Οι διαρκείς θρίαμβοι του ΑΠΘ
Μια νεοσύστατη φοιτητική ομάδα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που ακούει στο όνομα «ARISTURTLE» κατάφερε να διακριθεί ανάμεσα σε 24 πανεπιστήμια από όλο τον κόσμο, καθώς έλαβε τη 2η θέση στον διεθνή διαγωνισμό Formula Student Class 2 στην κατηγορία της κοστολόγησης και την 3η θέση στη γενική κατάταξη. Ο διαγωνισμός που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2015 […]
Μια νεοσύστατη φοιτητική ομάδα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που ακούει στο όνομα «ARISTURTLE» κατάφερε να διακριθεί ανάμεσα σε 24 πανεπιστήμια από όλο τον κόσμο, καθώς έλαβε τη 2η θέση στον διεθνή διαγωνισμό Formula Student Class 2 στην κατηγορία της κοστολόγησης και την 3η θέση στη γενική κατάταξη.
Ο διαγωνισμός που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2015 στο Silverstone της Αγγλίας, αφορούσε το σχεδιασμό, τη μελέτη, την κοστολόγηση και την προώθηση ηλεκτρικού αγωνιστικού αυτοκινήτου και διοργανώθηκε από το «Institute of Mechanical Engineers» του «Kingston University London». Ο διεθνής διαγωνισμός, που θεωρείται από τους μεγαλύτερους της Ευρώπης, ξεκίνησε ενθαρρυντικά για την «ARISTURTLE», αφού από το πρώτο κιόλας αγώνισμα, αυτό του Design, αποκόμισε ιδιαίτερα θετικά σχόλια για το σχεδιαστικό μέρος και την οργανωμένη σύνθεσή της. Οι έπαινοι που έλαβε η ομάδα ήταν πολλοί, ενώ μάλιστα η βαθμολογία στην κοστολόγηση υπολείπονταν μόνο κατά 1 μονάδα από την πρώτη θέση.
Μετά τον εξονυχιστικό έλεγχο των κριτών του πρώτου αγωνίσματος, ακολούθησε η τεχνοοικονομική μελέτη της ομάδας. Σε αυτό το αγώνισμα, η ομάδα ήταν μία από τις δύο συνολικά που είχε ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη μελέτη, λαμβάνοντας υπ’ όψιν όλες τις διεργασίες και τα στάδια κατασκευής των εξαρτημάτων του μονοθέσιου. Η ομάδα έκλεισε με την παρουσίαση του Επιχειρηματικού Σχεδίου, το οποίο εντυπωσίασε τους κριτές για τον τρόπο προσέγγισης και την οργάνωση του πλάνου παραγωγής.
Η ομάδα ARISTURTLE ιδρύθηκε το 2013 και απαρτίζεται από τους φοιτητές των Τμημάτων Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Μηχανολόγων Μηχανικών, Φυσικής και Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ και είναι οι Σωτήρης Αντωνιάδης, Αχιλλέας Γεωργιάδης, Ορέστης Γιάνγκας-Μπελτράτης, Κωνσταντίνος Γιοβανόπουλος, Γιώργος Δαρίκας, Λάμπρος Ζυγλάκης, Κατερίνα Ηλιάδου, Δημήτρης Ιακωβάκης, Γιώργος Καλιακούδας, Κωνσταντίνος Κανδύλας, Σταύρος Καρασαββίδης, Σοφία Μπουτσούκη, Ιωάννης Μυρσινιάς, Μιχάλης Στεργίδης, Λάμπρος Τερζόπουλος. Αρχηγός της ομάδας είναι ο φοιτητής Δημήτρης Παπαγιάννης.
Αυτή ήταν η δεύτερη συμμετοχή της ομάδας στο διαγωνισμό, καθώς ο πρώτος αγώνας στον οποίο συμμετείχαν σαν ομάδα ήταν στον ATA 2014, στην Ιταλία. Συμμετείχαν στην κατηγορία 3ης κλάσης και πήραν 3η θέση στο Cost Event and Bussines Presentation και 4η θέση στην γενική κατάταξη. Η νίκη της ομάδας καταδεικνύει την εξαιρετική δουλειά που έγινε στο προηγούμενο διάστημα ώστε να μπορέσει να επιτύχει τη συγκεκριμένη διάκριση, όπως υποστηρίζει ο επιστημονικός υπεύθυνος της Ομάδας, αν. καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Χρήστος Μαδεμλής. Σημειώνει πως τέτοιες προσπάθειες είναι αξιέπαινες και χρειάζονται την στήριξη όλων γιατί δείχνουν «την αστείρευτη δυναμική του Ελληνικού Πανεπιστημίου και την ικανότητα των Ελλήνων φοιτητών να προσπερνούν δυσκολίες και να διαπρέπουν, ακόμη και όταν συναγωνίζονται με φημισμένα πανεπιστήμια του εξωτερικού και ακόμη περισσότερο πανεπιστήμια της Ευρώπης».
Επόμενος στόχος της ομάδας είναι η κατασκευή του μονοθέσιου ηλεκτρικού αγωνιστικού αυτοκινήτου που θα εκπροσωπήσει το ΑΠΘ τα επόμενα χρόνια σε Διεθνείς Διαγωνισμούς στοχεύοντας σε ακόμη μεγαλύτερες διακρίσεις.