Η ζωή στο διαδίκτυο: LinkedIn- Λιγότερο σέξι, πιο ουσιώδες!

του Στέφανου Σκλαβενίτη Δεν έχει Candy Crush Saga! Δεν έχει ατάκες 140 χαρακτήρων! Ούτε ‘it’s complicated’ και φωτογραφίες με μαγιό από το καλοκαίρι του 2013. Για την Ελλάδα, όμως, του σήμερα διαθέτει κάτι με περισσότερη ουσία. Σου δίνει τη δυνατότητα να διεκδικήσεις τη δουλειά που τόσο έχεις ανάγκη… Το LinkedIn δεν ήταν και δεν θα […]

Στέφανος Σκλαβενίτης
η-ζωή-στο-διαδίκτυο-linkedin-λιγότερο-σέξι-πι-14572
Στέφανος Σκλαβενίτης
solutions_cube.jpg

του Στέφανου Σκλαβενίτη

Δεν έχει Candy Crush Saga! Δεν έχει ατάκες 140 χαρακτήρων! Ούτε ‘it’s complicated’ και φωτογραφίες με μαγιό από το καλοκαίρι του 2013. Για την Ελλάδα, όμως, του σήμερα διαθέτει κάτι με περισσότερη ουσία. Σου δίνει τη δυνατότητα να διεκδικήσεις τη δουλειά που τόσο έχεις ανάγκη… Το LinkedIn δεν ήταν και δεν θα γίνει ποτέ Facebook. Δεν θα περάσεις άπειρες ώρες σε αυτό, ούτε θα γνωρίσεις τον/την σύντροφο της ζωής σου. Το LinkedIn μοιάζει να είναι ο βαρετός μεγαλύτερος εξάδερφος του hot αγοριού που έσκασε μύτη στο πάρτι! Μόνο που στην περίπτωσή μας δεν πρέπει να τον αγνοήσεις…Γιατί; Διάβασε παρακάτω.

5 λόγοι για να κάνεις –αν δεν έχεις- profile στο LinkedIn αμέσως μόλις τελειώσεις να διαβάζεις αυτό το άρθρο

1) Αν κυνηγάς θέσεις που δεν είναι σε βενζινάδικο, φούρνο, οικοδομή ή συναφή επαγγέλματα (no offense…), το πιθανότερο είναι πως χρειάζεσαι ένα πλήρες online βιογραφικό, όπως αυτό που σε βοηθά να δημιουργήσεις το ίδιο το LinkedIn. Σε αντίθεση με την αποστολή των βιογραφικών αν και όποτε βγει μια θέση, το online cv βοηθά τους recruiters να ψάχνουν ανά πάσα στιγμή και να προσεγγίζουν τους κατάλληλους σύμφωνα με τα κριτήριά τους κάθε φορά υποψηφίους, χωρίς τη διαδικασία των αγγελιών σε εφημερίδες και sites εύρεσης εργασιών. Κι αυτό δεν έχει να κάνει με το αν έχεις ήδη δουλειά αυτή την περίοδο ή όχι.

2) Η δικτύωση. Το να είσαι ‘βύσμα’ ή να ‘έχεις δόντι’ είναι πολύ καλό στον στρατό ή αν θες να κλείσεις …τραπέζι, όμως δεν είναι το ίδιο αποτελεσματικό όταν περιμένεις να πάρεις μια θέση στελέχους σε κάποια σοβαρή επιχείρηση. Ο εργοδότης θέλει να κάνει τη δουλειά του πρώτα και μετά να κάνει χάρες, επομένως δείξε γιατί είσαι εσύ ο κατάλληλος με το να παρουσιάσεις επαγγελματικά τον εαυτό σου και μην βασίζεσαι στις δημόσιες σχέσεις μόνο!

3) Η αναζήτηση της ιδανικής εργασίας ξεκινά στο LinkedIn. Πολλές θέσεις εργασίας βγαίνουν μόνο εκεί, αρκετές εταιρίες περιμένουν να υποβάλλετε το βιογραφικό σας μέσω LinkedIn, το ίδιο το δίκτυο σας προβάλλει συχνά πυκνά τις κατάλληλες θέσεις βάσει των προσόντων σας, οπότε τι άλλο να σας πούμε για να σας πείσουμε πως η αναζήτηση ξεκινά πια από εκεί! Το ότι δεν παίζουν αγγελίες στην εφημερίδα αγγελιών δεν σημαίνει και πολλά πια. Και σας πω μια ατάκα που θα ξύσει πληγές του 2009; Δουλειές υπάρχουν… (Λιγότερες ναι, χειρότερα πληρωμένες ναι αλλά υπάρχουν γιατί απλά η κρίση το πρώτο που φέρνει είναι ανακατατάξεις. Σκέψου το)!

4) Μπες στα LinkedIn groups του κλάδου σου και μάθε τι συμβαίνει. Η ζύμωση με τους άλλους επαγγελματίες από την Ελλάδα ή το εξωτερικό δεν σε βοηθά μόνο στο να μάθεις τους κατάλληλους ανθρώπους αλλά και να ενημερωθείς για ό,τι νεότερο υπάρχει στον τομέα σου ως trend ή επαγγελματική πρακτική. Όταν αφήνεις κάτι σε αφήνει κι αυτό. Αν όμως διευρύνεις το δίκτυο των ανθρώπων που μοιράζεστε κοινά επαγγελματικά ενδιαφέροντα και κοντά τους ‘παίρνεις’, έστω σε επίπεδο γνώσης και πληροφοριών, θα είσαι πάντα ένα βήμα μπροστά. Με άλλα λόγια, ένας ακόμα καφές στο κέντρο μ’ ένα φίλο συζητώντας για την κατάσταση στη μίζερη Ελλάδα, δεν σου δίνει περισσότερα, έτσι δεν είναι; Γίνε visible, δώσε το στίγμα σου και η αξία σου δεν θα χαθεί!

5) Αν έχεις χτυπήσει τοίχο στα social media, έχοντας κουραστεί από το επαναλαμβανόμενο μοτίβο των ποσταρισμάτων των φίλων σου στο Facebook ή των ανούσιων καυγάδων στα comments του YouTube, ίσως να είναι μια καλή αρχή να προσπαθήσεις να κάνεις ξανά το διαδίκτυο ένα χρήσιμο εργαλείο και όχι ένα μέσο απλά για να σκοτώνεις την ώρα σου. Οι αντιπερισπασμοί στο ίντερνετ είναι άπειροι αλλά αν έχεις πλάνο, τότε θα μπορέσεις να τους ξεπεράσεις.  Κάνε την αρχή στο LinkedIn βάζοντας μια καλή επαγγελματική φωτογραφία και θυμήσου πως ζεις στην ψηφιακή εποχή, οπότε καλύτερα είναι να αφήσεις τα ‘αναλογικά’ σου όπλα στην άκρη! Ακόμα και στην Ελλάδα της κρίσης –ίσως μάλιστα ειδικά σε αυτήν- δεν υπάρχει καιρός για σκότωμα!

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα