θ. και της HELEXPO και η νέα ενιαία εταιρεία αναπτύσσεται με ταχύ ρυθμό εμπλουτίζοντας και διεθνοποιώντας τις δραστηριότητες της.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα