Parallax View

Οι λέξεις που υπνωτίζουν

Αν κάτι μας πήρε ανεπιστρεπτί αυτή η κρίση είναι το νόημα των λέξεων. Μολονότι έχουμε στη διάθεσή μας μία από τις πιο πλούσιες γλώσσες του κόσμου, ποτέ δεν ήμασταν καλοί με τις λέξεις. Προτιμούμε την ασφάλεια που μας προσφέρει η ορθή χρήση μόνο λίγων λέξεων αυτού του γλωσσικού πλούτου ή την ασάφεια που δημιουργεί η […]

Μιχάλης Γουδής
οι-λέξεις-που-υπνωτίζουν-22940
Μιχάλης Γουδής
1.jpg

Αν κάτι μας πήρε ανεπιστρεπτί αυτή η κρίση είναι το νόημα των λέξεων. Μολονότι έχουμε στη διάθεσή μας μία από τις πιο πλούσιες γλώσσες του κόσμου, ποτέ δεν ήμασταν καλοί με τις λέξεις. Προτιμούμε την ασφάλεια που μας προσφέρει η ορθή χρήση μόνο λίγων λέξεων αυτού του γλωσσικού πλούτου ή την ασάφεια που δημιουργεί η αφηρημένη χρήση πολλών εξ αυτών. Έτσι έχουν μάθει να λειτουργούν οι πολιτικοί ηγέτες με την ξύλινη γλώσσα τους, έτσι έχουν μάθει να διεκδικούν οι πολίτες με τη συνδικαλιστική διάλεκτό τους. Οι λέξεις τελικά αρκούν για να υπνωτίσουν μία ολόκληρη κοινωνία. Μία φωτογραφία και μερικοί αριθμοί προσέφεραν την ευκαιρία για ένα ακόμη απότομο ξύπνημα στην πραγματικότητα.

Η κορυφαία βρετανική εφημερίδα Guardian ήταν αυτή που πρώτη δημοσίευσε την επίμαχη φωτογραφία με τους παραγωγούς να μοιράζουν δωρέαν 50 τόνους φρούτων και λαχανικών στο πλήθος που είχε σηκώσει τα χέρια και ανέμενε. Τα ΜΜΕ σχολίασαν, σοκαρίστηκαν, κατηγόρησαν τον Guardian για δυσφήμιση, τελικά πέρασαν στο επόμενο θέμα. Τόσο άξιζε αυτή η εικόνα που η Ελλάδα είχε να τη δει από την Κατοχή.

Το πρωί της Πέμπτης δημοσιεύτηκαν τα αποτελέσματα της τελευταίας έρευνας που διεξήγαγε η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος. Σύμφωνα με τα στοιχεία 8 στους 10 Έλληνες έχουν υποστεί μείωση στο εισόδημά τους τα τελευταία τρία χρόνια με αποτέλεσμα να αναγκαστούν να περιορίσουν ακόμη και τις αγορές βασικών ειδών διατροφής. Η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων συνολικά έχει μειωθεί στο μισό.

Λίγα λεπτά αργότερα την ίδια μέρα ως πρώτη είδηση στις ενημερωτικές ιστοσελίδες είχαν αναρτηθεί τα τελευταία στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με αυτά παρατήρηθηκε υστέρηση 7% στα έσοδα του προϋπολογισμού για τον Ιανουάριο. Λόγω της αυξημένης παρακράτησης σε μισθούς και συντάξεις οι εισπράξεις από τους φόρους στα εισοδήματα ήταν αυξημένες, ωστόσο σημαντική υποχώρηση κατέγραψαν τα έσοδα από τον ΦΠΑ λόγω της κατακόρυφης πτώσης της κατανάλωσης. Μερικές ημέρες νωρίτερα η ΔΕΗ είχε ενημερώσει τους καταναλωτές και την πολιτεία πως της οφείλονται συνολικά περί τα 1,2 δισ. €. Την ίδια στιγμή προβαίνει μόνο σε περιορισμένους διακανονισμούς προς τους οφειλέτες, με αποτέλεσμα να εκμηδενίζει τις πιθανότητες είσπραξης. Παράλληλα, απειλεί με διακοπή της ηλεκτροδότησης.

Στα τέλη Φεβρουαρίου θα επισκεφτεί ξανά την Ελλάδα το κλιμάκιο της τρόικας για να ελέγξει την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων και των διαρθρωτικών αλλαγών… Ήδη ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις έχει σπεύσει να παραδεχθεί βέβαια, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες, πως το ελληνικό πρόγραμμα ήταν ένα λάθος. Τόσο απλά.

Οι ελευθερόστομοι πολιτικοί εκπρόσωποι στα θέματα της… τρομοκρατίας, της λίστας και των καταλήψεων, δε βρήκαν λέξεις ταιριαστές στα παραπάνω θέματα. Η απλή καθημερινή ζωή των πολιτών δεν αξίζει θέση στην πολιτική ατζέντα. Εκεί κυριαρχούν η ανταγωνιστικότητα, οι θυσίες, οι διαρθρωτικές αλλαγές, ο εξορθολογισμός των δαπανών, η μηδενική ανοχή και άλλα κλισέ που προσαρμόζονται κατά περίπτωση.

Ο Ολλανδός δημοσιογράφος και συγγραφέας, Χέιρτ Μακ αναρωτιέται στο τελευταίο βιβλίο του “Τι γίνεται αν η Ευρώπη διαλυθεί;” (εκδ. Μεταίχμιο). Στην κριτική που ασκεί στους Ευρωπαίους ηγέτες για το χειρισμό της κρίσης γράφει μεταξύ άλλων: “Οι ιδεολόγοι και οι θεωρητικοί της ελεύθερης αγοράς, τόσο της δεξιάς όσο και της αριστεράς, καθώς και οι πολιτικοί και οι γραφειοκράτες που ακολουθούσαν στα χνάρια τους και συνέβαλαν και αυτοί στην κρίση είχαν ένα πράγμα κοινό· την απίστευτη περιφρόνησή τους για την απλή ανθρώπινη ζωή, για το απλό ουσιαστικό έργο στα σχολεία, στις γειτονιές, στο χωράφι και στο δρόμο. Είναι μία νοοτροπία όπου, όπως το θέτει ο Ολλανδός οικονομολόγος Άριο Κλάμερ, δεν υπάρχει πλέον χώρος για τη λογική της καθημερινής ζωής”.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα