Η Ευρώπη μπορεί να είναι η λύση
του Μιχάλη Γουδή Το δικό τους μήνυμα αλληλεγγύης δημοσίευσε μία ομάδα ασκούμενων στην Ε.Ε., απευθύνοντάς το υπό μορφή βίντεο στους ηγέτες της Ε.Ε. Εργάζονται για 5 μήνες για τα ευρωπαϊκά οργάνα κι έτσι αποκτούν μία ματιά εκ των έσω για τη λειτουργία του ευρωπαϊκού συστήματος, το οποίο μάταια προσπαθεί τα τελευταία χρόνια να κερδίσει τη […]
του Μιχάλη Γουδή
Το δικό τους μήνυμα αλληλεγγύης δημοσίευσε μία ομάδα ασκούμενων στην Ε.Ε., απευθύνοντάς το υπό μορφή βίντεο στους ηγέτες της Ε.Ε.
Εργάζονται για 5 μήνες για τα ευρωπαϊκά οργάνα κι έτσι αποκτούν μία ματιά εκ των έσω για τη λειτουργία του ευρωπαϊκού συστήματος, το οποίο μάταια προσπαθεί τα τελευταία χρόνια να κερδίσει τη μάχη με την κρίση. Οι ασκούμενοι στην Ε.Ε. είναι συνήθως νέοι που έχουν απολαύσει τα θετικά στοιχεία της Ένωσης, μπορεί να έχουν συμμετάσχει στο πρόγραμμα ανταλλαγής Erasmus, έχουν εργαστεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και σίγουρα πιστεύουν στην ιδέα και τις αξίες της Ενωμένης Ευρώπης.
Μία ομάδα από αυτούς που ολοκληρώνουν στο τέλος Ιουλίου την πρακτική τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, αποφάσισαν να στείλουν το δικό τους μήνυμα προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, εν προκειμένω τους εργοδότες τους, δηλώνοντας την αντίθεσή τους προς την πορεία που έχει πάρει η Ευρώπη στην ταλάντωση με την κρίση. Έτσι γεννήθηκε ένα βίντεο διάρκειας τριών περίπου λεπτών που ζητά περισσότερη αλληλεγγύη και πίστη στην Ευρώπη μέσα από την έντονη αντίθεση καλών και κακών στιγμών του τελευταίου μισού αιώνα στη Γηραιά Ήπειρο.
«Το ανθρώπινο κόστος της κρίσης μας ανησυχεί όλους, όπως επίσης μας προβληματίζει ιδιαίτερα η πορεία της Ε.Ε. εν μέσω αυτής της κρίσης. Έτσι αποφασίσαμε να εκφράσουμε δημιουργικά αυτή την ανησυχία. Στόχος μας είναι να δημοσιεύσουμε αυτό το σύντομο βίντεο με το μήνυμά μας για περισσότερη αλληλεγγύη προς τους πολίτες που έχουν πληγεί από την κρίση αλλά και με την ελπίδα μας για ένα πραγματικά κοινό ευρωπαϊκό μέλλον», υποστηρίζει η Ελισάβετ Σεργιάδου, ενεργό μέλος της ομάδας που οργάνωσε τη συγκεκριμένη δράση.
Η βασική ομάδα πίσω από τη δράση αποτελείται από 10 ασκούμενους, προερχόμενοι από 6 διαφορετικές χώρες, αλλά στην πραγματικότητα περισσότεροι από 40 ανάμεσα στους συνολικά περίπου 160 ασκούμενους συμμετείχαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία. Αξίζει να σημειωθεί πως τα γυρίσματα και το μοντάζ έγιναν με εξοπλισμό και αξιοποιώντας τις εγκαταστάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο στάθηκε αρωγός στην προσπάθεια.
Το οπτικό υλικό παρουσιάζει δηλώσεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Ε.Ε., αλλά και Ευρωπαίων πολιτών που έχουν πέσει θύματα της κρίσης και των προγραμμάτων λιτότητας που την ακολούθησαν. Παίρνοντας αφορμή από το σύνθημα της Ε.Ε. «Ενωμένοι στην Πολυμορφία» (United in Diversity), η δράση ονομάζεται «Ενωμένοι στη Δυσκολία» (United in Adversity) και ζητά αλληλεγγύη σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς.
Η δημοσίευση του βίντεο στο Διαδίκτυο, σε ειδικά σχεδιασμένη ιστοσελίδα, συνοδεύεται από προσωπικές ιστορίες νεαρών Ευρωπαίων που έχουν επηρεαστεί από την κρίση.
Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα www.unitedinadversity.eu