Η ψυχική υγεία στον απόηχο της ενεργειακής κρίσης

Πώς η ενεργειακή κρίση μετατρέπεται σε κρίση υγείας

Parallaxi
η-ψυχική-υγεία-στον-απόηχο-της-ενεργει-930691
Parallaxi

Λέξεις: Μπέττυ Βαλέττα

Βρισκόμαστε στο λυκαυγές του Νοεμβρίου και οι συνθήκες διαβίωσης είναι πραγματικά ευμετάβλητες. 

Οι οικονομικές αντιξοότητες μεγεθύνονται, τα επιχειρηματικά οράματα περιορίζονται, οι νεανικοί στόχοι λησμονούνται και η ψυχική μας υγεία -το πολυτιμότερο αγαθό – είναι τα κύριο θύμα της ενεργειακής κρίσης. Όσο περιμένουμε καρτερικά να εκτυλιχθεί το κουβάρι του ενεργειακού φαινομένου στη χώρα μας, το ζήτημα της ψυχικής υγείας βάλλεται από την ρίζα του.

Αρχικά, το άτομο έρχεται σε επαφή με ποικίλες στρεσογόνες πηγές και ερεθίσματα που συσσωρεύονται, συμπιέζονται και τέλος εκδηλώνονται με κρίσεις άγχους, συναισθηματικές διαταραχές, διαταραχές πρόσληψης τροφής και φτάνουν έως το κατώφλι της αυτοκτονίας. 

Τον Αύγουστο, δημοσιεύθηκε ένα άρθρο στο ResearchGate με τίτλο «Energy crisis and mental health problems» το οποίο αναφέρει χαρακτηριστικά : 

Εάν τα ευρύτερα χρέη, όπως τα χρέη πιστωτικών καρτών, αυξηθούν καθώς οι άνθρωποι προσπαθούν να καλύψουν τα βασικά έξοδα διαβίωσης (νερό, σίτιση, φάρμακα , πηγές ενέργειας) τότε αναμένεται αύξηση των προβλημάτων ψυχικής υγείας. Σε όσους δεν έχουν χρέη, το 18% έχει πρόβλημα ψυχικής υγείας και σε όσους έχουν χρέη, αυτό ανεβαίνει στο 42%.

Ακόμη, έρευνες έδειξαν, ότι το παγκόσμιο οικονομικό κόστος των ψυχικών διαταραχών (από το άμεσο κόστος υγειονομικής περίθαλψης και το έμμεσο κόστος από την απώλεια παραγωγικότητας) υπολογίστηκε το 2010 σε 2,5 τρισεκατομμύρια δολάρια στις ΗΠΑ και προβλέπεται να αυξηθεί σε 16 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2030. Η κατάθλιψη είναι η κύρια αιτία αναπηρίας παγκοσμίως και τα ποσοστά συναισθηματικών διαταραχών και αυτοτραυματισμού αυξάνονται. Στην Ελλάδα, η ενεργειακή κρίση αποτελεί κρίση υγείας. Η περικοπή βασικών αγαθών αλλά και ο αγώνας για την πληρωμή των λογαριασμών, αυξάνει τους παράγοντες άγχους και επιδεινώνει την ήδη παθολογική μας κατάσταση με την πάροδο του χρόνου.

Είναι πολλά τα προειδοποιητικά σημάδια, ειδικότερα μετά; Covid-19 εποχή και δεν φτάνουν οι κλωστές να ζεσταθούμε. Μαζί με την απώλεια των αγαθών πρώτης ανάγκης, χάνουμε και ανθρώπους. Γι’ αυτό, η προάσπιση της ψυχικής υγείας πρέπει να τοποθετηθεί άμεσα στην ατζέντα των συζητήσεων, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Πρώτα από τους ειδήμονες και τους πολιτικούς και έπειτα από τους πολίτες, που έμαθαν και συνήθισαν να ζουν υπό το πρίσμα των ανυπόφορων βερμπαλιστικών και βαρύγδουπων υποσχέσεων.

*Η Μπέττυ Βαλέττα είναι Μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Τμήμα Ιατρικής του ΕΚΠΑ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα