Η διαρκής εγκατάλειψη της Πιερίας

Του Γιώργου Τούλα Αν υπήρχε μια top five με τους ωραιότερους νομούς της Ελλάδας νομίζω η Πιερία θα βρισκόταν άνετα μέσα. Δυστυχώς όμως τον αγνοούμε. Επιδεικτικά. Σήμερα ανακοινώθηκε ένα σχέδιο δωδεκάμηνης τουριστικής ανάκαμψης της Ελλάδας. Λέγεται Δωδεκάθεο. Από τους θεούς του Ολύμπου βαφτισμένο. Έχει δράσεις σε δώδεκα τόπους της χώρας. Και ως εκ θαύματος λείπει […]

Γιώργος Τούλας
η-διαρκής-εγκατάλειψη-της-πιερίας-27434
Γιώργος Τούλας
pieria.jpg

Του Γιώργου Τούλα

Αν υπήρχε μια top five με τους ωραιότερους νομούς της Ελλάδας νομίζω η Πιερία θα βρισκόταν άνετα μέσα.

Δυστυχώς όμως τον αγνοούμε. Επιδεικτικά. Σήμερα ανακοινώθηκε ένα σχέδιο δωδεκάμηνης τουριστικής ανάκαμψης της Ελλάδας. Λέγεται Δωδεκάθεο. Από τους θεούς του Ολύμπου βαφτισμένο. Έχει δράσεις σε δώδεκα τόπους της χώρας. Και ως εκ θαύματος λείπει η κατοικία των ΘΕΩΝ. Ο Όλυμπος! Έχεις ακούσει μεγαλύτερο ανέκδοτο; Μια πραγματική ύβρις για την Πιερία. Και ένα ακόμα χαστούκι. 

Στις αρχές της δεκαετίας του ογδόντα έπαιρνα μερικές φορές το τρένο από τη Θεσσαλονίκη και επισκεπτόμουν φίλους που παραθέριζαν στα παράλια της Πιερίας. Τα κάμπινγκ της εποχής γνώριζαν μια τρομακτική άνθηση, με επισκέπτες από όλη την Ευρώπη και ιδιαίτερα την Ανατολική. Στα παλαιά ξενοδοχεία με τις πικροδάφνες και τα φερφορζέ έπιπλα στου κήπους αστοί Θεσσαλονικείς παραθέριζαν πλάι στα εξοχικά διανοούμενων της πόλης, όπως ο Μοσκώφ, ο Θασίτης, ο Ναρ. Μετά ήρθε ο πόλεμος της Γιουγκοσλαβίας. Τα σύνορα έκλεισαν, ο νομός ρήμαξε. Η Πιερία έγινε το σκηνικό πλάι στην Εθνική οδό που όλοι διέσχιζαν και κάνεις δεν σταματούσε. Στα μέσα της δεκαετίας του ενενήντα διέσχισα όλο το νομό για ένα οδοιπορικό για το περιοδικό Μετρό που έγραφα τότε. Οι αγωνίες των ανθρώπων, τόσο στα υπέροχα ορεινά χωριά του Ολύμπου, όσο και στα παράλια ήταν μεγάλες. Μια λέξη άκουγες από παντού. Εγκατάλειψη, έλλειψη επενδύσεων, αδυναμία συντονισμού.

Η Πιερία πέρασε στη δεύτερη εθνική του ελληνικού τουρισμού. Τα κάμπινγκ, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων εγκαταλείφθηκαν ή έκλεισαν, τα ξενοδοχεία πλάι στην εθνική έγιναν κτίρια-φαντάσματα, τα χωριά της, όσα διασώθηκαν ή ανακαλύφθηκαν από τους Θεσσαλονικείς, στον Όλυμπο ή τα Πιερία, έγιναν προορισμοί μερικών Σαββατοκύριακων του χειμώνα. Ως εκεί. Η χώρα των Θεών, του Ενιπέα, του Δίου, των μαγικών τόπων στον Όλυμπο έγινε μια ενοχλητική πράσινη κουκκίδα στο χάρτη που κάνεις δεν θέλησε να ασχοληθεί σοβαρά μαζί της.

Και όμως. Η Πιερία τα έχει όλα. Έχει μαγικά τόπια, απίστευτες άγνωστες εκπλήξεις, όπως τα Λείβηθρα, έχει καλούς δρόμους, εναλλαγές, όμορφα χωριά σε αντίθεση με τη Χαλκιδική, φύση που κόβει την ανάσα και δυνατότητες. Έχει όμως και τη γνωστή ελληνική αδιαφορία.

Ένα Σαββατοκύριακο εκεί σε πείθει πως πρέπει να είναι αυτοκτονικός ένας λαός που διαθέτει τέτοια αποθέματα και τα αφήνει να πεθαίνουν.

Στην παραλία του «Ολύμπιος Ζευς», στο Λιτόχωρο το φως κάνει την άμμο να λάμπει σαν ποτάμι από χρυσάφι. “Πληρώνουμε πια εμείς το πετρέλαιο στον εργολάβο που αναλαμβάνει το έργο, για να έρθει το μηχάνημα να καθαρίσει την ακτή”, μου λένε οι ιδιοκτήτες. Έχει αργήσει να δημοπρατηθεί το έργο ενόψει εκλογών και ενώ η σεζόν είχε ήδη ξεκινήσει. Λογικό ακούγεται. Τα κανάλια βλέπεις στα δελτία των οκτώ φθάνουν μέχρι τη Βουλιαγμένη για να δείξουν το ελληνικό καλοκαίρι. Και στην καλύτερη στη Μύκονο.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα