Η βιώσιμη ανάπτυξη ως τρόπος ζωής

1ο Διεθνές Συνέδριο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη Η βιώσιμη ανάπτυξη ως τρόπος ζωής Λέξεις: Γιώργος Γονιάδης Tα τελευταία έτη, ιδίως από το 2007, όταν η φούσκα στην αγορά κατοικίας των ΗΠΑ έσκασε, η διεθνής κοινότητα αντιμετώπισε μια παγκόσμια οικονομική κρίση που άλλαξε διάφορες κοινωνικές και οικονομικές πεποιθήσεις. Κατέστη προφανές ότι ο παραδοσιακός τρόπος σκέψης και δράσης […]

Parallaxi
η-βιώσιμη-ανάπτυξη-ως-τρόπος-ζωής-40338
Parallaxi
world.jpg

1ο Διεθνές Συνέδριο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη Η βιώσιμη ανάπτυξη ως τρόπος ζωής

Λέξεις: Γιώργος Γονιάδης

Tα τελευταία έτη, ιδίως από το 2007, όταν η φούσκα στην αγορά κατοικίας των ΗΠΑ έσκασε, η διεθνής κοινότητα αντιμετώπισε μια παγκόσμια οικονομική κρίση που άλλαξε διάφορες κοινωνικές και οικονομικές πεποιθήσεις. Κατέστη προφανές ότι ο παραδοσιακός τρόπος σκέψης και δράσης ήταν όχι μόνο μη βιώσιμος αλλά και επιζήμιος για το περιβάλλον, την κοινωνία και την οικονομία. Παρουσιάστηκε επομένως μια νέα οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική πραγματικότητα η οποία ώθησε και ωθεί σταδιακά τις κοινωνίες σε λιγότερο σπάταλες και περισσότερο βιώσιμες, πράσινες ή οικολογικές συμπεριφορές, η οποία με τη σειρά της ωθεί σε αλλαγές στις επιχειρηματικές και κοινωνικές δραστηριότητες και αντιλήψεις.

Επειδή αυτή η πραγματικότητα σε άλλες χώρες είναι περισσότερο εμφανής και σε άλλες λιγότερο, όπως για παράδειγμα στη χώρα μας, εμείς ως όμαδα νέων επιστημόνων και στα πλαίσια της ατομικής κοινωνικής ευθύνης, μέσω της ομάδας μας «Students for Sustainability» αποφασίσαμε να κάνουμε μία αρχή στο θέμα της βιώσιμης ανάπτυξης. Και κάπως έτσι γεννήθηκε το 1ο Διεθνές Συνέδριο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (το πρώτο του είδους του στη χώρα μας) το οποιο θα πραγματοποιηθεί στις 16 Μαϊου 2015 στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, από τις 10:30 έως τις 18:00. Στην ουσία το συγκεκριμένο συνέδριο διοργανώνεται από την ομάδα φοιτητών «Students for Sustainability» του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης και Βιωσιμότητας του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος (MSc in Environmental Management & Sustainability). Στη διοργάνωση συμμετέχει ο Δήμος Θεσσαλονίκης, η Μη-Κυβερνητική Οργάνωση Friedrich Ebert Stiftung, το ελληνικό παράρτημα του Club of Rome και ο Διεθνής Οργανισμος Βιοπολιτικής ενώ τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Σκοπό του συνεδρίου αποτελεί η προώθηση της ιδέας της βιωσιμότητας στην κοινωνία καθώς, και η αφύπνιση και ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τα σημαντικά ζητήματα που σχετίζονται με τη βιώσιμη ανάπτυξη του πλανήτη καθώς και την παράλληλη προώθηση στρατηγικών βιώσιμης ανάπτυξης.

Το συνέδριο πλαισιώνεται από ένα πάνελ διακεκριμένων ομιλητών όπως ο Pr. Franz Josef Radermacher (Καθηγητής Πληροφορικής του Πανεπιστημίου της Ulm και συνιδρυτής του Global Marshall Plan), ο Pr. Dick van den Hout (τ. καθηγητής στο τμήμα Ποιότητας του Περιβάλλοντος και επιστήμονας του ΤΝΟ-Netherlands Organization of Applied Scientific Research), o κ. Γεώργιος Δρακόπουλος (Ειδικός Σύμβουλος στον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού), ο κ. Χρήστος Βλαχοκώστας (Υπεύθυνος της Επιτροπής Νέων Επιστημόνων Βορείου Ελλάδος του ECOCITY) η κ. Ζωή Καντουνάτου (Events and Community Manager στο Power of Youth του Ηνωμένου Βασιλείου) και τέλος ο κ. Άρης Χατζηνικολάου (υπεύθυνος της περιβαλλοντικής ομάδας του Πα.Μακ.). Οι ομιλητές θα καλύψουν θέματα όπως:

• Ιστορία και εξέλιξη της Βιώσιμης Ανάπτυξης καθώς και οι τρεις πυλώνες από τους οποίους αποτελείται (Οικονομία, Κοινωνία, Περιβάλλον). • Ποιότητα Αέρα και Ποιότητα ζωής: Αλληλοσυνδεόμενες έννοιες. • Πως η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη συνδέεται με τη Βιώσιμη Ανάπτυξη • Τουρισμός : Είναι εργαλείο ή απειλή για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη; • Η Βιώσιμη Ανάπτυξη ως εργαλείο εξάλειψης της νεανικής ανεργίας. • Ενεργοί πολίτες: Περιβαλλοντική ομάδα του Πα. Μακ. • Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα Δικαιώματα του Ανθρώπου και Βιώσιμη Ανάπτυξη.

Παράλληλα με τις ομιλίες του Συνεδρίου θα γίνει και η παρουσίαση του πρώτου Ελληνικού Εγχειριδίου για τη Βιώσιμη ανάπτυξη. Στόχος των διοργανωτών είναι ένα Συνέδριο βασισμένο στα ιδεολογικά στοιχεία της Βιώσιμης Ανάπτυξης. Για αυτό το λόγο θα γίνει προσπάθεια εφαρμογής καινοτόμων και πρακτικών λύσεων κατά τη διοργάνωση του συνεδρίου με έμφαση στη στήριξη των τοπικών παραγωγών και της τοπικής κοινότητας αλλά και στη συνολική μείωση του οικολογικού αποτυπώματος του Συνεδρίου.

Το παρόν εγχείρημά αποτελεί την πρώτη απόπειρα οργάνωσης τέτοιου συνεδρίου στη Θεσσαλονίκη, με τη φιλοδοξία να συνεχιστεί και στο μέλλον, και μάλιστα διενεργείται εξ ολοκλήρου από φοιτητές και νέους επαγγελματίες, στηριζόμενο αποκλειστικά σε χορηγίες, χωρίς την άμεση οικονομική στήριξη του ΔΙΠΑΕ. Η οικονομική στήριξη του συνεδρίου προήλθε κυρίως από την ΕΤΒΑ η οποία είναι και μέγας χορηγός, ενώ η ΕΠΑ, η ALUMIL, η ISOMAT, το MET Hotel και το Park Hotel, συνέβαλλαν καθοριστικά στην άρτια διοργάνωση του συνεδρίου. Επιπροσθέτως, η εταιρία Meli Events υπήρξε στενός συνεργάτης μας καθόλη τη διάρκεια της προπαρασκευαστικής περιόδου του συνεδρίου. Τέλος, πρέπει να τονίσουμε τη συμβολή της Παράλλαξης και των Πολυτεχνικών Νέων στο επικοινωνιακό κομμάτι του συνεδρίου. Η επιλογή των υποστηρικτών μας έγινε κατά βάση με γνώμονα τη δραστηριοποίηση και ευαισθητοποίηση τους σε πρακτικές βιώσιμης ανάπτυξης.

Το συνέδριο θα διεξαχθεί στα Αγγλικά με παράλληλη μετάφραση στα Ελληνικά.

Αν και οι εγγραφές έχουν κλείσει, έχετε όμως τη δυνατότητα να παρακολουθήσετε το συνέδριο μας μέσω live-streaming εδώ

Περισσότερες πληροφορίες για το συνέδριο θα βρείτε εδώ

Γιώργος Γονιάδης

Συντονίστης του 1ου Διεθνους Συνεδρίου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη που διοργανώνεται από το ΔΙΠΑΕ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα