Η παραλία επέστρεψε θριαμβευτικά στην πόλη!
Η πρώτη μέρα της ανάπλασης
Της Κύας Τζήμου και του Γιώργου Τούλα
Εικόνες: Ελένη Βράκα, Θόδωρος Καρανίκας
Ήδη από τις 8 το πρωί οι Θεσσαλονικείς άρχισαν να βολτάρουν στη Νέα Παραλία για πρώτη φορά μετά από 2,5 χρόνια χωρίς αποκλεισμούς και παρακάμψεις. Από τους πρώτους βρέθηκαν εκεί οι πρωινοί δρομείς κάνοντας τζόκινγκ παρά το ψιλόβροχο, αλλά και απλοί περιπατητές με ομπρέλες ή κουκούλες. Μέχρι τις 11, η παραλία είχε αρχίσει να γεμίζει με χαμογελαστά πρόσωπα και ομπρέλες. Μια ώρα αργότερα το ψιλόβροχο σταμάτησε και ο κόσμος έγινε πλήθος. Η πρώτη βόλτα στο νεοπαραδοθέν κομμάτι της ανάπλασης σε κάνει να νιώθεις τουρίστας στον τόπο σου. Πιτσιρίκια ενθουσιασμένα με το νέο παραθαλάσσιο δρόμο προς εξερεύνηση, ποδηλάτες που κατανοούσαν απόλυτα τον καταπατημένο τους νέο ποδηλατόδρομο και κατέβασαν την ταχύτητα στο μίνιμουμ κάνοντας συνέχεια στάσεις για να χαζέψουν κι εκείνοι τα σημεία που τόσο μας έλειψαν. Άλλωστε το πλήθος ήταν τόσο μεγάλο που δύσκολα ξεχώριζες τον ποδηλατόδρομο κάτω απ΄ τα πόδια τους. Όσοι περίμεναν ότι ο καιρός θα χαλάσει την διάθεση των Θεσσαλονικέων για βόλτα στο καινούριο απόκτημα της πόλης γελάστηκαν. Νόμιζες πως πραγματικά ήμασταν όλοι εκεί. Φίλοι που έφταναν από Χαριλάου ή άλλες περιοχές γύρω απ΄ το κέντρο έλεγαν πως οι δρόμοι ήταν άδειοι και πως τώρα που έβλεπαν το πλήθος καταλάβαιναν πού βρισκόταν ο πληθυσμός της πόλης.
Η Παλιά Παραλία ήταν πεζοδρομημένη από τις 11 μέχρι τις 5, και η εικόνα της έμοιαζε γύρω ακόμα και στις 4 και μισή το απόγευμα με διαδήλωση. Το πείραμα, που ξεκίνησε με την πιλοτική της πεζοδρόμηση ένα μήνα πριν, αρχίζει να καταξιώνεται στη συνείδηση του κόσμου, παρά τις όποιες χλιαρές αντιδράσεις ανάμεσα στις οποίες και κάτι απερίγραπτες δηλώσεις του εκπεσόντα από τα αξιώματά του, Παναγιώτη Ψωμιάδη, που πασχίζει να κρατιέται στην επικαιρότητα με τέτοιους τρόπους. Το επόμενο ραντεβού με την πεζοδρόμησή της είναι λογικά την πρώτη Κυριακή του Ιανουαρίου, στις 5 του μήνα, αν τηρηθεί η δέσμευση του δημάρχου. Σήμερα, χωρίς αγορά ανοικτή και παρά τον κακό καιρό, η Νίκης που διεκδικούν οι πολίτες για περπάτημα ήταν ένας παράδεισος.
Η πληθώρα του κόσμου όμως κατευθύνονταν μαγεμένη προς τον Λευκό Πύργο με κατεύθυνση το Μακεδονία Παλάς για να κάνει μια βόλτα καθώς το φως χανόταν και τα φώτα άστραφταν. Οι Ομπρέλες του Ζογγολόπουλου νομίζω πως ήταν η ατραξιόν της μέρας και κυρίως της νύχτας. Πιστεύω πως θα είναι το επόμενο shooting point της πόλης μετά την Πρώτη Προβλήτα. Ο καινούριος τους φωτισμός μπορεί να μην αλλάζει χρώμα αλλά το χρώμα της σέπιας δίνει μια απόκοσμη παλιομοδίτικη όψη στη σύνθεση που νομίζω πως της ταιριάζει απόλυτα. Η αλλαγή του φωτισμού στο Μακεδονία Παλάς έκανε κάπως πιο ευπαρουσίαστο το μονοκόμματο κτίριο και τη νύχτα η σέπια των Ομπρελών, το μαβί του κτιρίου και το κόκκινο στην κορφή των καταρτιών φωτιστικών έδεσαν γοητευτικά.
Εκείνο που ήταν εντυπωσιακό ήταν ότι το πλήθος που τριγύριζε τις Ομπρέλες περιμένοντας τη σειρά του για μια φωτογραφία, δεν αραίωσε ούτε αργά το βράδυ. Ε ναι λοιπόν τουρίστες στον τόπο μας. Με τις κοπελιές να αγγίζουν τις χαμηλότερες ομπρέλες ποζάροντας και τους καλούς τους να κάνουν υπομονετικά τους φωτογράφους, με τα ζευγάρια να σταματούν τους περαστικούς και να ζητάνε “μια φωτογραφία μαζί, μπορείτε;”.
Ο λόφος του ήλιου, το περιβόητο μήλον της έριδας με τη γειτονιά που απλώνεται απέναντι από το Μακεδονία Πάλας ήταν το μεγάλο στοίχημα. Ένα πραγματικά σπουδαίο σημείο της Νέας Παραλίας, που διαβαίνοντας το καταλαβαίνεις από την πρώτη στιγμή την άδικη προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Με ξεχωριστή θέα στο ηλιοβασίλεμα θα αποτελέσει ένα από τα πιο αγαπημένα σημεία τα χρόνια που έρχονται.
Πολλά από τα πάρκα της παραλίας δεν παραδόθηκαν ακόμα και συνεπώς δεν έχουμε εικόνα τους ώστε να βγάλουμε συμπεράσματα. Θα παραδοθούν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα σε τρεις μήνες και τότε θα έχουμε την συνολική κριτική, αν και την εικόνα θα την έχουμε καλύτερα το καλοκαίρι που τα φυτά θα έχουν μεγαλώσει παντού.
Στα αδύνατα σημεία της λογίζουμε τη διαμόρφωση μέχρις ώρας του κήπου των γλυπτών με την υπερβολική χρήση μαρμάρου και την έλλειψη προς το παρόν των ίδιων των γλυπτών, του φωτισμού και του νερού που θα συμπληρώσουν την εικόνα, συν το γεγονός ότι στο σημείο υπήρχαν δέκα τουλάχιστον μεγάλα δέντρα, κυρίως λεύκες που δεν υπάρχουν πια για διάφορους λόγους.
Στα ήδη υπάρχοντα πάρκα πάντως παρατηρήσαμε περισσότερο χορτάρι και πράσινο από ότι στα προηγούμενα που παραδόθηκαν πριν μερικά χρόνια και περισσότερες κούνιες και δραστηριότητες για παιδιά με έξυπνες κούνιες. Τα πάρκα που διαμορφώθηκαν τώρα είχαν έτσι και αλλιώς μια αρχική διαμόρφωση με πράσινο και χαράξεις που σεβάστηκαν οι δύο αρχιτέκτονες ως ένα είδος συνέχειας, σε αντίθεση με τις περιοχές πέραν του Ομίλου που είχαν προηγηθεί και οι οποίοι ήταν αλάνες και έγιναν από την αρχή.
Ο Όμιλος οικειοποιήθηκε ένα τμήμα των πάρκων από τη μεριά της Μεγάλου Αλεξάνδρου και δημιουργεί ένα μεγάλο πάρκινγκ σε βάρος των πάρκων, όπως και τα τραπεζοκαθίσματα της γειτονικής καφετέριας πάνω στον αιγιαλό.
Στα δυνατά σημεία του έργου οι ξύλινες εξέδρες που διαμορφώθηκαν σε αρκετά σημεία δίπλα στη θάλασσα και θα αποτελέσουν το αντίστοιχο της προβλήτας του λιμανιού σε δημοφιλία στην άλλη μεριά της παραλίας.
Με την εσπευσμένη παράδοση σίγουρα υπήρξαν, βέβαια, λεπτομέρειες που “ξεχάστηκαν” αλλά το crash test της Νέας παραλίας δεν ανήκει στη σημερινή μέρα (θα γίνει κι αυτό λίαν συντόμως). Ας κρατήσουμε μόνο τα καλά: τη χαρά του κόσμου και την ομορφιά της Νέας Παραλίας μας που σε κερδίζει με την πρώτη βόλτα. Έχει προσωπικότητα, δυναμισμό και στιλ.
Το υδάτινο μέτωπο της πόλης, στο οποίο η Θεσσαλονίκη τα χρόνια της λάμψης και της χλιδής είχε γυρίσει την πλάτη της, επιλέγοντας άλλες μορφές ψυχαγωγίας αποτελεί και πάλι αντικείμενο καθημερινής χρήσης. Τα επόμενα χρόνια η εικόνα της πόλης θα αλλάξει εντυπωσιακά χάρη στο νέο της θαλάσσιο απόκτημα. Η σημερινή μαζική διαδήλωση χαράς, πρωτόγνωρη για την Ελλάδα αυτής της εποχής μοιάζει η αρχή μιας επανακατάκτησης του δημόσιου χώρου. Αρκεί τώρα να μάθουμε να τον σεβόμαστε κιόλας…