Ημερολόγιο κορωνοϊού, ώρα εμβολιασμού
«Μην μετράτε αριθμό δόσης, ο ιός είναι εδώ και θα μείνει μεταβαλλόμενος οπότε πρέπει κι εμείς να μεταβάλλουμε άμυνες» - Χρήσιμες πληροφορίες γύρω από το θέμα
9+1 tips σχετικά με τον εμβολιασμό για τον SARS-CoV-2, μοιράζεται μέσω της προσωπικής του σελίδας στο Facebook, ο κ. Γιώργος Παππάς, παθολόγος και διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Αναλυτικά όσα αναφέρει στην ανάρτησή του:
1. Άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού για το ΝΕΟ επικαιροποιημένο εμβόλιο για τον SARS-CoV-2, υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού από τις 9 Σεπτεμβρίου 2024. Ευχάριστο ότι ξεκινάμε 5 εβδομάδες νωρίτερα από πέρυσι. Με την γνωστή διαδικασία κλείνετε ραντεβού.
2. Το επικαιροποιημένο εμβόλιο στην Ευρώπη στοχεύει το στέλεχος JN.1, αυτό που κυριάρχησε την περίοδο Δεκέμβριος 2023-Ιανουάριος 2024. Αυτή την στιγμή κυριαρχούν οι απόγονοί του, κυρίως το KP.3, και λιγότερο το KP.2 (που ανήκει στα FLiRT που ακούτε συχνά). Στις ΗΠΑ, τα εμβόλια που διατίθενται στοχεύουν στο KP.2, επιθυμώντας να είναι όσο πιο κοντά στα τρέχοντα κυκλοφορούντα στελέχη. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων/ ΕΜΑ όμως (το σκεπτικό του στα σχόλια) θεωρεί ότι υπάρχει επαρκής συγγένεια ώστε να καλύπτει το JN.1 εμβόλιο τα τρέχοντα στελέχη. Ας πούμε ότι το στέλεχος στο επικαιροποιημένο των ΗΠΑ είναι πρώτος ξάδερφος του ΚP.3 που επικρατεί τώρα, ενώ το στέλεχος του επικαιροποιημένου της Ευρώπης είναι παππούς του KP.3 (δείτε και γράφημα στα σχόλια). Το σκεπτικό του ΕΜΑ πάντως αφήνει ανοικτή την προσαρμογή τους επόμενους μήνες.
3. “Κόλλησα πρόσφατα, κλείνω ραντεβού;” Αν κάποιος νόσησε μέσα στο καλοκαίρι, προφανώς έχει νοσήσει από στελέχη KP.2 ή KP.3. Άρα επί του παρόντος δεν θα κερδίσει κάτι από τον εμβολιασμό. Κλείνοντας τουλάχιστον τρίμηνο από τη νόσηση, και ανάλογα με τα ατομικά χαρακτηριστικά του καθενός, προγραμματίζεται ο κατάλληλος χρονισμός σε συνεννόηση με τον προσωπικό σας γιατρό.
4. Μην μετράτε αριθμό δόσης, ο ιός είναι εδώ και θα μείνει μεταβαλλόμενος οπότε πρέπει κι εμείς να μεταβάλλουμε άμυνες. Όσοι νιώθουν κουρασμένοι από την συζήτηση για τον SARS-CoV-2 ας επισκεφτούν την έκθεση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για το 2021, για να διαβάσουν για τους 32 θανάτους από κορωνοϊό σε άτομα κάτω των 30 ετών και για τους 151 θανάτους από κορωνοϊό σε άτομα κάτω των 45 ετών χωρίς υποκείμενα νοσήματα. (Κάποια στιγμή με αυτή την έκθεση να ανοίξουμε και την συζήτηση για την πολλαπλάσια θνησιμότητα που παρατηρήθηκε ειδικά σε Κεντρική Μακεδονία και Θεσσαλία σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα, αλλά και να θυμίσουμε σε κάποιους πανεπιστημιακούς που παιάνιζαν ότι η Δέλτα είναι ήπια, πώς Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2021 θρηνήσαμε τους περισσότερους ανθρώπους- ακόμη στην θέση τους είναι και διδάσκουν βέβαια, και μιλάνε ακόμη με θράσος).
5. Αν πάλι σκέφτεστε ότι “είναι ήπιος πια ο ιός, δεν σκοτώνει”, μπορείτε να επισκεφτείτε τις εβδομαδιαίες επιδημιολογικές εκθέσεις του ΕΟΔΥ, όπου την τελευταία εβδομάδα καταγάφονται 39 θάνατοι (εκεί γύρω έχει σταθεροποιηθεί πλέον ο εβδομαδιαίος αριθμός των νεκρών), ενώ σε ΜΕΘ λόγω κορωνοϊού είχαμε νέες νοσηλείες ατόμου 26 ετών αλλά και 2 ατόμων ηλικίας 30-39 ετών.
6. Είναι καλύτερο το επικαιροποιημένο των ΗΠΑ από το δικό μας επικαιροποιημένο εμβόλιο; Στοιχεία από παρουσιάσεις στην σχετική συνεδρίαση της Συμβουλευτικής Επιτροπής Εμβολιασμού των ΗΠΑ έδειξαν (δεδομένα εργαστηρίου αναπόφευκτα) ότι αν στοχεύσεις το KP.2 όπως στις ΗΠΑ, φτιάχνεις πολύ καλύτερα αντισώματα απέναντι στο KP.3 που επικρατεί, σε σχέση με το να στοχεύσεις στο JN.1 όπως στην Ευρώπη- γράφημα στα σχόλια. Υπάρχουν επίσης και κάποιες δημοσιεύσεις που δείχνουν ότι μετά από λοίμωξη από JN.1 (όχι εμβολιασμό) τα αντισώματα απέναντι σε νεότερα στελέχη είναι χαμηλότερων επιπέδων σε σχέση με αυτά απέναντι σε JN.1 (το πώς ερμηνεύει κανείς το “χαμηλότερων επιπέδων” είναι το κρίσιμο…) .
Θα είχε ενδιαφέρον να ερωτηθούν οι αρμόδιοι του ΕΜΑ, και σε μικρότερο βαθμό οι υγειονομικοί υπεύθυνοι κάθε Ευρωπαϊκής χώρας για το πώς ερμηνεύουν αυτά τα δεδομένα και την διαφοροποίηση από τις ΗΠΑ. Επίσης να διευκρινιστεί αν κάποια χώρα έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον και για ΚP.2 εμβόλιο, και πότε αναμένει να παραλάβει τέτοιο. (Διευκρίνιση: τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι ΚΑΙ τα δύο επικαιροποιημένα εμβόλια κάνουν δουλειά απέναντι στα στελέχη που επικρατούν, με βάση τα γραφήματα όμως ενδέχεται τα επίπεδα αντισωμάτων να είναι χαμηλότερα με το Ευρωπαϊκό, και άρα η προστασία από το να νοσήσεις να φθίνει γρηγορότερα. Από την άλλη κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την συμπεριφορά και τις εκπλήξεις του ιού στο μέλλον).
7. Οι εβδομαδιαίες εκθέσεις του ΕΟΔΥ έχουν μια μόνιμη προτροπή στους ευάλωτους να προσέχουν, και παράλληλα “συστήνεται στο γενικό πληθυσμό, επί παρουσία συμπτωμάτων λοίμωξης αναπνευστικού, ο περιορισμός των επαφών με άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες”. Κοινώς κινηθείτε ελεύθερα αν έχετε συμπτώματα, κολλήστε μη-ευπαθείς απρόσκοπτα (για την κατάσταση Long Covid που κυρίως προσβάλλει μη ευπαθείς, αλλά και για την μεσομακροπρόθεσμη νοσηρότητα που φτιάχνει νέους ευπαθείς από μη ευπαθείς, δεν γράφει κάτι).
8. Πριν 3 ημέρες η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού ενέκρινε την χρήση και στην Ελλάδα του πρώτου εμβολίου για τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό/ ιό βρογχιολίτιδας, τον RSV. Για άτομα άνω των 75 ετών και άτομα 60-75 με συγκεκριμένες νοσηρότητες. Είναι διαθέσιμο στην συνταγογράφηση το σχετικό εμβόλιο της GSK ήδη. Δεν προτείνεται η συγχορήγησή του με τα εμβόλια γρίπης και το επικαιροποιημένο του κορωνοϊού. Οπότε πρέπει να προγραμματιστούν οι εμβολιασμοί των μεγάλων ηλικιών κάπως (προφανώς ξεκινάει κανείς από τον κορωνοϊό αν χρειάζεται).
9. Για το εμβόλιο του RSV θα υπάρξει σύντομα ξεχωριστή ανάρτηση. Εξυπακούεται ότι αναμένουμε μια σχετική συνέντευξη τύπου από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού, και για το νέο αυτό εμβόλιο, αλλά κυρίως και για την έναρξη της χορήγησης του επικαιροποιημένου εμβολίου για τον κορωνοϊό. Και εξυπακούεται ότι αναμένουμε και καίριες ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους υγείας.
10. Η εικόνα από το The Last Day of Summer (ελέω ημέρας), που δεν είναι μόνο τραγούδι των Cure αλλά και ένα φοβερό, σχεδόν άγνωστο, Πολωνικό φιλμ του Tadeusz Konwicki (που έχει κάνει και το αριστούργημα Salto), με δυο ανθρώπους και τους μεταπολεμικούς τους δαίμονες σε μια ερημική παραλία της Βαλτικής του 1958.