Ιδού η πόλη, ιδού και η σκαλωσιά
Οφείλουμε να φροντίσουμε για λόγους αισθητικής και ασφάλειας τις προσόψεις των οικοδομών
Εικόνα: Γιάννης Τριανταφυλλόπουλος
Το κτιριακό απόθεμα της πόλης βρίσκεται σε μια κρίσιμη ηλικία. Στην πυρίκαυστο ένα μεγάλο ποσοστό των οικοδομών έχει χτιστεί με άδειες του 1957 και 1958, μετά το ειδικό πολεοδομικό διάταγμα που είχε εκδοθεί.
Οπότε η ηλικία τους πλησιάζει τα 65 χρόνια. Στην πρώτη ωριμότητα τους πέρασαν και το μεγάλο σεισμό του 1978, κατά τον οποίο έδειξαν εξαιρετικές αντοχές και γλυτώσαμε τα ακόμα χειρότερα.
Σήμερα όμως τι γίνεται; Με την πάροδο των ετών οι προσόψεις αλλοιώθηκαν είτε λόγω άκομψων παρεμβάσεων είτε λόγω φθοράς για την οποία φρόντισε ο πανδαμάτωρ χρόνος.
Η πρόσοψη των οικοδομών είναι το πρόσωπο της πόλης. Οφείλουμε να το φροντίσουμε για λόγους αισθητικής αλλά και ασφάλειας. Δεν είναι λίγα τα οικήματα που είναι κακοσυντηρημένα σε επικίνδυνο βαθμό.
Το ιδανικό θα ήταν να ανακαινιστούν οι προσόψεις με αρχιτεκτονικό σχεδιασμό από ειδικούς έτσι ώστε να δώσουμε στα κτίρια την αισθητική αρμονία που έχουν χάσει ή που δεν είχαν και ποτέ.
Εδώ εμπλέκεται η πολεοδομία και φυσικά η προϊσταμένη αρχή της, δηλαδή ο δήμος και η διοίκηση του.
Για να ανακαινισθεί η πρόσοψη μιας οικοδομής απαιτείται άδεια εργασιών και μελέτη που περνάει από την πολεοδομία και στις περισσότερες περιπτώσεις άδεια κατάληψης πεζοδρομίου από το δήμο για την τοποθέτηση σκαλωσιάς. Αξίζει να προστεθεί και η ανάγκη θερμομόνωσης, που λόγω των τρεχουσών τιμών της ενέργειας, αποτελεί απαραίτητη βελτίωση.
Και τι θα έπρεπε να κάνει μια διοίκηση που ενδιαφέρεται για την πόλη και τους κατοίκους της; Απλά πράγματα. Να δώσει κίνητρα για την ανακαίνιση και βελτίωση των όψεων και αντικίνητρα για τις αυθαίρετες και κακόγουστες παρεμβάσεις. Πιο συγκεκριμένα για τα αντικίνητρα, χρειάζεται να γίνει έλεγχος των παραβάσεων και των φθορών με αυστηρές συστάσεις (όχι πρόστιμα, δεν είναι ώρα για τέτοια πράγματα)
Στα κίνητρα τώρα.
1. Μείωση τελών στις οικοδομές που ανακαινίζουν τις προσόψεις.
2. Οδηγίες για χρωματική και αρχιτεκτονική αρμονία σε όμορες οικοδομές
3. Μείωση των τελών κατάληψης πεζοδρομίου σε ποσοστό συντριπτικό για το πρώτο δίμηνο των εργασιών (συνήθως τόσο διαρκεί η ανακαίνιση μιας πρόσοψης)
Και η κρίσιμη ερώτηση. Που θα βρεθούν τα χρήματα;
Δε θα βρεθούν πουθενά. Δεν χρειάζεται. Τα τέλη μπορούν να μειωθούν μια και τόσα χρόνια τα ποσά των τελών δημιουργούσαν πλεονάζοντα υπόλοιπα που μεταφέρονται σε άλλους κωδικούς του προϋπολογισμού. Το επιστημονικό προσωπικό του δήμου έχει τη δυνατότητα να προτείνει τις κατευθυντήριες γραμμές για το αισθητικό κομμάτι των όψεων και η Πολυτεχνική σχολή του ΑΠΘ έχει πληθώρα εργασιών και μελετών για αυτό το ζήτημα.
Τέλος τα τέλη κατάληψης από σκαλωσιές αποτελούν ένα απειροελάχιστο έσοδο για τον δήμο άλλα σημαντική επιβάρυνση για την κάθε οικοδομή. Μια προσεκτική ανάγνωση της νομοθεσίας δίνει τη δυνατότητα μείωσης ή πιο σωστά σχεδόν μηδενισμού για ένα δίμηνο.
Ζούμε σε μια εποχή στασιμοπληθωρισμού. Ο στόχος της πολιτικής ηγεσίας θα έπρεπε να είναι η τόνωση τις εργασίας με παρεμβάσεις, έτσι ώστε να κινείται χρήμα στην αγορά χωρίς να τροφοδοτεί τον πληθωρισμό. Να εργαστούν μηχανικοί, τεχνίτες και καταστήματα με οικονομικό και κοινωνικό όφελος. Να βελτιωθεί η ασφάλεια των οικοδομών και η ενεργειακή τους απόδοση. Ιδού η πόλη, ιδού και η σκαλωσιά.