Η Ψευδαίσθηση και ο Αυθεντικός
Σε έναν κόσμο που η παραπληροφόρηση και προπαγάνδα οργιάζουν, η παραίσθηση/ψευδαίσθηση και ο αυθεντικός αναδεικνύονται λέξεις της χρονιάς.
Λέξεις: Λαέρτης Τανακίδης
Κατά το dictionary.com λέξη της χρονιάς για το 2023 ειναι η “hallucinate”, που σημαίνει παραίσθηση/ψευδαίσθηση.
Κατά το λεξικό webster είναι η λέξη “authentic”, που σημαίνει αυθεντικός. Προέρχεται από την ελληνική λέξη αυθεντικός.
Κατά το λεξικό της Οξφόρδης είναι η λέξη “rizz”, που σημαίνει γοητεία για προσέλκυση συντρόφου. Προέρχεται από την ελληνική λέξη χάρισμα (cha-ris-ma).
Κατά το sarantakos.wordpress.com λέξη της χρονιάς για την Ελλάδα είναι το “σαρανταενατακατο” (μια λέξη).
Οι “authentik” και “rizz” έχουν ελληνική καταγωγή, από το αυθεντικός και από το χάρισμα.
Είναι ενδιαφέρον να μας θυμίζει ότι πολλές λέξεις της αγγλικής έχουν ελληνική καταγωγή. Όχι όμως για να μεταβαλλόμαστε σε Ελληναράδες του τύπου «εμεί δώσαμε…».
Θυμόμαστε ότι όλες οι γλώσσες δανείζονται συνεχώς. Και η ελληνική σε όλη τη διαδρομή της δάνειζε, δανειζόταν και δανείζεται λέξεις. Άλλο τίποτα.
Ο δανεισμός γενικά πολλαπλασιάζεται, όταν υπάρχουν πολλές επαφές μεταξύ λαών. Εισάγονται λέξεις από τους πιο πολυπληθείς λαούς προς τους ολιγοπληθείς. Από τους ισχυρότερους οικονομικά, επιστημονικά, τεχνολογικά, πολιτιστικά, πολιτικά, στρατιωτικά προς τους λιγότερο ισχυρούς.
Για αυτό παλιότερα γινόταν «εξαγωγή» λέξεων απο την ελληνική σε άλλες γλώσσες. Για αυτό τους τελευταίους αιώνες δεν γίνεται αυτή η εξαγωγή. Για αυτό τους τελευταίους αιώνες γίνεται «εισαγωγή» απο άλλες γλώσσες στην ελληνική. Μάλιστα, τις τελευταιες δεκαετίες η εισαγωγή έχει πάρει πολύ μεγάλες διαστάσεις. Και τελευταία στον κόσμο του διαδικτύου κοντεύει να χαθεί εντελώς η μπάλα.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ο σύγχρονος κόσμος καταπλακώνεται καθημερινά από όγκους ειδήσεων, που σκεπάζουν η μια την άλλη. Οι ψεύτικες ειδήσεις πολλαπλασιάζονται. Η παραπληροφόρηση και η προπαγάνδα οργιάζουν.
Σε έναν τέτοιο κόσμο η παραίσθηση/ψευδαίσθηση και ο αυθεντικός αναδεικνύονται λέξεις της χρονιάς. Να είναι άραγε σημάδι ότι η κατανόηση της κατάστασης προχωράει και επομένως μπορεί να εμφανιστεί και κάποια αντίδραση;