Ισότητα δεν θέλετε;
Εκεί φαίνεται η ποιότητα του πολιτισμού ενός λαού και η ποιότητα της δημοκρατίας του. Στην κατάκτηση της έμφυλης ισότητας.
Λέξεις: Νίκη Μάντσιου
Ατέρμονες συζητήσεις περί ισότητας ανάμεσα στους εκπροσώπους των δύο φύλων. Debate, διενέξεις, αψιμαχίες. Και το καίριο ερώτημα! Ισότητα δεν θέλετε;
-Ισότητα δεν θέλετε; Γιατί τότε περιμένετε από τον άντρα συνοδό σας να σας κεράσει το ποτό σας; Εγώ τα δικά μου και εσύ τα δικά σου.
– Γιατί διεκδικείτε ευνοϊκότερα, ευέλικτα ωράρια εργασίας και διευκολύνσεις;
-Ισοπέδωση σε όλα; Χάσατε τη θηλυκότητά σας, φέρεστε σαν άντρες. Η γυναίκα δεν χρειάζεται να μιλάει, να έχει άποψη για όλα.
-Γιατί δεν συμβάλλεται ισότιμα οικονομικά στην οικογένεια, εφόσον εργάζεστε; Μήπως θέλετε να καθίσουμε στο σπίτι και να πλένουμε πιάτα; Να μεγαλώσουμε εμείς τα παιδιά; Μόνο να τα θηλάσουμε δεν μας ζητήσατε!
– Θέλετε να γίνετε και manager! Για δοκιμάστε! Είναι σκληρός ο κόσμος των επιχειρήσεων. Δεν είναι σαν τη δουλειά της γραμματέως που σηκώνει τηλέφωνα και φτιάχνει καφέδες!
– Οι γυναίκες δεν ξέρουν μαθηματικά!
– Σηκώσατε κεφάλι ξαφνικά. Το θέλετε ένα χεράκι ξύλο για να στρώσετε…
Συνήθεις στιχομυθίες , προσφιλείς στο λεγόμενο και ισχυρό φύλο.
Αγαπητέ μου, με κάθε καλή πρόθεση, επίτρεψέ μου να σου εξηγήσω πως είναι η πραγματικότητα.
Η μισθολογική ανισότητα, η υποαπασχόληση, η αδήλωτη εργασία, η ανεργία και το συνταξιοδοτικό χάσμα γέρνουν την πλάστιγγα κατά των γυναικών. Τα εισοδήματα και οι αποδοχές των γυναικών, είναι μικρότερα από αυτά των ανδρών. Η πρόσβαση σε χρηματοοικονομικούς πόρους είναι περιορισμένη. Σε περιόδους οικονομικής δυσπραγίας και κοινωνικών κρίσεων πρωταρχικά πλήττονται οι γυναίκες. Οι γυναίκες επιθυμούν να έχουν το δικό τους πορτοφόλι και να μην είναι εξαρτώμενες από κανέναν.
Ο χρόνος για τη φροντίδα των παιδιών, τις οικιακές δραστηριότητες και τις δραστηριότητες αναψυχής κατανέμεται άνισα μεταξύ γυναικών και ανδρών. Οι γυναίκες εξακολουθούν να αναλαμβάνουν το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για τη φροντίδα της οικογένειας που έχει αντίκτυπο στις ευκαιρίες απασχόλησης και στην οικονομική τους ανεξαρτησία. Αγαπάμε τον ρόλο της μητέρας, θέλουμε να φροντίζουμε την οικογένειά μας, να έχουμε ένα καθαρό και οργανωμένο νοικοκυριό. Όχι όμως εις βάρος της επαγγελματικής μας ζωής, της ανάγκης για κοινωνική ζωή και της ανάγκης για προσωπικό χρόνο. Μας συνθλίβει το βάρος της προσπάθειας εξισορρόπησης οικογενειακής, εργασιακής και κοινωνικής ζωής. Στις σύγχρονες δυτικές κοινωνίες, με τις οποίες διακαώς θέλουμε να ταυτιζόμαστε, αυτά είναι παρωχημένα. Συνεχώς και περισσότεροι άνδρες επιλέγουν να μείνουν σπίτι και να αφοσιωθούν στον γονεικο τους ρόλο.
Στη δημόσια ζωή, στα κέντρα λήψης αποφάσεων, σε θέσεις ισχύος και εξουσίας είναι έκδηλη η υπερεκπροσώπηση των ανδρών και η υποεκπροσώπηση των γυναικών. Οι γυναίκες έχουν τα εσωτερικά ηγετικά προσόντα, τα κατάλληλα skills, τις υψηλές προδιαγραφές. Διαθέτουν γνώσεις, οξυδέρκεια, αποφασιστικότητα, ευσυνειδησία, δημιουργικότητα και ενεργητικότητα. Έχουν όλες τις φυσικές, συναισθηματικές, διανοητικές και πνευματικές ικανότητες για να αντιμετωπίσουν προκλήσεις, αντιξοότητες και ανυπέρβλητες δυσκολίες. Εμπιστευτείτε την κρίση τους, δώστε τους ευκαιρίες να ηγηθούν και να δείξουν πόσο ικανές είναι.
Κατακτήσαμε το δικαίωμα της ισότιμης πρόσβασης στην εκπαίδευση τις προηγούμενες δεκαετίες με τους μεγάλους αγώνες του φεμινιστικού κινήματος. Οι γυναίκες απόφοιτοι ακαδημαϊκής εκπαίδευσης είναι περισσότερες πλέον. Ωστόσο, ο προσανατολισμός τους σε παραδοσιακά γυναικοκρατούμενους τομείς σπουδών είναι σταθερός, με συνέπεια τον επαγγελματικό διαχωρισμό των δύο φύλων. Επαγγέλματα που ταιριάζουν σε άνδρες και επαγγέλματα που ταιριάζουν σε γυναίκες.
Η γυναικεία φύση, η γυναικεία σωματοδομή, καθώς και η μειωμένη σωματική ρώμη και ευρωστία, σε σχέση πάντα με τον άντρα, μας καθιστούν περισσότερο ευάλωτες στη βία. Τα στερεοτυπικά πρότυπα, η σεξιστική κουλτούρα, οι έμφυλες ανισότητες οδηγούν στην καταστρατήγηση των γυναικείων δικαιωμάτων στη ζωή, στην ασφάλεια, στην προστασία της σωματικής ακεραιότητας και της ψυχικής υγείας.
Ναι, ισότητα θέλουμε!
Να αμειβόμαστε το ίδιο με τους άντρες, να μας κολλάνε πλήρη ένσημα, να επιλέγουμε την καριέρα που επιθυμούμε.
Να έχουμε τα δικά μας χρήματα, να τα διαχειριζόμαστε εμείς.
Να ηγούμαστε, να διοικούμε.
Να διευκολύνεται η εργασία μας, γιατί φροντίζουμε σπίτι, παιδιά και ηλικιωμένους.
Να μην μας ρωτάνε σε επαγγελματική συνέντευξη αν σκοπεύουμε να παντρευτούμε, ή να τεκνοποιήσουμε, κοιτάζοντάς μας με μισό μάτι. Άραγε θα έκαναν την ίδια ερώτηση εξίσου ανερυθρίαστα και σ έναν άνδρα υποψήφιο;
Ναι ισότητα, θέλουμε!
Να μπορούμε να εκφράζουμε τη γνώμη μας, να υποστηρίζουμε τις απόψεις μας με θάρρος και παρρησία.
Να μπορούμε να λέμε σθεναρά όχι εκεί που νιώθουμε ότι παραβιάζονται τα προσωπικά μας όρια, θίγεται η αξιοπρέπειά μας και προσβάλλεται η προσωπικότητά μας.
Να μην προσπαθούμε να είμαστε πάντα χαριτωμένες, συγκαταβατικές , όπως προδιαγράφεται ο ρόλος μας από την κοινωνία. Χωρίς τη συναίνεσή μας.
Να μπορούμε να αισθανόμαστε ασφαλείς!
Ναι, ισότητα θέλουμε!
Να έχουν οι κόρες μας και οι γιοι μας τις ίδιες ευκαιρίες για να ζήσουν τη ζωή που ονειρεύονται. Να μην σταθεί το φύλο τους φρένο στην ευτυχία τους.
Ναι, ισότητα θέλουμε.
Εκεί φαίνεται η ποιότητα του πολιτισμού ενός λαού και η ποιότητα της δημοκρατίας του. Στην κατάκτηση της έμφυλης ισότητας.
*Η Νίκη Μάντσιου είναι Εκπρόσωπος Β. Ελλάδος, W.I.N. Hellas Μέλος της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.