Η χωροθέτηση ενός νοσοκομείου ως προεκλογικό παιγνίδι
Οι σοβαρές ενστάσεις για την επιλογή Καρατάσου για το ογκολογικό νοσοκομείο
Λέξεις: Μάκης Διάκος
Η δηλουμενη πρόθεση εγκατάστασης του νέου – και αναγκαίου – Ογκολογικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης (Ο.Ν.Θ.) στον χώρο του πρώην Στρατοπέδου Καρατάσιου με την προχειρότητα την οποία έγινε αποτελεί ένα ακόμα προεκλογικό πυροτεχνήματα τόσο της κυβέρνησης όσο και του Δημάρχου Παύλου Μελά στα όρια του οποίου τοποθετείται.
Πρόκειται περί υπερσυγκέντρωσης τριών μεγάλων Νοσοκομείων (το νέο Ο.Ν.Θ. συν αυτό του Παπαγεωργίου συν το 424 ΓΣΝ) και ενός τετάρτου, το ήδη εξαγγελθέν Παιδοογκολογικο από το ΙΠΣΝ πλησίον αυτών των τριών.
Δηλαδή δημιουργείται ένας τεράστιος όγκος ιατρικών υπηρεσιών με πολύ μεγάλη συγκέντρωση πληθυσμού σε μια περιοχή όπου δεν υπάρχει και δεν προβλέπεται καμία υποδομή μέσων μαζικής μεταφοράς (επέκταση Μετρό, γραμμή Τραμ, προαστιακός κλπ) οδικοί άξονες, στάθμευση και αντιμετώπιση προβλημάτων από την επιβάρυνση παρακείμενων περιοχών. Δηλαδή όλα τα συνοδευτικά έργα που απαιτούνται πριν γίνει τέτοια συγκέντρωση υπηρεσιών.
Αυτά τα μείζονα προβλήματα αποτελούν αυτό που ονομάζουμε παντελή έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού και περιβαλλοντικών μελετών. Αυτή η πάγια αναγκαιότητα (χωροταξικές και περιβαλλοντικές μελέτες) για να είναι βιώσιμο το αστικό τοπίο διαρκώς μετατίθεται και αντικαθίσταται από την εκάστοτε προεκλογική αναγκαιότητα.
Σου λέει, σκεφτόμενος πονηρά ο κάθε πολικάντης, ποιος θα πει όχι σε ένα νέο Ογκολογικό Νοσοκομείο; Κι αν πει όχι, διπλό το ώφελος του πολιτικάντη γιατί έτσι θα του πιστωθεί και η άρνηση που θα εκφράσει ο πολιτικός του αντίπαλος ο οποίος απλά πιστεύει στους θεσμούς. Ευτυχώς όμως όλο και περισσότερο οι πολίτες καταλαβαίνουν ότι το όχι δεν αφορά την δημιουργία του εκάστοτε Νοσοκομείου αλλά τη τυχαιότητα -στα όρια του τυχοδιωκτισμού – με την οποία χωροθετείται, δηλαδή χωρίς τις έγκαιρες και έγκυρες θεσμοθετημένες διαδικασίες που προβλέπονται, που ακόμη κι αν ακολουθήσουν αργότερα, απλά θα είναι μεθοδευμενες για να κουμπώσουν στην ήδη ειλημμένη απόφαση. Κάπως έτσι δηλαδή καταστρέψαμε τις πόλεις μας. Γνωστό το έργο και στον δήμο μας, στον δήμο Παύλου Μελά.
Γιατί είναι γνωστό πως ο δήμαρχος του Παύλου Μελά είναι ότι του δίνουν το παίρνει. Στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά του πρότειναν αρχικά πως για την παραχώρηση του θα έπρεπε να αποδεχτεί πενήντα στρέμματα οικόπεδα για τους στρατιωτικούς, αφαιρώντας αυτήν την έκταση από στον συνολικό σχεδιασμό του μητροπολιτικού πάρκου και βέβαια την πρόταση αποδέχτηκε.
Έπρεπε να γίνει κατάληψη του δημοτικού συμβουλίου για να μην περάσει αυτή και για να καμαρώνει τώρα με την ανταλλαγή του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά με 83 διαμερίσματα ιδιοκτησίας του δήμου μας. Στο ίδιο στρατόπεδο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας περιέφραξε αυθαίρετα και χωρίς οικοδομική άδεια δέκα στρέμματα μέσα στο μητροπολιτικό πάρκο Παύλου Μελά και ο αρμόδιος δήμαρχος αποδέχθηκε τον καταμερισμό και το αδιαίρετο του ενιαίου χώρου ως να πρόκειται για την αυλή του, σε αντίθεση με όλες τις μελέτες που το διαφύλασσαν.
Στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά μας απέδειξε πως είναι λίγος για να προστατεύσει τον αρχικό σχεδιασμό.. Ερχόμαστε στο νέο διακύβευμα του για το πρώην στρατοπέδου Καρατάσιου. Έτοιμος κι εκεί να αποδεχτεί ότι του προσφέρουν, σαν οικοπεδούχος που νοιάζεστε για τη καλύτερη αντιπαροχή στην οικοδόμηση του χωρίς να περνά από το μυαλό του πως αυτοί οι αδόμητοι χώροι έχουν αξία ακριβώς μόνον όταν παραμείνουν ως τέτοιοι. Ως χώροι πρασίνου, αναψυχής, άθλησης των κατοίκων, πολιτιστικής δράσης και πνεύμονα πρασίνου που τόσο έχει ανάγκη η περιοχή όντας απέναντι από τις ρυπογόνες βιομηχανίες ΤΙΤΑΝΑ και ΕΛΠΕ.
Κε Δήμαρχε, σας έδωσαν για το πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου το γήπεδο του ΠΑΟΚ, το δεχτηκατε, σας έδωσαν την ΕΚΘΕΣΗ (ΔΕΘ), τη δεχθήκατε, σας δίνουν το νέο αντικαρκινικό Νοσοκομείο, το δέχεστε κι αυτό. Δεν είστε ικανός να διαχειριστείτε το μέλλον της πόλης σας κύριε Δήμαρχε. Δεν είστε ικανός να αντιληφθείτε την έννοια του Χωροταξικού Σχεδιασμού. Τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις κάθε χωροθέτησης.
Δεν είστε σε θέση να αντιληφθείτε πως ο καρκίνος είναι πρωτίστως πρόληψη και κατόπιν θεραπεία. Αναγκαία η θεραπεία αλλά εσείς δεν είστε αρμόδιος για αυτό, είστε αρμόδιος για την πρόληψη του διαφυλάσσοντας ένα υγιές περιβάλλον για τους κατοίκους σας. Η εγγύτητα των κατοίκων του Δήμου σας σε ένα Αντικαρκινικό Νοσοκομείο είναι αστείο επιχείρημα για να χωροθετηθεί εντός των ορίων του Δήμου σας, μέσα στον μόνο ελεύθερο αδόμητο χώρο.
Η εγγύτητα για την οποία πανηγυρίζετε απλά καταστρέφει έναν μοναδικό πόλο περιβαλλοντικής ανάπτυξης που θα έπρεπε τα οφέλη του να διαχέονται σε κάθε κάτοικο, στο πνευμόνι του, στην ποιότητα του ελεύθερου χρόνου του, στην βελτίωση του κατοικήσιμου περιβάλλοντος, στην αξία του βίου του. Το Αντικαρκινικό Νοσοκομείο μπορεί να χωροθετηθεί στην Δορκάδα, το γήπεδο του ΠΑΟΚ στον Δρυμό η και στην Άσυρο, η ΕΚΘ-HELLEXPO στην Σίνδο κι όλα αυτά συνδεδεμένα με προαστιακό τραμ.
Κε Δήμαρχε μην χαίρεστε με τις εύκολες λύσεις που βολεύουν τους άλλους, τις διευκολύνσεις που τους παρέχετε μην προσπαθείτε να μας τις περάσετε για επιτυχίες σας, δεν είστε ικανός να προστατέψετε το περιβάλλον και τα ζωτικά συμφέροντα των δημοτών σας. Και θα απαντήσω στο ψευτοδίλημμα σας πως ΝΑΙ χρειαζόμαστε και θέλουμε το νέο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο, αλλά για να λύνει πρόβλημα υγείας όχι να τα επιβαρύνει με την λανθασμένη χωροθέτηση του. Προσωπικά δεν χαίρομαι μαζί σας για την πιθανολογούμενη χωροθέτηση του νέου Αντικαρκινικού Νοσοκομείου μέσα στο πρώην Στρατόπεδο Καρατάσιου, όπως δεν χάρηκα με το γήπεδο του ΠΑΟΚ η την εγκατάσταση της ΔΕΘ, όπως δεν χάρηκα με την παραχώρηση πενήντα στρεμμάτων οικοπέδου μέσα στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά που με αστείο τρόπο επιχειρήσατε να κατοχυρώσετε στο δημοτικό συμβούλιο που τελούσε υπό κατάληψη.
Επιτέλους η πολιτεία και οι τοπικοί άρχοντες ας πάψουν να ασελγούν στους ελάχιστους ελεύθερους χώρους της πόλης μας, ξεπλένοντας έτσι την ανικανότητα τους να σχεδιάσουν με πολεοδομικούς κανόνες και την ανικανότητα τους να σεβαστούν το θεσμικό πλαίσιο. Ας καταλάβουν πως έτσι απλά αναπαραγάγουν το κάκιστο μοντέλο που ήδη δημιούργησαν και βιώνουμε καθημερινά.