Η συμφωνία
Μετά από 17 ώρες μαραθώνιας διαπραγμάτευσης δόθηκε στη δημοσιότητα το πακέτο της συμφωνίας. Οι επείγουσες ανάγκες μας -Η Ελλάδα χρειάζεται άμεσα, έως τη Δευτέρα 20 Ιουλίου, 7 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή των δανειακών της υποχρεώσεων και άλλο 5 δισ. έως τα μέσα Αυγούστου. Τα λεφτά – Δάνειο 82-86 δισ. ευρώ μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού […]
Μετά από 17 ώρες μαραθώνιας διαπραγμάτευσης δόθηκε στη δημοσιότητα το πακέτο της συμφωνίας.
Οι επείγουσες ανάγκες μας
-Η Ελλάδα χρειάζεται άμεσα, έως τη Δευτέρα 20 Ιουλίου, 7 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή των δανειακών της υποχρεώσεων και άλλο 5 δισ. έως τα μέσα Αυγούστου.
Τα λεφτά
– Δάνειο 82-86 δισ. ευρώ μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, με τη «συνεχιζόμενη και πλήρη εμπλοκή του ΔΝΤ» το οποίο μπορεί να εκταμιεύσει επιπλέον 16 δισ. ευρώ από το τρέχον πρόγραμμά του, παρόλο που η ελληνική κυβέρνηση προσπάθησε να αποφύγει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.. Άμεσα 7 δισ. ευρώ στην Ελλάδα μέσα στις επόμενες μέρες για να μην χρεοκοπήσει η χώρα, αφού πρώτα περάσει το κείμενο της συμφωνίας και σειρά μέτρων από τη Βουλή.
-Θα δοθούν άμεσα 10 δισ. ευρώ για τη στήριξη του τραπεζικού συστήματος μέσω του ESM, ενώ γίνεται αναφορά και στο επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 35 δισ. ευρώ από την Κομισιόν (πακέτο Γιούνκερ).
Τα μέτρα
Ως τις 15 Ιουλίου
-Εξορθολογισμός του συστήματος ΦΠΑ και διεύρυνση της φορολογικής βάσης με αύξηση των εσόδων
-Ο ΦΠΑ στην εστίαση πηγαίνει άμεσα από το 13% στο 23%. Στα ξενοδοχεία από το 6,5% στο 13% από τον Οκτώβριο του 2015. Σταδιακή κατάργηση της έκπτωσης του ΦΠΑ στα νησιά από τον Οκτώβριο του 2015. Αφορά δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς με εξαίρεση την άγονη γραμμή. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2016 και θα καθοριστούν «δημοσιονομικά ουδέτερα μέτρα» για να αποζημιωθούν οι φτωχότεροι κάτοικοι.
– Aμεσα μέτρα για τη βελτίωση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του συνταξιοδοτικού συστήματος, στο πλαίσιο του προγράμματος μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος. Εφαρμόζεται από τον Ιούλιο σταδιακή αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης που θα φτάσει το 2022 το 67ο έτος ηλικίας ή το 62ο με 40 χρόνια εισφορών. Εξαιρούνται βαρέα και ανθυγιεινά και μητέρες τέκνων με αναπηρία. Για το ΕΚΑΣ προβλέπεται σταδιακή κατάργηση για όλους ως το τέλος του 2019. Από τον Μάρτιο του 2016 θα θιγεί το 20% των δικαιούχων με βάση ειδικά κριτήρια. Αύξηση των εισφορών των συνταξιούχων για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από το 4% στο 6% σε κύρια και επικουρικά ταμεία και ενοποίηση όλων των επικουρικών ταμείων υπό το ΕΤΑ ως την 1η Ιανουαρίου.
-Tην διασφάλιση της πλήρους νομικής ανεξαρτησίας της ΕΛΣΤΑΤ
– Πλήρη εφαρμογή των σχετικών διατάξεων της Συνθήκης για τη Σταθερότητα, τον Συντονισμό και τη διακυβέρνηση στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση, ιδίως μέσω του Δημοσιονομικού Συμβουλίου που θα τεθεί σε λειτουργία πριν από την οριστικοποίηση του Μνημονίου Συνεργασίας (MoU) και την εισαγωγή οιονεί αυτόματης περικοπής δαπανών σε περίπτωση απόκλισης από τους φιλόδοξους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος μετά από έγκριση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου και υπό την προηγούμενη έγκριση των Θεσμών.
Μέχρι τις 22 Ιουλίου
-Υιοθέτηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, η οποία είναι μια πολύ σημαντική αναθεώρηση των διαδικασιών και ρυθμίσεων για το σύστημα αστικής δικαιοσύνης και μπορεί να επιταχύνει σημαντικά τη δικαστική διαδικασία και τη μείωση του κόστους.
-Η μεταφορά του BRRD (η κοινοτική οδηγία για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών) με την βοήθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Τα υπόλοιπα μέτρα
– Μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας με ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή του toolkit του ΟΟΣΑ, συμπεριλαμβανομένων των Κυριακών, της ιδιοκτησίας των φαρμακείων, γάλακτος, αρτοποιείων, όπως επίσης και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων που είναι κρίσιμα από μακροοικονομικής άποψης (πχ θαλάσσιες μεταφορές).
– Μείωση αμυντικών δαπανών κατά 100 εκατ. ευρώ το 2015 και κατά 200 εκατ. ευρώ το 2016.
– Ο φόρος στις επιχειρήσεις αυξάνεται από το 26% στο 28%.
Πρόσθετα μέτρα σε περίπτωση αποκλίσεων
– Αύξηση φορολογικού συντελεστή για έσοδα από ενοίκια από το 11% στο 15% για ετήσια εισοδήματα κάτω από 12.000 ευρώ (αποφέρει έσοδα 160 εκατ. ευρώ) και από το 33% στο 35% για ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ (αποφέρει έσοδα 40 εκατ. ευρώ).
– Ο φόρος στις επιχειρήσεις από το 26% στο 29%, δηλαδή 1% πάνω από τη βασική πρόβλεψη της πρότασης για αύξηση από το 26% στο 28%.
Δημόσιος τομέας και αποκρατικοποιήσεις
-Ενεργοποιούνται οι διαγωνισμοί για ΟΛΠ και ΟΛΘ ως το τέλος Οκτωβρίου. Θα ολοκληρωθούν οι διαγωνισμοί για τα περιφερειακά αεροδρόμια, την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, την Εγνατία οδό και το Ελληνικό. Τα περιφερειακά αεροδρόμια θα πωληθούν στον νικητή του διαγωνισμού με τους ισχύοντες όρους.
– Ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο από 1.1.2016 με αναπροσαρμογές στους μισθούς ανάλογα με τα προσόντα και τη θέση ευθύνης.
– Νέο μόνιμο σχήμα κινητικότητας στο Δημόσιο. Θα εφαρμοστεί από τον Οκτώβριο του 2015 με στόχο την καλύτερη κατανομή του προσωπικού ανά τομέα και την αντιμετώπιση ελλείψεων.
Δεσμεύσεις
– Εφαρμογή φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων για να εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στα ασφαλιστικά ταμεία και να αντισταθμιστούν πλήρως οι δημοσιονομικές επιπώσεις από την απόφαση του ΣτΕ για αντισυνταγματικές περικοπές στις συντάξεις.
– Η Ελλάδα δεσμεύεται να υιοθετήσει ακόμη πιο φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις – και με σαφές χρονοδιάγραμμα –υιοθετώντας πλήρως την «εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ». Σε αυτές περιλαμβάνονται το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, μέτρα για τις περιόδους των εκπτώσεων, την απελευθέρωση πώλησης των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ), τις άδειες των φαρμακείων, καθώς και το καθεστώς πώλησης γάλακτος και ψωμιού.
– Ιδιωτικοποίηση των δικτύων του ηλεκτρικού ρεύματος (ΑΔΜΗΕ), εκτός αν συμφωνηθεί κάποιο ισοδύναμο με τους θεσμούς.
– Για τα εργασιακά, η Ελλάδα πρέπει να κάνει αυστηρή επανεξέταση στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τις ομαδικές απολύσεις, βάσει των προτάσεων των θεσμών. Οι αλλαγές θα πρέπει να βασίζονται στις καλύτερες διεθνείς και ευρωπαϊκές πρακτικές και να περιλαμβάνουν την επιστροφή σε παλαιότερες ρυθμίσεις που δεν είναι συμβατές με τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης.
– Με εξαίρεση το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, η κυβέρνηση θα πρέπει είτε να ακυρώσει είτε να βρει ισοδύναμα για τις νομοθετικές της πρωτοβουλίες μετά τη συμφωνία της 20ης Φλεβάρη. (εννοεί την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, την πρόσληψη των καθαριστριών και των σχολικών φυλάκων και τις αποζημιώσεις που ενέκρινε το ΣτΕ για τους συνταξιούχους που κατέφυγαν σ΄αυτό καταγγέλοντας ως παράνομες τις μειώσεις των συντάξεών τους).
– Ταμείο Αξιοποίησης Περιουσίας 50 δισ. ευρώ. Θα έχει την έδρα του στην Ελλάδα. Θα περάσουν σε αυτό περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού Δημοσίου. Η Διοίκηση θα γίνεται από την Ελλάδα υπό την επίβλεψη ξένων. Από τις πωλήσεις και την αξιοποίηση της περιουσίας τα 25 δισ. ευρώ θα ενισχύσουν τις τράπεζες, τα 12,5 δισ. ευρώ ευρώ θα κατευθυνθούν για την εξυπηρέτηση του χρέους και το υπόλοιπα 12,5 δισ. ευρώ για επενδύσεις που θα αποφασιστούν από την Ελλάδα.
– Εξομάλυνση των σχέσεων με τα κλιμάκια των θεσμών, ώστε να μπορούν από την Αθήνα να παρακολουθούν την εφαρμογή του προγράμματος.