Καληνύχτα κύριε Αρκούδε…
του Τάσου Αγγελόπουλου «Τελικά, είναι αληθινός;» Νιώθουν τα παιδιά μοναξιά; Υπάρχουν πράγματα που δεν τα λένε ούτε στους καλύτερους φίλους τους και, πολύ περισσότερο, ούτε στους γονείς τους; Κι αν ναι, σε ποιον μιλάνε; Σε κανέναν; Ή μήπως σε αυτό το ψεύτικο αρκουδάκι, που βρίσκεται σε όλα τα παιδικά δωμάτια. Κι αυτό; Απαντάει; Απαντάει μόνο […]
του Τάσου Αγγελόπουλου
«Τελικά, είναι αληθινός;»
Νιώθουν τα παιδιά μοναξιά; Υπάρχουν πράγματα που δεν τα λένε ούτε στους καλύτερους φίλους τους και, πολύ περισσότερο, ούτε στους γονείς τους; Κι αν ναι, σε ποιον μιλάνε; Σε κανέναν; Ή μήπως σε αυτό το ψεύτικο αρκουδάκι, που βρίσκεται σε όλα τα παιδικά δωμάτια. Κι αυτό; Απαντάει; Απαντάει μόνο του, όμως; Ή έχει μπουχτίσει να λέει μόνο ό,τι τα παιδιά θέλουν να λέει, και θέλει να μιλήσει μόνο του;
Ο κύριος Αρκούδος της ιστορίας μας, πάντως, έχει κουραστεί. Και θέλει να πιάσει τους γονείς της Βίκυς και να τους πει ότι πρέπει να της μιλήσουν. Αλλά, δεν μπορεί να το κάνει. Κανείς δεν τον ακούει. Και κανείς δεν παίζει μαζί του όταν η Βίκυ είναι στο σχολείο. Κι ο ίδιος τριγυρνάει μόνος του μέσα στο άδειο σπίτι. Αλλά, τα βλέπει όλα και τα ακούει όλα.
Και τώρα; Τώρα η Βίκυ τον έχει φέρει στο καινούριο της σχολείο. Ντρέπεται λίγο. Αλλά η Βίκυ με τη βοήθειά του, θα παρουσιάσει την οικογένειά της. Δεν πρόκειται, όμως, για μία κανονική οικογένεια: ο μπαμπάς είναι ψηλός και δυνατός και η μαμά μιλάει με μία λεπτή φωνή. Και γελάνε όλοι μαζί. Ή, μάλλον, γελούσαν παλιά. Γιατί τώρα τελευταία είναι όλο τσακωμούς και κλάματα. Μήπως, όμως, είναι μια κανονική οικογένεια; Η Βίκυ είναι πολύ μπερδεμένη σε αυτό το σημείο. Μόνο τι αισθάνεται μπορεί να πει. Κι αυτό με τη βοήθεια του κύριου Αρκούδου. Ή, μάλλον, να το δείξει. Πάντα με τη βοήθεια του κύριου Αρκούδου, αφού το αγαπημένο τους παιχνίδι είναι να κάνουν την μαμά και τον μπαμπά.
Το παιχνίδι, όμως, όπως και τα παραμύθια, πρέπει να έχει αίσιο τέλος. Και η Βίκυ δεν είναι σίγουρη. Μπορεί ο μπαμπάς της να φύγει. Μήπως φταίει αυτή; Κι ο κύριος Αρκούδος ρωτάει την μαμά της Βίκυς, (που την λέει κι αυτός μαμά, αν και η Βίκυ δεν το πολυκαταλαβαίνει αυτό, αφού η μαμά του θα έπρεπε να είναι μια μεγάλη κυρία Αρκούδα), αν την αγαπάει, όπως παλιά. Και η Βίκυ θυμώνει γιατί ο κύριος Αρκούδος λέει δικά του λόγια, κι όχι ό,τι του είχε πει να ρωτήσει. Αλλά ο κύριος Αρκούδος, που, όπως είπαμε, έχει κουραστεί πολύ με αυτή την κατάσταση, θέλει από όλους τους γονείς του κόσμου, ό,τι κι αν συμβαίνει μεταξύ τους, να «συνεχίσουν να λένε στα παιδιά παραμύθια όπως παλιά».
«Τελικά, είναι αληθινός;», θα ρωτήσει το κοριτσάκι του μπροστινού θρανίου μετά το τέλος της παράστασης. Και, ίσως, αύριο, αυτό το ίδιο κοριτσάκι βάλει τον δικό της κύριο Αρκούδο «να πάει να ρωτήσει την μαμά της τι συμβαίνει». Και ακόμη καλύτερα. Ίσως αύριο το ίδιο αυτό κοριτσάκι πει στην μαμά της πως νιώθει. Ίσως αύριο, με τη βοήθεια του δικού της κυρίου Αρκούδου, μάθει να εκφράζει τα δικά της συναισθήματα, μάθει να διαχειρίζεται και να ξεχωρίζει τις καταστάσεις. Μάθει, πάνω από όλα, ότι οι γονείς της, όπως και της Βίκυς, ό,τι κι αν γίνει, (θα) την αγαπάνε το ίδιο.
Ίσως, έτσι, λοιπόν, το κοριτσάκι αυτό σταματήσει να μιλάει (μόνο) στον κύριο Αρκούδο και να νιώθει τόση μοναξιά. Ίσως, έτσι, κι ο δικός της κύριος Αρκούδος βρει λίγο την ησυχία του.
Η Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης» και η θεατρική ομάδα «Παπαλάνγκι» για πρώτη φορά φέτος, το σχολικό έτος 2014-2015, διευρύνουν τη δράση τους για να παρουσιάσουν μια παράσταση για νήπια και παιδιά των πρώτων τάξεων του δημοτικού σχολείου. Μία ηθοποιός και μία κούκλα τραγουδάνε, χορεύουν, παίζουν με τα παιδιά, αλλά και αφηγούνται μια τρυφερή ιστορία. Ταυτοχρόνως, δίνουν απαντήσεις σε δύσκολα ερωτήματα, όπως ο πιθανός χωρισμός των γονέων ή οι καβγάδες στο σπίτι, και πάνω από όλα, μαθαίνουν στα παιδιά την αξία της οικογένειας, της φιλίας και της αγάπης.
Η παράσταση διαρκεί 25 λεπτά και παρουσιάζεται όχι στο θέατρο, αλλά από σχολείο σε σχολείο και από αίθουσα σε αίθουσα. Η ηθοποιός (και η κούκλα της!) είναι αυτοί που πηγαίνουν από τάξη σε τάξη, ανάλογα με το σχολικό πρόγραμμα, ενώ τα παιδιά παρακολουθούν την παράσταση καθισμένα στα θρανία τους με την παρουσία του δασκάλου ή του νηπιαγωγού τους.
Κάθε παράσταση αντιστοιχεί σε μία διδακτική ώρα (45 λεπτά) και περιλαμβάνει και δράσεις θεατρικού παιχνιδιού. Συνοδεύεται από extra εκπαιδευτικό υλικό, που αποστέλλεται δωρεάν, για χρήση από τους δασκάλους και τους νηπιαγωγούς πριν ή μετά την παράσταση.
Το κόστος παρακολούθησης της παράστασης έχει οριστεί στο συμβολικό ποσό των 2 ευρώ ανά μαθητή.
Για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινήσεις, καθώς και για κρατήσεις, το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι 6977449028 και 2310860708 (Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης»).
https://www.facebook.com/papalangkitheatre
Η ταυτότητα της παράστασης:
Κείμενο – Σκηνοθεσία: Τάσος Αγγελόπουλος Κατασκευή κοστουμιού και κούκλας: Μαργαρίτα Δεληαγγέλου Διεύθυνση παραγωγής: Δέσποινα Καβύρη
Ερμηνεύει η Ζωή Κυριακίδου και ο… κύριος Αρκούδος.
Συγκέντρωση και οργάνωση εκπαιδευτικού υλικού: Η ομάδα «Παπαλάνγκι» Εικονογράφηση και φωτογραφικό υλικό: Μένη Κουρμπέτη