«Η Τέχνη μαζί με τα social media μπορεί να κάνει τον κόσμο καλύτερο»

Ο διάσημος τζαμαϊκανός σχεδιαστής ποστερ, Michael Thomson,έρχεται στην Θεσσαλονίκη για την έκθεση «Reggae Poster WORLD – A – REGGAE» στο Block 33 που διοργανώνεται σε συνεργασία με την Parallaxi από τις 21 έως τις 28 Φεβρουαρίου. Σε μια αποκλειστική συνέντευξη στην Parallaxi μιλά για την γραφιστική, τον δημιουργικο ακτιβισμό, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την […]

Parallaxi
η-τέχνη-μαζί-με-τα-social-media-μπορεί-να-κάνει-τ-26448
Parallaxi
1.jpg

Ο διάσημος τζαμαϊκανός σχεδιαστής ποστερ, Michael Thomson,έρχεται στην Θεσσαλονίκη για την έκθεση «Reggae Poster WORLD – A – REGGAE» στο Block 33 που διοργανώνεται σε συνεργασία με την Parallaxi από τις 21 έως τις 28 Φεβρουαρίου. Σε μια αποκλειστική συνέντευξη στην Parallaxi μιλά για την γραφιστική, τον δημιουργικο ακτιβισμό, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την Τέχνη που μπορεί να κάνει τον κόσμο καλύτερο.

-Πέστε μας, ποιος είναι ο Michael Thompson (Freestylee);

Είμαι Τζαμαϊκανός που μετακόμισε στις ΗΠΑ το 1990 και τώρα εργάζομαι ως αυτοαπασχολούμενος γραφίστας και συνεργάζομαι με εταιρίες όπως η Citigroup, η Sanofi Aventis, η Bank of America και η Estée Lauder. Θεωρώ τον εαυτό μου, επίσης, δημιουργικό ακτιβιστή (Creative Activist) που χρησιμοποιεί την γραφιστική ως ένα κοινωνικό εργαλείο αφύπνισης σε μια σειρά από διεθνή ζητήματα που χρήζουν προσοχής και ευαισθησίας. Μαζί με την Μαρία Παπαευσταθιου ιδρύσαμε από κοινού το «International Reggae Poster Contest» που αποσκοπεί από τη μία, να αναδείξει την θετική επίδραση της reggae διεθνώς κι από την άλλη, να λειτουργήσει ως πλατφόρμα παρουσίασης ενός τολμηρού ονείρου, της ίδρυσης ενός Κέντρου Ανάδειξης της reggae στο Κίνγκστον της Τζαμάικα.

Έχω πραγματοποιήσει σειρά από διεθνείς εκθέσεις (ατομικές και ομαδικές) της freestylee δουλειάς μου, κυριότερες εκ των οποίων ήταν οι εξής: “Freestylee, Artist Without Borders” στο Rototom Sunsplash της Ισπανίας, “Freestylee, Artist Without Borders” Drum Arts Center, στο Μπίρμινχαμ της Αγγλίας, “The Reggae Movement Sound System; from Jamaica to Europe 1950-1995” σε Βερολίνο και Δουβλίνο, στη Γερμανία και την Ιρλανδία αντίστοιχα.

-Πώς ξεκινήσατε ως γραφίστας, τα ποστερ πώς πρόεκυψαν και τι σας εμπνέει;

Σπούδασα γραφιστική στο «Jamaica School of Art» στο Κίνγκστον. Αφού τελείωσα τις σπουδές μου εργάστηκα σε διάφορα μικρά στούντιο μέχρι που ξεκίνησα να εργάζομαι για μια μεγάλη διαφημιστική εταιρία. Μερικά χρόνια αργότερα εργάστηκα ως καλλιτεχνικός διευθυντής και σε μια εταιρία δημοσίων σχέσεων.

Ουσιαστικά όμως με τα ποστερ ασχολήθηκα όταν νίκησα σε έναν διαγωνισμό για ποστερ και κέρδισα έτσι μια θέση στη Τζαμαϊκανή αποστολή για το 11ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νέων στην Αβάνα της Κούβας, το 1978. Εκεί μυήθηκα στην πολύχρωμη μεταξοτυπία και τα λιθογραφικά ποστερ και επηρεάστηκα ιδιαίτερα στη δουλειά μου. Η Κούβα έχει παράδοση στην τέχνη των ποστερ.

Τα ακτιβιστικά μου ποστερ ξεκίνησαν το 1978, μετά τα γεγονότα του “Green Bay Massacre”, όταν μια υποτιθέμενη συμμορία νεαρών προερχόμενη από τα γκέτο του Κίνγκστον εκτελέστηκαν εν ψυχρώ από τις στρατιωτικές δυνάμεις ασφαλείας σε μια ενέδρα που είχε στηθεί. Τότε δεν είχα υπολογιστή και όλη η δουλειά έγινε με το χέρι.

Μετά από ένα διάλειμμα, επανήλθα σε θέματα κοινωνικά το 2008 δημιουργώντας ποστερ αλληλεγγύης για θέματα παγκοσμίου ενδιαφέροντος. Συνήθως ό,τι θα με συγκινήσει από αυτά που ακούω και διαβάζω στα διεθνή νέα θα με παρακινήσει αμέσως να δραστηριοποιηθώ για θέματα αδικίας. Δεν μπορώ να μείνω σιωπηλός. Κάνω μια μικρή προσπάθεια από το εργαστήρι μου στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ χρησιμοποιώντας τη δημιουργικότητα μου. Είναι μια μικρή προσπάθεια αλλά και η χιονοστιβάδα πάντα ξεκινά από κάτι μικρό. Με εμπνέει οτιδήποτε γύρω μου.

-Πώς προέκυψε η απόφαση γι’ αυτόν το διαγωνισμό και τί σημαίνει η reggae για εσάς;

Η απόφαση για το διαγωνισμό αυτό προέκυψε ως μια επιθυμία να αποτίσω φόρο τιμής στους διάφορους καλλιτέχνες που ανέδειξαν αυτή την μουσική. Με ρωτάνε συχνά γιατί δεν υπάρχει ένα Μουσείο Ανάδειξης της reggae μουσικής στην Τζαμάικα, αν και η reggae έχει πλέον γερές ρίζες παντού, πέρα από τις τζαμαϊκανές ακτές. Είναι κάτι πραγματικά απογοητευτικό και ήθελα κάπως να δραστηριοποιηθώ. Κι αυτό αποδείχθηκε μέσα από την ανταπόκριση των ποστερ μου στο Flickr και τη συμμετοχή στην έκθεση «Reggae Movement» που έκανε το γύρο της Ευρώπης και ο κόσμος την αγκάλιασε. Κάπως έτσι ξεκίνησα, με την πεποίθηση ότι καλλιτέχνες απ’ όλο τον θα ανταποκριθούν, κάτι που τελικά αποδείχθηκε σωστό με 1142 ποστερ από 80 χώρες να έχουν κατατεθεί μέχρι το τέλος του διαγωνισμού.

Για μένα η reggae όπως και κάθε άλλο είδος της τζαμαϊκανής μουσικής(Ska, Roots Reggae, Dub κλπ) είναι κομμάτι του εαυτού μου. Με συναρπάζει η ενέργεια αυτής της μουσικής.

-Τι προσπαθείτε να πείτε με τη δουλειά σας και ποιά είναι η διαδικασία που ακολουθείτε για να σχεδιάσετε;

Θέλω να πω πολλά πράγματα αλλά κυρίως πράγματα που αφορούν εμένα και απαντούν σε ερωτήσεις όπως τι μπορώ να κάνω για να βοηθήσω και να κάνω τη διαφορά. Συχνά, αυτό γίνεται πολύ γρήγορα σε μια στιγμή αναλαμπής όπως το «Εύρηκα» του Αρχιμήδη! φυσικά ο σχεδιασμός στον υπολογιστή μπορεί να τροποποιήσει την αρχική ιδέα αλλά εμπιστεύομαι το ένστικτο μου.

-Είστε ένας ακτιβιστής και γραφίστας με κοινωνική ευαισθησία, που έχει ευαισθητοποιηθεί σε θέματα όπως η Αραβική Άνοιξη και η ελληνική οικονομική κρίση. Ο δημιουργικός ακτιβισμός μπορεί να κάνει τον κόσμο καλύτερο; Κι αν ναι, χρειάζεται και κάποια ιδεολογία;

Φυσικά! Μπορεί να βοηθήσει τον κόσμο να αλλάξει προς το καλύτερο. Ωστόσο η τέχνη από μόνη της δεν μπορεί να τα καταφέρει και γι’ αυτό χρειάζεται ανθρώπους που θα βγουν μπροστά και αξίζουν τον θαυμασμό. Αυτοί που βγαίνουν στους δρόμους, κάθονται στις πλατείες και αντιμετωπίζουν τα όπλα είναι όσοι κάνουν τη διαφορά. Φυσικά ο δημιουργικός ακτιβισμός βοηθά την ενημέρωση και το διάλογο. Είναι ένα πανίσχυρο εργαλείο κι αυτό πρέπει να το καταλάβουμε. Αν συνδυαστεί με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media) είναι πολύ πιθανό να δώσει φωνή σ’ ένα κίνημα και να συμβάλλει αποφασιστικά.

Όσον αφορά το θέμα της ιδεολογίας, όχι δεν χρειάζεται να ακλουθείς κάποιο πολιτικό δόγμα. Άλλωστε οι ιδεολογίες κρύβονται πίσω από πολλά κοινωνικά προβλήματα στον κόσμο. Μιλώ για τη συμπαράσταση στους καταπιεσμένους και με τη φωνή μου αναζητώ την δικαιοσύνη κι αυτό που είναι σωστό. Δεν πιστεύω στην περιχαράκωση της δημιουργικότητας μου σε στενά πολιτικά όρια.

-Πάνω σε τι εργάζεστε αυτή τη στιγμή και ποια τα μελλοντικά σας πλάνα;

Ανυπομονώ για τις νέες Freestylee εκθέσεις το 2013. Αυτή τη στιγμή συζητώ με μια γκαλερί στη νέα Υόρκη για μια Freestylee ποστερ έκθεση την άνοιξη. Σίγουρα όμως το μεγαλύτερο μου project, για το οποίο και ανυπομονώ, είναι ο διαγωνισμός «Reggae Poster Contest» οι νικητές του οποίου θα ανακοινωθούν τον Μάρτιο, ανάμεσα, πάντοτε, σε άλλες πρωτοβουλίες δημιουργικού ακτιβισμού που θα κάνουν τη διαφορά.

*Workshop με τον Michael Thompson aka Freestylee-Artist Without Borders “Social Poster Design” ( Γραφιστική & κοινωνικός ακτιβισμός ). Οταν η οπτική επικοινωνία δεν καλύπτει μόνο διαφημιστικές απαιτήσεις και εμπορικές ανάγκες προβολής προϊόντων, αλλά τίθεται στην υπηρεσία της αλληλεγγύης και της κοινωνικής ευαισθησίας. *Πέμπτη 21/2 – ώρα 11:00 – 15:00 Παρασκευή 22/2 – ώρα 16:00 – 19:00 Είσοδος Ελεύθερη. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Θα δοθεί Βεβαίωση Συμμετοχής.Πληροφορίες – Δηλώσεις συμμετοχής: AKTO -26ης Οκτωβρίου 38-40 & Α.Γεωργίου | Τηλ.: 2310-221231 | Email:[email protected] join the event : http://www.facebook.com/AKTOcollege

**O Michael Thomson την Παρασκεύη 22/2 θα μιλήσει στις 20.00 σε μια ανοιχτή διάλεξη με ελεύθερη είσοδο στις εγκαταστάσεις του ΑΚΤΟ.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα