Είδαμε τον Βουκεφάλα ζωντανό!!

Λέξεις – Φωτογραφίες: Βαγγελιώ Χρηστίδου Ήλθε, προβλημάτισε, εντυπωσίασε και παρήλθε, η ατομική έκθεση του Αλέξανδρου Κακλαμάνου με τίτλο «Αόρατη Πόλη», που φιλοξενήθηκε στο Μπέη Χαμάμ από τα μέσα του Σεπτέμβρη μέχρι και την περασμένη Παρασκευή. Με τη Θεσσαλονίκη «μεταμορφωμένη», αλλά και με παιχνίδια γύρω από την έννοια του αέναου και της «σπείρας», η γενική φετινή […]

Βαγγελιώ Χρηστίδου
είδαμε-τον-βουκεφάλα-ζωντανό-29664
Βαγγελιώ Χρηστίδου
sam_5583_copy.jpg

Λέξεις – Φωτογραφίες: Βαγγελιώ Χρηστίδου

Ήλθε, προβλημάτισε, εντυπωσίασε και παρήλθε, η ατομική έκθεση του Αλέξανδρου Κακλαμάνου με τίτλο «Αόρατη Πόλη», που φιλοξενήθηκε στο Μπέη Χαμάμ από τα μέσα του Σεπτέμβρη μέχρι και την περασμένη Παρασκευή. Με τη Θεσσαλονίκη «μεταμορφωμένη», αλλά και με παιχνίδια γύρω από την έννοια του αέναου και της «σπείρας», η γενική φετινή θεματική του Πεδίου Δράσης Κόδρα και του «Παρά Θιν Αλός» «I need a Hero» πήρε μια…αφαιρετική διάσταση.

Δεν το είχα πάρει είδηση και μπήκα στο Μπέη Χαμάμ τυχαία την περασμένη εβδομάδα, εν αναμονή για έναν καφέ στο διπλανό καφέ των Λουτρών «Παράδεισος». Με μια πρώτη ματιά, αυτό που με εντυπωσίασε ήταν ζωντανό άλογο που, στη θέση του Βουκεφάλα και χωρίς τον Μεγαλέξανδρο της Νέας Παραλίας, έτρωγε και κουνούσε την ουρά του διαρκώς, σε μια μεγάλη οθόνη. «Το φενγκ – σούι σε όλο του το μεγαλείο», σκέφτηκα, καθώς παρατηρούσα παιδάκια να παίζουν στα μίνι συντριβάνια και τα νερά να τρέχουν.

«Οι άλλες εγκαταστάσεις, όμως, δεν έχουν κάτι περίεργο», σχολίασα στη φύλακα – εθελόντρια του Κόδρα. «Δεν έχουν; Για κοιτάξτε καλύτερα…», με παρότρυνε. «Από τη δεξιά, π.χ., λείπει ο … Λευκός Πύργος!». Έλα που δεν το παρατηρούσες εύκολα, ούτε την απουσία του Μνημείου – σήματος κατατεθέν της πόλης, ούτε αυτή του αγάλματος του Ελευθερίου Βενιζέλου, από την πλατεία δίπλα από το Χαμάμ.

Μέσα στα επόμενα 10΄ η εθελόντρια, με μεγάλη προθυμία, μου έκανε μια μίνι ξενάγηση στον υπόλοιπο χώρο. Εικαστικές εγκαταστάσεις – οθόνες κυρίως, παρουσίαζαν με τη σειρά το σύμβολο της σπείρας, την έννοια του αέναου, όπως την αντιλαμβάνεται και την έχει επεξεργαστεί ο Αλέξανδρος Κακλαμάνος, στο πλαίσιο της έκθεσης. «Το συγκεκριμένο έργο αρχικά με άγχωνε», μου ανέφερε η κοπέλα, «μέχρι που κάποιος μου είπε: μα… έχει καταργήσει το νόμο της βαρύτητας!». Ήθελε λίγη ώρα, για να αντιληφθείς ότι η μορφή που φαινομενικά πραγματοποιούσε βουτιά σε γαλάζια νερά από ένα βράχο, στην ουσία περιστρεφόταν γύρω από τον εαυτό της, σε μια αέναη κίνηση που… δεν είχε τελειωμό!

Στα ενδότερα του Χαμάμ, μια εικαστική πρόταση για ανοιχτό χώρο από τον καλλιτέχνη. «Μου θυμίζει ένα πάρκο των Βρυξελλών», λέω ανυποψίαστη, για να ακούσω ότι ο Αλέξανδρος Κακλαμάνος, όντως διαμένει στην πρωτεύουσα του Βελγίου και η συγκεκριμένη φωτογραφία, είναι τραβηγμένη στο περιαστικό δάσος της.

Το ίδιο το μνημείο, διαφορετικό. Όχι έτοιμο να ….λουστεί στο νερό, αλλά με αρκετό κόσμο να περιφέρεται στους χώρους του. Το «Ι need a Hero», ομολογώ, δεν το’ «πιασα» αρχικά ακριβώς, πέρα από την απουσία Μεγαλέξανδρου, Λευκού Πύργου και Βενιζέλου. Το επεξεργάστηκα, όμως, εικονικά και φαντασιακά και διάβασα και τη δήλωση του καλλιτεχνικού επιμελητή Δημήτρη Μιχαήλαρου, για τη φετινή θεματική του φετινού Πεδίου Δράσης Κόδρα. Που, στις αρχές του περασμένου μήνα, εξηγούσε ότι το πλαίσιό της ήταν οι ήρωες και το ηρωικό παράδειγμα, με «μια διάθεση ενδοσκόπησης απέναντι στην ιστορική αφήγηση, το αρχαιολογικό απόθεμα, τις αποτυπώσεις του εθνικού φαντασιακού και τις προεκτάσεις που προσφέρει η σύγχρονη εικαστική έκφραση, μέσα από τη διαπραγμάτευση υλικών και συμβολικών ιχνών του παρελθόντος».

*Το «I need a hero», που πραγματοποιήθηκε και σε άλλους χώρους της πόλης, όπως η Ρωμαϊκή Αγορά, θα διαρκέσει μέχρι και το Μάρτη του 2015, περιλαμβάνοντας συνολικά τέσσερις ατομικές εκθέσεις νέων ανερχόμενων καλλιτεχνών και μία ομαδική. Το Μπέη Χαμάμ θα παραμείνει ανοιχτό τις τρέχουσες ώρες (10:30 – 15:00) μέχρι και το τέλος του μήνα, ενώ μετά θα ακολουθήσει το χειμερινό ωράριο.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα