Η μεταπολιτευτική ακροδεξιά στις εκλογές της 25ης Ιουνίου

Το νήμα που συνδέει το κόμμα Σπαρτιάτες με τη μήτρα της σύγχρονης ελληνικής ακροδεξιάς

Γιώργος Σχοινάς
η-μεταπολιτευτική-ακροδεξιά-στις-εκλ-1023173
Γιώργος Σχοινάς

«Ανήκω στον πατριωτικό χώρο από το 75, που θυμάμαι τον εαυτό μου να ενηλικιώνεται. Στις πρώτες κινήσεις των Ελλήνων τότε εθνικιστών, ήμουν παρών (…) είχα ενταχθεί στην Κ4Α τότε, για όσους ξέρουν, μετά συνεχίσαμε μόνοι μας». Αυτά έλεγε ο κύριος Γιάννης Κόντης, υποψήφιος στην Α’ Θεσσαλονίκης με το κόμμα Σπαρτιάτες, σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Παρέμβαση» στο Metropolis 95.5 πριν λίγες ημέρες, στις 11 Ιουνίου. Αυτό που δεν αναφέρει, εσκεμμένα ή όχι, είναι το πλήρες όνομα της οργάνωσης στην οποία δημόσια παραδέχεται ότι συμμετείχε. Για αυτούς που δεν ξέρουν λοιπόν, πρόκειται για το Κόμμα 4ης Αυγούστου, του Κωνσταντίνου Πλεύρη.

Ένα ακροδεξιό, φιλό-μεταξικό κόμμα, το οποίο υπήρχε από το 1966 έως το 1977 και (πρώην) μέλη του φυλακίστηκαν για κατοχή εκρηκτικών υλών και όπλων. Στο ίδιο κόμμα βέβαια συμμετείχε και ο Μιχαλολιάκος μαζί με άλλα μετέπειτα στελέχη της Χρυσής Αυγής. Χαρακτηριστικά, σε πρωτοσέλιδο της εφημερίδας του κόμματος της 4ης Αυγούστου αναφερόταν ότι πολιτικός της σκοπός ήταν : «να καταργήσωμεν τας δημοκρατικάς ιδέας, [διότι] αποτελούν οπισθοδρόμησιν και αναχρονισμόν εμποδίζοντα την ελευθέραν ανάπτυξιν του Εθνους», ενώ σε άλλα φύλλα της εφημερίδα, υπάρχουν σαφείς αναφορές στο ναζισμό και τον ίδιο τον Χίτλερ.

Στο άρθρο του “Ο Κωνσταντίνος Πλεύρης και το Κόμμα της 4ης Αυγούστου”, ο δημοσιογράφος Δημήτρης Ψαρράς αναφέρει ότι “Αν ήθελε κανείς να αναζητήσει τον άνθρωπο που συνέβαλε όσο κανείς στην συγκρότηση της σύγχρονης ελληνικής Ακροδεξιάς σε όλες τις εκφάνσεις της δεν θα δυσκολευόταν να φτάσει στο όνομα του Κωνσταντίνου Πλεύρη”. Από το Κ4Α, προέκυψαν σχεδόν όλα τα παρακλάδια της σημερινής ακροδεξιάς, από τον Μιχαλολιάκο και την Χρυσή Αυγή, μέχρι τον Καρατζαφέρη και το ΛΑΟΣ.

Σύμφωνα με το άρθρο του Ψαρρά, σε ένα από τα βιβλία του, ο Πλεύρης σημειώνει: «Ο αγών για την ποιοτική βελτίωση της φυλής είναι ο πιο ανθρωπιστικός αγών, διότι απαλλάσσει την κοινωνία από τα εξαμβλώματα των πνευματικά αναπήρων, των παρανοϊκών και ψυχοπαθών, με τα οποία μας γέμισε η έλλειψις φυλετικής πολιτικής”. Κατά την διάρκεια της Δικτατορίας, το Κ4Α, τάχθηκε υπέρ του στρατιωτικού καθεστώτος.

“Το Κόμμα 4ης Αυγούστου ως κίνημα νέων εθνικιστών τάσσεται ανεπιφυλάκτως υπό τας διαταγάς της Εθνικής Κυβερνήσεως” ανέφερε το πρώτο φύλλο της εφημερίδας μετά το πραξικόπημα, ενώ είναι ο μοναδικός πολιτικός φορέας που συνέχισε να λειτουργεί νόμιμα, υπό την κάλυψη του δημοσιογραφικού του οργάνου κατά την διάρκεια της Επταετίας, σύμφωνα με τον Ψαρρά. Ο ίδιος ο Πλεύρης σε ένα από τα βιβλία του αναφέρει ότι μέλη του Κ4Α κλήθηκαν στις 23 Απριλίου του 1967 από την Επαναστατική Επιτροπή όπου και “Μας έδωσαν συγχαρητήρια δια τον αγώνα και μας ανεκοίνωσαν ότι εδιάβαζαν την εφημερίδα μας”.

Πίσω στην ραδιοφωνική εκπομπή, η αφήγηση συνεχίζεται. Αφού γίνει μια προσπάθεια «ξεπλύματος» της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή και αφού πλεχτεί το εγκώμιο του καταδικασμένου Ηλία Κασιδιάρη, τον οποίο «κάποια μέρα η ιστορία θα τον δικαιώσει στην Ελλάδα», ο δημοσιογράφος Κώστας Παπαζαφειρίου κάνει την εξής δήλωση:

«Τι θα πει εγκληματική οργάνωση, όταν κάποιο μέλος ενός κόμματος κάνει ό,τι κάνει και πάει να πει ότι φταίει όλο το κόμμα(…)είχαν χτυπήσει δυο τρεις μετανάστες κλπ. Και εγώ τις προάλλες έναν μετανάστη που καθόταν στον δρόμο και εμπόδισε μια γυναίκα με το καροτσάκι να μπει στο λεωφορείο πρώτη, σταμάτησα και δημιούργησα επεισόδιο. Και εγώ είμαι εγκληματική οργάνωση; Όλοι τα κάνουμε αυτά, ειδικά και εμείς που είμαστε στα γήπεδα τόσα χρόνια, τα γνωρίζετε καλύτερα εσείς από εμένα». Ο κύριος Κόντης αναλαμβάνει την σκυτάλη:

«Δεν θέλω να κάνω τον απολογητή της, τότε, Χρυσής Αυγής, γιατί έκανε και αυτή τα λάθη της. Σωστά είπατε, την πλήρωσαν 80 άτομα, όπως και ο Ηλίας (σ.σ. αναφέρεται στον Ηλία Κασιδιάρη), για την δολοφονία ενός, που την διέπραξε ένας ηλίθιος συστημένος(…)» Πριν προλάβει να συνεχίσει ο κύριος Παπαζαφειρίου αναφερόμενος προφανώς στην δολοφονία του Παύλου Φύσσα, συμπληρώνει τον συνεντευξιαζόμενο: «Ήταν ποδοσφαιρική η ιστορία αυτή» «Ακριβώς» συμπληρώνει ο κύριος Κόντης και συνεχίζει ο πρώτος: «Έπαιζε Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός, όπως έγινε με τον οπαδό του Άρη». Ο Γιάννης Κόντης σίγουρα δεν είναι νέος στον εθνικιστικό χώρο. Είχε στο παρελθόν στηρίξει το κόμμα ΕΛΛΗΝΕΣ, του Ηλία Κασιδιάρη και τώρα είναι υποψήφιος στην Α΄ Θεσσαλονίκης με το κόμμα Σπαρτιάτες, το οποίο στηρίζει ο πρώην υπαρχηγός χρυσαυγίτης. Επικεφαλής του κόμματος, και επίσης υποψήφιος στην Α΄ Θεσσαλονίκης, είναι ο Βασίλης Στίγκας, πρώην στέλεχος του ΛΑΟΣ, μέλος της ΕΛΑΣΥΝ, της οργάνωσης του επίσης καταδικασμένου χρυσαυγίτη Ιωάννη Λαγού, με πορεία στα κόμματα Πολιτική Άνοιξη και Ένωση Κεντρώων και πρώην υποστηρικτής των ΕΛΛΗΝΩΝ.

Σε δημοσίευσή του στο προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, ο κύριος Στίγκας χαρακτήριζε τον Χαρίλαο Φλωράκη “αρχιεγκληματία” και την Μελίνα Μερκούρη “πόρνη της κατοχής”. Φαίνεται να ακολουθεί τα βήματα του Κωνσταντίνου Πλεύρη, ο οποίος το 1979 χαρακτήριζε τον Φλωράκη “αρχικατσαπλιά”. Στην Β’ Θεσσαλονίκης κατεβαίνει υποψήφιος με τους Σπαρτιάτες το επίσης πρώην μέλος και νομικός σύμβουλος του κόμματος ΕΛΛΗΝΕΣ, Πέτρος Δημητριάδης.

Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι τουλάχιστον άλλοι επτά υποψήφιοι των Σπαρτιατών υπήρξαν πρώην μέλη ή/και υποστηρικτές των ΕΛΛΗΝΩΝ.      Επικοινωνήσαμε με τον κύριο Κόντη, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ζητώντας του να σχολιάσει τα όσα ακούστηκαν στην ραδιοφωνική συνέντευξή του στο Metropolis, καθώς και την συμμετοχή του στο Κ4Α. Δεν λάβαμε κάποια απάντηση μέχρι τη στιγμή της δημοσίευσης του παρόντος κειμένου. 

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα