Η Δύση της Ανατολής

Λειτουργεί στο πολιτιστικό  κέντρο του Μορφωτικού Ιδρύματος  της Εθνικής Τράπεζας, στη βίλα Καπαντζή της οδού Βασιλίσσης Όλγας και είναι αφιερωμένη στα 100 χρόνια από την ενσωμάτωση της Θεσσαλονίκης στον εθνικό κορμό της Ελλάδας. Η έκθεση με τίτλο «Η Δύση της Ανατολής» εγκαινιάστηκε στις 25 Σεπτεμβρίου και έχει μέχρι σήμερα προσελκύσει έναν μεγάλο αριθμό επισκεπτών, γεγονός […]

Βάνα Χαραλαμπίδου
η-δύση-της-ανατολής-7959
Βάνα Χαραλαμπίδου
1.jpg

Λειτουργεί στο πολιτιστικό  κέντρο του Μορφωτικού Ιδρύματος  της Εθνικής Τράπεζας, στη βίλα Καπαντζή της οδού Βασιλίσσης Όλγας και είναι αφιερωμένη στα 100 χρόνια από την ενσωμάτωση της Θεσσαλονίκης στον εθνικό κορμό της Ελλάδας. Η έκθεση με τίτλο «Η Δύση της Ανατολής» εγκαινιάστηκε στις 25 Σεπτεμβρίου και έχει μέχρι σήμερα προσελκύσει έναν μεγάλο αριθμό επισκεπτών, γεγονός που ήδη επέβαλε την παράτασή της. Στην επιτυχία της προφανώς συμβάλλουν οι αποκαλυπτικές για τις λεπτομέρειες των φωτογραφιών που ξεφεύγουν από το μάτι του θεατή, τακτικές ξεναγήσεις, που πραγματοποιούνται σε συγκεκριμένες μέρες και ώρες από τον διευθυντή του παραρτήματος Θεσσαλονίκης του ΜΙΕΤ Γιάννη Επαμεινώνδα.

Πρόκειται για μια φωτογραφική  έκθεση βασισμένη στις συλλογές μεγεθυμένων καρτ ποστάλ του Άγγελου Παπαϊωάννου και του ΕΛΙΑ, που εικονίζουν τη Θεσσαλονίκη του 19ου αιώνα. Μια πόλη πανέμορφη, καταφανώς πολυεθνική, όπως αποδεικνύει η απίστευτη ποικιλία των ενδυμασιών, των Ελλήνων, Τούρκων, Εβραίων και Λεβαντίνων που την κατοικούν, μια πόλη κοσμοπολίτικη για τους γηγενείς και κάπως ανατολίτικη, ίσως και εξωτική για τους ξένους, μια πόλη ανεξίθρησκη, όπως φανερώνει η ταυτόχρονη παρουσία χριστιανικών ναών, ισλαμικών τεμενών και εβραϊκών συναγωγών, μια πόλη εμπορικό κέντρο, συγκοινωνιακός κόμβος, στρατιωτικός στόχος, μια πόλη θαλασσινή και πολύτιμο επίνειο μιας αποκλεισμένης από τη θάλασσα ενδοχώρας, μια πόλη ολοζώντανη με τεράστιο ενδιαφέρον.

Κορυφαίο έκθεμα αποτελεί σίγουρα μια άγνωστη μέχρι  σήμερα φωτογραφία της πόλης από τη συλλογή Δέλλιου, που ίσως και να είναι η παλαιότερη σωζόμενη φωτογραφία της Θεσσαλονίκης, στο πρώτο πλάνο της οποίας διακρίνεται ένα μεγάλο μέρος από το παραθαλάσσιο τείχος της, ενώ ξεχωρίζουν δεκάδες κατεστραμμένοι από χρόνια μιναρέδες, τα χερσαία τείχη σε όλη τους την έκταση, τα μεγάλα δημόσια κτίρια και πολλές λεπτομέρειες από την πόλη, όπως ήταν πριν από το 1870.

Το σημείωμα αυτό δεν επιδιώκει  να αυξήσει τον αριθμό των επισκεπτών της έκθεσης του ΜΙΕΤ, η οποία ούτως ή άλλως έχει καταγραφεί ήδη ως απολύτως επιτυχής και όχι μόνο χάρη στην προσέλευση του κοινού. Θέλει μόνο να συμβάλλει στην κατανόηση της θλιβερής πραγματικότητας των αλλεπάλληλων και μη αναστρέψιμων καταστροφικών επεμβάσεων και της εγκληματικής αδιαφορίας στη διάρκεια ενός και πλέον αιώνα, που αφάνισαν το πρόσωπο μιας πόλης αληθινά γοητευτικής και εξαιρετικά ενδιαφέρουσας, που εξαφάνισαν την προσωπικότητα και το όποιο μεγαλείο της, που κατεδάφισαν συστηματικά ό,τι συνιστούσε το ιστορικό της παρελθόν, που την ξεγύμνωσαν από τα στολίδια της ως δεύτερης πόλης μιας μεγάλης αυτοκρατορίας, που αδιαφόρησαν σε βαθμό κακουργήματος για τις αυθαιρεσίες και την ανελέητη τσιμεντοποίηση, ονομάζοντας εκσυγχρονισμό τα πολεοδομικά και αρχιτεκτονικά τους εγκλήματα, τα οποία δυστυχώς συνεχίζονται. Θέλει ακόμη να επισημάνει την κρατούσα εθνικιστική μισαλλοδοξία, την αδιαφορία, τη στενομυαλιά, τον επαρχιωτισμό, την αμορφωσιά, την ακαλαισθησία, την κυριαρχία του ατομικού κέρδους πάνω στο συλλογικό όφελος, που κατάντησαν τη Θεσσαλονίκη μια απρόσωπη και δύσμορφη ελληνική επαρχία.

Ως δράστες ή κληρονόμοι αυτής της πραγματικότητας οφείλουμε  τουλάχιστον να συνειδητοποιήσουμε την αλήθεια. Και από αυτή την  άποψη η έκθεση του ΜΙΕΤ «Η Δύση της Ανατολής» μας δίνει μια  μοναδική ευκαιρία.

*Η Παράταση της έκθεσης Λόγω της μεγάλης επισκεψιμότητας (που στον ενάμιση μήνα λειτουργίας ξεπέρασε τα 3.000 άτομα), η έκθεση παρατείνεται έως την Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013.

ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ

Κατόπιν του μεγάλου ενδιαφέροντος του κοινού για την έκθεση, έχουν προγραμματιστεί επιπλέον ξεναγήσεις: Για τον μήνα Δεκέμβριο 2012: Τις Κυριακές 2, 9 και 16 Δεκεμβρίου 2012, στις 12:00 & Τις Τετάρτες 5, 12 και 19 Δεκεμβρίου 2012, στις 18:30 Για τον μήνα Ιανουάριο 2013: Τις Κυριακές 13, 20 και 27 Ιανουαρίου 2012, στις 12:00 & Τις Τετάρτες 9, 16 και 23 Ιανουαρίου 2012, στις 18:30 Τις ξεναγήσεις πραγματοποιεί ο επιμελητής της έκθεσης. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό αλλά, λόγω της παλαιότητας του κτιρίου, ο αριθμός των επισκεπτών σε κάθε ομάδα είναι περιορισμένος. Για να δηλώσετε συμμετοχή, παρακαλούμε να επικοινωνήσετε με τη γραμματεία του Κέντρου, Δευτέρα έως Παρασκευή 9:00 – 15:00, στα τηλέφωνα: 2310 295.170 και 2310 295.171.

Η έκθεση λειτουργεί: Τρίτη 9:00-16:00, Τετάρτη & Πέμπτη 14:00-21:00, Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή 10:00-18:00 (Δευτέρα κλειστά), ενώ θα παραμείνει κλειστή στις 25 και 26 Δεκεμβρίου 2012 & στις 1 και 6 Ιανουαρίου 2013

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα