Parallax View

I love this job: Θεολόγος Εμμανουηλίδης-Ναυαγοσώστης

Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, μόλις μέσα σε ένα 24ωρο, είχαμε τέσσερις πνιγμούς ηλικιωμένων σε διάφορες περιοχές της χώρας. Όλα δείχνουν ότι θα ξεπεράσουμε φέτος τους 371 περσινούς και τους ισάριθμους προπέρσινους πνιγμούς. Την άνιση μάχη με την επιπολαιότητα, το νομοθέτη και την οικονομική κρίση θα δώσουν ναυαγοσώστες όπως ο Θεολόγος Εμμανουηλίδης, να […]

Μιχάλης Αποστολίδης
i-love-this-job-θεολόγος-εμμανουηλίδης-ναυαγοσώσ-32020
Μιχάλης Αποστολίδης
1.jpg

Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, μόλις μέσα σε ένα 24ωρο, είχαμε τέσσερις πνιγμούς ηλικιωμένων σε διάφορες περιοχές της χώρας. Όλα δείχνουν ότι θα ξεπεράσουμε φέτος τους 371 περσινούς και τους ισάριθμους προπέρσινους πνιγμούς. Την άνιση μάχη με την επιπολαιότητα, το νομοθέτη και την οικονομική κρίση θα δώσουν ναυαγοσώστες όπως ο Θεολόγος Εμμανουηλίδης, να σώσουν οποιονδήποτε αν σώζεται.

-Είμαι υπεύθυνος της Ναυαγοσωστικής Σχολής Μακεδονίας από το ’99 που ξεκίνησε να λειτουργεί και δουλεύω και ως ναυαγοσώστης στη Waterland. Το 1995 εκπαιδεύτηκα στη Χ.Α.Ν.Θ και από τότε μου μπήκε το μικρόβιο. Οι περισσότεροι που απευθύνονται σε μας είναι φοιτητές που θέλουν να συνδυάσουν διακοπές με δουλειά. Έρχονται όμως και άνθρωποι στους οποίους μαθαίνουμε ακόμα και να κολυμπάνε. Υποθέτω πως είναι λίγος ενάμισης μήνας που διαρκεί η εκπαίδευση για να γίνει κάποιος ναυαγοσώστης. Η πρακτική ίσως δίπλα σε κάποιον με εμπειρία θα ήταν αναγκαία.

-Πουθενά στον κόσμο διασώστης δεν επιχειρεί μόνος του εκτός από τον Έλληνα ναυαγοσώστη. Είναι υπεύθυνος για μία απόσταση 600 μέτρων και 7-8 ώρες που δουλεύει συνεχόμενα είναι εξοντωτικές. Ο νόμος έχει μειώσει επίσης τον αριθμό των «πολυσύχναστων» παραλιών στις οποίες προβλέπεται να υπάρχει ναυαγοσώστης ενώ δεν λέει τίποτα για απινιδωτή. Τέλος, λόγω της κρίσης πολλοί δήμοι δε θα διαθέσουν ναυαγοσώστες φέτος. Είναι πολλά αυτά που πρέπει να αλλάξουν και ίσως κάποια στιγμή πρέπει οι ναυαγοσωστικές σχολές να συνεργαστούν και να το προσπαθήσουν. Σε ολόκληρη την Αυστραλία το 2002 νομίζω είχαν επτά πνιγμούς και μου έλεγαν ότι το 7 ήθελαν να το κάνουν 6. Στην Ελλάδα δυστυχώς είμαστε ακόμα στο δε βαριέσαι. Η ανθρώπινη ζωή κοστολογείται πολύ φτηνά.

-Ένας ναυαγοσώστης πρέπει να διατηρεί τη φυσική του κατάσταση, να συνειδητοποιεί τι έχει να κάνει, να προβλέπει καταστάσεις, να αντιμετωπίζει τη βάρδιά του με υπευθυνότητα εφόσον έχει να κάνει με ζωές, να είναι διαρκώς συγκεντρωμένος. Δε χαζεύεις, δεν το παίζεις αρχηγός, είσαι διπλωμάτης για να επιβάλεις τους κανόνες σου, είσαι ευγενικός. Για να είσαι όλα αυτά, πρέπει κάτι να σου αρέσει. Ο κόσμος μπορεί να γνωρίζει τους κανόνες ασφαλείας αλλά απέχει πολύ ακόμα από το να τους εφαρμόσει. Κανείς δεν πιστεύει ότι θα είναι το περιστατικό. Συμπεριφερόμαστε ακριβώς όπως και στο δρόμο. Είναι δύσκολο να καταλάβουμε ότι μία φορά συμβαίνει το κακό. Μία φορά είναι υπεραρκετή. Ας έχουμε στο μυαλό μας πως για να πνιγεί κάποιος αρκεί να καλυφθεί με νερό η μύτη και το στόμα του.

-Το πρώτο σοβαρό περιστατικό που είχα συνέβη στο Πήλιο, στην παραλία του Άι-Γιάννη. Μόλις είχα παραδώσει και ξαφνικά άκουσα φωνές. Είχε χαθεί ένα κοριτσάκι και όλοι πιστέψαμε ότι είχε πιαστεί σε κάτι δίχτυα που έριξε νωρίτερα κοντά στην περιοχή ένας ψαράς αγνοώντας τις εκκλήσεις μας. Βούτηξα στη θάλασσα και από το άγχος μου να φανταστείς ότι σταμάτησα 2-3 φορές σε απόσταση 100 μέτρων. Δεν μπορούσα να πάρω ανάσα. Προσπαθήσαμε να το εντοπίσουμε αλλά επειδή είχε πέσει και η σκιά από το βουνό ο βυθός ήταν πολύ σκοτεινός. Τελικώς ενώ περιμέναμε να το ανασύρουμε νεκρό, το κοριτσάκι είχε βρεθεί να κολυμπάει στην άλλη πλευρά της παραλίας. Φοβόταν να βγει έξω γιατί θα το σκότωνε η μάνα του που είχε τρελαθεί. Τελικώς μας ακολούθησε αφού την απείλησα ότι θα την πνίξω ο ίδιος.

-Ένα από τα πιο αξιοπερίεργα έγινε πριν 2-3 χρόνια στην παραλία της Συκιάς του Δήμου Τορώνης. Ξαφνικά άρχισε να ρίχνει καρεκλοπόδαρα και η μπόρα ξέβρασε δύο ρέματα στη θάλασσα, ομπρέλες και ξαπλώστρες επέπλεαν κι αυτές. Κάποια στιγμή είδα κάτι να κινείται αντίθετα στο ρεύμα. Πήγαμε πιο κοντά και είδαμε ότι ήταν μία αγελάδα, δεμένη μάλιστα με το μοσχαράκι της. Προφανώς την είχε παρασύρει το ρέμα. Πήραμε το σκάφος, την πιάσαμε από τα κέρατα και την τραβήξαμε. Μπορούμε να το πούμε: Σώζουμε και βόδια και μοσχάρια!

Ο ναυαγοσώστης είναι από μόνος του ένα παράδοξο. Με την παρουσία του φαίνεται σα να μας κοροϊδεύει. Δεν ζητάει θυσίες από μας. Είναι εκεί για να μας σώσει εάν χρειαστεί. Δε μας σώζει δίχως τη θέλησή μας, γεγονός πιο εντυπωσιακό και από το μαύρισμά του.

*Ο Θεολόγος Εμμανουηλίδης είναι εκπαιδευτής στη Ναυαγοσωστική σχολή Μακεδονίας

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα